BuitenzonweringPremium

Hoe kies je je rolluiken?

De vooraanstaande en meest voorkomende vorm van buitenzonwering is het rolluik. Rust je je ramen uit met een rolluik, dan heb je drie vliegen in één klap: je houdt de warmte buiten tijdens de zomer en binnen tijdens de winter, je regelt de lichtinval én je hebt meer privacy. Maar welke systemen zijn er zoal? We zetten ze op een rijtje.

 

Waarom kiezen voor rolluiken?

rolluiken raamzonwering

Wat zijn de voordelen?

De meest vertrouwde vorm van buitenzonwering aan het raam is het rolluik. Rust je je ramen uit met een rolluik, dan sla je drie vliegen in één klap: je houdt de warmte buiten tijdens de zomer en binnen tijdens de winter, je regelt makkelijk de lichtinval én je hebt meer privacy. Langs een raam met een rolluik zullen inbrekers immers niet makkelijk binnenraken.

Akoestische en thermische isolatie

Veel traditioneel ingebouwde rolluikkasten laten op het vlak van akoestisch en thermisch isolerende prestaties te wensen over. Ze bevatten een aantal zwakke schakels in hun opbouw, waardoor ze de geluidsreductie van het raam in het gedrang brengen én koudebruggen vormen. Denk aan de opening waarlangs het rolluik in de kast binnenkomt, de opening voor het rolluiklint of de aansluiting met de constructie.

Je kan zelf een rolluikkast isoleren om de koudebrug weg te werken en de akoestische prestaties te verbeteren. Bij de modernere systemen wordt er echter al vaak rekening gehouden met de zwakke punten. Zo worden de platen die gebruikt worden voor de rolluikkasten bijvoorbeeld verzwaard, of wordt er vaker gewerkt met gemotoriseerde bediening, waardoor er geen opening voor een lint nodig is.

Daarnaast zijn er alternatieve manieren om rolluik­kasten te plaatsen, bijvoorbeeld voorzetrolluiken, die eveneens op deze vlakken beduidend beter scoren dan een inbouwmodel.

 

Hoe is een rolluik opgebouwd?

opbouwrolluiken raamzonwering

Een rolluik bestaat uit horizontale lamellen die langs geleiders naar beneden schuiven. Onderaan heb je de onderlat en stops of stootblokjes die ervoor zorgen dat het rolluik niet volledig naar binnen kan trekken. Je kan kiezen voor rolluiken met of zonder daglichtsleuven tussen de lamellen. Daglichtsleuven zijn dunne, geperforeerde gleuven die het licht een beetje binnenlaten zonder dat je het rolluik volledig moet optrekken. 

Wanneer het rolluik wordt opgetrokken, verdwijnt deze in een (idealiter geïsoleerde) rolluikkast die zich boven de deur of het raam bevindt. Een rolluikkast kan recht, afgeschuind of afgerond zijn en bestaat meestal uit mdf, aluminium, pvc.  De lamellen zijn daarin opgerold op een rolluikas. Door het daarmee verbonden rolluiklint naar boven of naar beneden te bewegen, laat je het rolluik op en neer gaan. Bij gemotoriseerde rolluiken is de as vervangen door een buismotor die al het werk doet. 

 

Handmatig of elektrisch?

Tony rolluik rolluiken raamzonwering

Een rolluik wordt langs binnen ofwel handmatig bediend met een rolluiklint om het rolluik op de gewenste hoogte te brengen. De bediening van nieuwe systemen gebeurt vaak gemotoriseerd, via een bedienknop of een afstandsbediening. Elektrische rolluiken kunnen ook geïntegreerd worden in een domoticasysteem. Voorzetrolluiken, waar de rolluikkast zich buiten bevindt, kunnen ook uitgerust zijn met een zonnepaneel voor de elektrische bediening. 

Zowel handmatige als elektrische systemen hebben hun voor- en nadelen. Rolluiken die elektrisch worden bediend, beschikken over een kast met minder luchtlekken. Bij een groot schuifraam ben je ook zeker gebaat bij een elektrische bediening waar je geen kracht op moet uitoefenen, maar bij een eventueel defect aan de bedrading moet je wel alles openbreken om het te kunnen fixen.

Bij handmatige rolluiken met al wat jaren op de teller, kan het lint na verloop van tijd dan weer uitrafelen en moet je het vervangen. Als het lint niet kan ingewerkt worden in de muur, is het esthetisch ook niet echt bevredigend.

TIP
Om slijtage van een rolluiklint zo lang mogelijk uit te stellen, of ervoor te zorgen dat het lint niet naast de spoel kan lopen, sta je bij de bediening recht tegenover de lintoproller.

 

Welke soorten rolluiken bestaan er?

Opbouwrolluiken

opbouwrolluik rolluiken raamzonwering

Ben je van plan om je ramen volledig te vervangen? Dan is een opbouwrolluik doorgaans de beste optie. Een opbouwrolluik staat bovenop het raamkader langs binnen en wordt als monoblocsysteem geplaatst: het raam, de rolluikkast en het rolluik in één keer. Zo vormt het schrijnwerk en het rolluik één geheel. Natuurlijk zal het raamkader bijgevolg wel een stukje kleiner zijn.

 

Inbouwrolluiken

inbouwrolluik rolluiken raamzonwering

Volgens dit principe wordt de rolluikkast langs binnen bovenop het raamkader en volledig in de gevel weggewerkt. Zo is deze dus achteraf niet zichtbaar, en kan je een groter raamkader voorzien. In een nieuwbouwsituatie gebeurt dat tijdens de ruwbouwfase. Bij een renovatie komt er al meer extra werk bij kijken, gezien er meer ruimte moet worden vrijgemaakt. Lees hier hoe je inbouwrolluiken plaatst.

 

Voorzetrolluiken

voorzetrolluik rolluiken raamzonwering

Voorzetrolluiken zijn het gemakkelijkst aan te brengen bij een bestaande woning. Je moet niet speciaal je ramen vernieuwen of een uitsparing voorzien: de rolluikkast wordt buiten tegen de gevel geplaatst. Lees hier hoe je voorzetrolluiken plaatst.

 

Hybride rolluiksystemen

hybride rolluiksystemen

Tegenwoordig bestaan er ook hybride rolluiksystemen die een combinatie vormen van een doekzonwering en een rolluik. Die oplossing verenigt de voordelen van de twee afzonderlijke systemen. Enerzijds is er de zonwerende functie, onafhankelijk van weer en wind, waarmee je verblinding vermijdt en een besparing op de airco kan realiseren. Anderzijds is er de rolluikfunctie waardoor je van aanzienlijke besparingen op de stookkosten geniet.

Het hybride rolluik is opgebouwd uit een enkelwandige aluminium lamellen (profielen) aan de buitenzijde en een technisch textiel aan de binnenzijde. Deze twee elementen worden aan elkaar verlijmd.

Voorkom stormschade door het rolluikblad telkens ofwel helemaal open, ofwel helemaal dicht te doen

 

Hoe onderhoud je rolluiken?

zonwering rolluiken raamzonwering

Samen met je ramen, zijn de rolluiken wel eens aan wat reiniging en onderhoud toe. een reinigingsbeurt doe je best twee keer per jaar met wat lauwwarm water en een neutraal schoonmaakproduct. Neem naast de lamellen ook de geleiders mee, zo voorkom je dat het rolluik kan komen vast te zitten. De rubbers in de geleiders behandel je met een siliconenspray om ze in een goede staat te houden. Bij elektrisch bediende rolluiken schakel je veiligheidshalve de zekering uit voor je begint met kuisen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine