Hoe automatiseer je zelf je rolluiken?
Een automatisch rolluik is een luxe waar je graag voor intekent - zeker als je al een dagje ouder wordt. Bovendien kan je zo'n elektrisch systeem gemakkelijk zelf installeren, zonder dat je er iets van ziet. We leggen je in enkele stappen uit hoe dat moet.
De voorbereiding
Begin met de rolluiken op te meten en het gewicht ervan te bepalen. Die gegevens heb je nodig om de juiste motor te bestellen. Op de verpakking staat welke je nodig hebt, alsook een indicatie in vierkante meter.
In de doos zelf zit de handleiding, de motor, de bevestigingsbeugel, de instelstift en de afstandsbediening.
TIP
Voor je start, controleer je eerst of het rolluik vrij kan bewegen. Zit het vast of krijg je het niet goed omhoog of omlaag, dan los je eerst dat probleem op voor je automatiseert.
Om aan het rolluik te kunnen, moet je de omkasting verwijderen. Wil je dezelfde plaat later nog opnieuw gebruiken, dan ga je best zo voorzichtig mogelijk te werk. In deze situatie werd eerst de plafondlijst losgemaakt van de omkasting. Als je niet weet waar de schroeven of nagels precies zitten, zaag je ze door met behulp van een multitool. Dit is de gemakkelijkste en properste manier om de omkasting zonder veel omhaal te verwijderen.
Je zal zien dat zo’n rolluikkast door de jaren heen heel wat stof en spinnenwebben vergaart. Maak dit eerst even schoon voor je verder gaat.
Lint verwijderen
Om verder te kunnen werken aan het rolluik, moet je het volledig naar beneden laten. Snijd het rolluiklint door zodat de spanning eraf is en je de rest van de onderdelen kan verwijderen.
As vrijmaken
Er moeten wat aanpassingen gedaan worden aan de as van het rolluik, dus die twee delen moeten worden losgemaakt. Het kan zijn dat je het rolluik moet losschroeven, of dat het gewoon in de as haakt.
Vervolgens kan je de as uit de kast halen. Hef ze op en haal ze uit haar hengsels maar markeer wel waar ze vastgehecht zat. Later plaats je ze terug, en het is goed mogelijk dat de lengte wat kan verschillen.
Haal de linthouder en de asprop waar de motor gaat komen weg. Kijk ook even of je de asprop aan de andere kant, waar geen motor komt, nog kan hergebruiken.
TIP
Let op dat je de asprop correct plaatst. Er is een uitsparing voorzien en die moet overeenstemmen met de plek waar de as zelf een verdikking heeft.
Beugels verwisselen
Duid aan waar de oude bevestiging zich bevindt voor je de beugels wegneemt. Trek door de aanduiding die je net maakte een kruis. Dat is handig om in een volgende stap de nieuwe beugels te bevestigen.
Op de plaats waar de lager van het oude rolluik zat, plaatsen we in dit geval een nieuwe. De oude was niet stuk, maar door deze te vernieuwen garanderen we een langere levensduur.
Dankzij het kruis dat je eerder plaatste, kan je de lager perfect positioneren. Met enkele schroeven kan je hem nu vast zetten. Om gemakkelijker te werken, neem je de lager zelf weg zodat enkel de beugels blijven hangen.
Motor installeren
De ene kant van het rolluik is nu klaar, tijd om de buismotor zelf te monteren. In principe kan je die eenvoudig in de kast steken, maar let er toch op dat je alles correct positioneert. Ook hier is er namelijk een uitsparing om de verdikking in de as op te vangen. De buismotor moet er dus gemakkelijk inschuiven. Je mag hem zeker niet met geweld in de as steken.
Bovenaan klik je de geleider over de motor zelf. Als je dit niet doet, gaat de motor de as niet in beweging brengen.
Schuif de nieuwe lager op de asprop en breng de as even op zijn plaats. Dan kan je zien of ze mooi past of als je ze moet inkorten. Is dat het geval, dan kan je dat gemakkelijk doen met een haakse slijper waar een metaalsnijblad op zit. Ontbraam nog even de as en hang ze op haar plaats.
Eens je de punten voor het monteren van de beugels hebt bepaald, kan je die ook bevestigen. Breng dan de as, met de motor, op de juiste plaats. Zorg ervoor dat de instelknoppen vooraan zitten zodat bijregelen geen onmogelijke opdracht wordt. Door de as van de motor steek je nog een borgpin. Deze garandeert dat de motor niet van zijn plaats schuift. Zit ze goed, plooi ze dan open.
Stroom voorzien
Je rolluik zit terug op zijn plaats, inclusief motor. Om het systeem te doen werken, moet je natuurlijk elektriciteit voorzien. Om dit in orde te brengen, schakel je eerst de stroom uit. In de contactdoos kan je de stroom dan doorlussen tot aan de motor. Dat doe je met een XVB-kabel van 2,5 mm² .
Ontmantel de buitenste mantel met een ontmantelmesje. Strip dan, met je striptang, de mantel van de kabels zodat het koper bloot komt te liggen. Doe dat voor alle draden, ook die van de buismotor. Om de draden door te lussen, gebruik je lasklemmen. Zorg ervoor dat je een type neemt dat geschikt is voor de losse koperen draden van de buismotor en de volle koperen draden van de xvb-kabels.
Verbind vervolgens alle kabels, kleur per kleur. De zwarte kabel mag je gewoon afdekken. Die dient voor manuele besturing, maar in dit geval gaat het over een radiogestuurd exemplaar. Zijn de kabels doorgelust, dan kan je de verdeeldoos sluiten. De kabels zijn verbonden, maar je legt ze beter ook vast. Zo draaien ze straks niet tussen het rolluik of in de buismotor. Ook de sensor voor de afstandsbediening hang je beter vast.
Het systeem testen
Tijd om de praktijk te testen! Je kan de richting van de as gemakkelijk herprogrammeren via de afstandsbediening. Hoe je dat moet doen, staat in de handleiding. Eens je de draairichtingen van het rolluik hebt geherprogrammeerd, controleer dan nog eens of ze in de goede richting draaien.
Neem dan de instelstift die in de verpakking zit, samen met de handleiding. De knoppen aan de buismotor stellen de uiterste punten in van het systeem. Door aan deze punten te draaien, kan je het rolluik regelen zodat de motor stopt wanneer het rolluik boven is en wanneer het helemaal is afgerold. Welke knop je moet gebruiken voor welke instelling is afhankelijk van de situatie. Gelukkig staan alle situaties uitgelegd in de handleiding. Stel het rolluik nu in en test het nog een keer of het langs beide uitersten perfect werkt. Je rolluik is nu geautomatiseerd.
De afstandsbediening
De afstandsbediening moet je ook programmeren, soms zelfs voor meerdere rolluiken tegelijkertijd. Om dit correct in te stellen, zorg je eerst dat het rolluik vrij kan bewegen. Laat het dus half af.
Volg dan de knoppencombinatie zoals in de handleiding om de afstandsbediening te programmeren. Test dan nog eens je instelling en je bent klaar met het programmeren.
Afwerking
Nadat alles geïnstalleerd en geprogrammeerd is, kan je de rolluikkast terug dichtmaken. Schroeven zijn een optie, maar hier werd gekozen voor het gemak van nagelen met een nagelpistool. Door de kleine kop zullen de gaatjes amper nog zichtbaar zijn.