Hoe plaats je zelf voorzetrolluiken?
Je kan rolluiken plaatsen voor verschillende redenen: voor je privacy, om inbrekers buiten te houden, of om alles binnen perfect donker te maken. Ook als je huis niet voorzien is op rolluiken, kan je deze achteraf nog plaatsen. In dit artikel lees je hoe je dat allemaal stap per stap doet.
Opmeten
Voor je van start gaat, moet je eerst je raamopeningen opmeten. Meet zowel de hoogte van de ramen als de breedte. Meet die telkens op verschillende plaatsen. Schrijf alle maten en openingen op in een document en hou dit bij. Let op: het kan zijn dat je raamopening niet helemaal recht is.
Dagopening of gevel
Een rolluik kan je op de gevel plaatsen. Heb je de plaats in je dagopening, dan kan je ze ook daar plaatsen, dan is de kast iets mooier weggewerkt. Als je de dagopening gebruikt, ga je wel daglicht verliezen. Je hebt dan ook andere profielen nodig dan wanneer je ze op de gevel plaatst.
Als je ze in de dagopening plaatst, schrijf je altijd de kleinste maat op die je gemeten hebt, als je ze op de gevel plaatst, neem dan telkens de grootste maat.
De maten kan je gebruiken om je bestelling te plaatsen en je rolluik te kiezen. Ga je voor gemak, dan kies je automatische rolluiken. Wil je niet te veel elektriciteit verbruiken? Dan kan je tegenwoordig ook kiezen voor een automatisch rolluik op zonnepanelen met batterij.
Controleren
Maak de ruimte voor je ramen vrij. Je zal dat zo meteen nodig hebben om te werken. Wanneer alle nodige materialen zijn geleverd, laad je ze uit en leg ze meteen op de juiste plaats. Plaats het rolluik bij het raam waar je het zal bevestigen. Op het rolluik zelf is er een etiket met de maten. Kijk nog eens na of die kloppen met je raamopening.
Voor je het rolluik plaatst, verwijder je de beschermfolie van de rolluikbak. Laat hem wel op het karton liggen om hem te beschermen tijdens de installatie.
Rolluikgeleiders
Bij het rolluik horen ook de rolluikgeleiders. Deze zijn meegeleverd en ook al op maat gemaakt. Je moet enkel nog gaten voorzien om ze te bevestigen. Voorzie er een op tien centimeter van de bovenkant en op tien centimeter van de onderkant.
Verdeel de gaten dan mooi over de rest van de geleider. Zorg dat ze telkens op dezelfde afstand van de zijkant zitten, ongeveer op een vierde van de buitenkant.
Je moet zeker ook kunnen bevestigen in het afgesloten gedeelte, waar het rolluik niet in zal komen. Boor eerst met een diameter van 6 mm, de diameter van de slagplug waarmee je de geleider straks vast zet. Boor dan het gat vooraan nog wat groter.
Om de schroef niet meer zichtbaar te hebben na het bevestigen, boor je het eerste gedeelte iets groter voor, dan past de schroef er mooi in en kan je het straks afdekken.
Dan heb je één geleider klaar. Om de maten vervolgens over te zetten op de tweede geleider leg je hem op de eerste, zodat hij precies gelijk komt te liggen. Klem ze even samen.
Boor dan de opening door zodat ze op precies dezelfde plaats komt te liggen. Als de punten zijn overgezet, kan je ze verder doorboren. Vergeet ook niet om de voorkant wat groter te maken.
Rolluik plaatsen
Dorpel
Controleer voor je het rolluik plaatst zeker of de dorpel waterpas is. Het rolluik steunt immers op de dorpel en moet waterpas staan. Draai je rolluik dan zodat het met de voorkant naar de vensteropening ligt.
Monteren
De rolluikgeleiders schuif je op de rolluikkast. Verwijder de bescherming aan de achterkant. Zet dan de rolluik in zijn geheel op zijn plaats.
Controleer of je rolluik wel in het midden staat. Aan beide kanten moeten de rolluikgeleiders even ver van de dagkant staan.
Geleiders vastzetten
Een gewoon rolluik
Begin door aan beide kanten het bovenste gat over te zetten in de muur met een boorhamer. Zet de geleider dan vast met een slagplug. Om die er helemaal in te slaan, gebruik je een verstevigde schroevendraaier.
Let op: controleer nog eens of je geleiders nog waterpas staan. Dat is belangrijk, want als ze scheef staan, zal het rolluik knellen en niet goed open en toe gaan.
Staan ze waterpas? Dan kan je ook het onderste gat doorboren met je boorhamer en vast zetten met de plug.
Pas als het rolluik bovenaan en onderaan bevestigd is, boor je alle gaten ertussen door in de muur en zet je ze vast met de slagpluggen. Dat kan je nu in een keer doen. Om de slagpluggen netjes te verbergen, dek je de openingen af met dopjes.
Een rolluik aan een hoekraam
Als je een rolluik plaatst aan een venster op een hoek, is het principe is hetzelfde als het plaatsen van een normaal rolluik. Je zorgt er wel voor dat het netjes tot op de hoek van de gevel komt.
Maak de geleider dan eerst in het bovenste gat vast. Controleer eens of de geleider loodrecht staat en maak hem onderaan vast. Dan maak je het profiel weer vast in alle openingen ertussen.
Omdat je in een hoek de andere rail niet kan bevestigen in de muur, veranker je hem aan die kant in de rolluikkast. Daarvoor maak je de kast open en laat je het rolluik naar beneden.
Boor door de kast en in de gevel en maak de kast vast met een slagplug. Dan kan je het rolluik terug omhoog laten en verdergaan met de montage van het rolluik aan de andere zijde.
Een rolluik aan een groot raam
Een groot venster heeft een groot rolluik nodig, bestaande uit twee delen. De profielen in het midden kunnen niet aan de muur worden vastgezet, maar wel aan elkaar. Daarvoor gebruik je kinknagels, die je plaatst met een kinknageltang.
Zorg er eerst voor dat beide profielen gelijk zijn uitgelijnd en klem ze dan vast. Dan kan je ze beide tegelijkertijd doorboren.
Breng de kinknagel er in aan en span de tang op. Daardoor zal het uiteinde van de kinknagel opzwellen en krijg je een sterke verbinding.
Zet het rolluik dan recht. Zorg voor één persoon aan elke geleider en zet het rolluik op zijn plaats. De laatste geleider moet weer precies gelijk komen met de hoek op de gevel. Maak eerst de geleider aan de muur vast.
Zorg dat hij bovenaan vast staat, controleer of de geleider loodrecht staat en maak dan de onderste opening vast in de muur. Dan kan je alle gaten ertussen bevestigen.
Maak ook dat de geleiders in de hoek loodrecht staan, in alle richtingen. Klem ze tegen elkaar en maak ze dan aan elkaar vast met kinknagels.
De bediening
Als de rolluiken op hun plaats staan, kan je de bediening in orde brengen. Maak daarvoor de kast open. Bij een elektrisch rolluik zat dat al voorgemonteerd zijn, en zal de motor er dus al inzitten. Je kan die aansluiten op de klassieke manier via de netstroom, maar je kan ook kiezen voor rolluiken met een batterij en een daarbij horend zonnepaneel. Daarmee werk je onafhankelijk van het net.
Die batterij en het zonnepaneel moeten uiteraard eerst deftig aangesloten worden. Daarvoor laat je het rolluikblad eerst naar beneden Dan heb je meer plaats om te werken en alles op de juiste plek te steken.
Zonnepaneel installeren
Eerst installeer je het zonnepaneel. Dat komt op de rolluikkast te liggen. Om de bijhorende kabel door steken, doorboor je eerst de rolluikkast.
Dat is een redelijk grote opening. Je boort die dus beter in een aantal stappen, zodat je boor niet oververhit geraakt en om te vermijden dat je uitglijdt met de boor.
De boorbramen doe je het best even weg voor je het paneel vast maakt. Steek de kabel en de stekker dan door de opening.
Controleer vervolgens of het zonnepaneel goed ligt en zet de bevestigingspunten over in de kast. Boor daar ook door en bevestig het paneel weer met kinknagels.
Batterij monteren
De batterij monteer je in de bovenhoek van de rolluikkast. De zijde met de kabel moet aan de kant van de motor zitten. Duid aan waar de batterij moet komen.
Hierbij kan je boren en gebruikmaken van metaalschroeven om de batterij vast te zetten. Ook is er een zelfklevende strip op de achterkant. Die zorgt voor extra stevigheid.
Kabels op hun plaats
Als de batterij is vast gemaakt, kan je de kabels op hun plaats hangen. Zorg dat ze tegen het zijpaneel hangen en orden ze voor je ze aansluit. Door ze vast te kleven en af te dekken met klustape, vermijd je dat ze in het rolluik verstrengeld geraken.
Afkitten
Met alle connecties in orde, maak je de rolluikkast terug toe. Langs de zijkant en langs de bovenkant breng je nog een lijn silicone aan om de rand waterdicht te maken. Gebruik hier een silicone die geschikt is voor buiten. Strijk hem af met afwerkzeep voor een net resultaat.
Bediening koppelen
Het enige wat je nu nog moet doen is de bediening koppelen aan de rolluik. Je kan verschillende rolluiken bedienen met één afstandsbediening, of voor elke rolluik een aparte drukknop installeren. Hoe je dat doet, staat nauwgezet uitgelegd in de bijbehorende handleiding.