BuitenzonweringPremium

Waarom kiezen voor screens of doekzonwering?

Naast rolluiken kan je ook opteren voor een screen. Screens of buitendoekzonwering hebben het grote voordeel dat je op warme dagen niet in een donker huis hoeft te vertoeven, maar toch steeds daglicht binnenkrijgt. Het gaat om doeken met meestal een kleine perforatie in, waardoor er toch licht wordt binnengelaten. Ook deze worden in een – weliswaar smallere – kast weggewerkt en kunnen elektrisch worden bediend.

 

Wat is doekzonwering?

screen doekzonwering

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Een screen of doekzonwering is een zonlicht- en warmtewerend doek waarmee je van binnenin wel naar buiten kan kijken, maar niet omgekeerd, wat het naast zonwering ook een goede privacy-optie maakt zonder meteen alle licht weg te nemen. 

Doekzonwering houdt de instraling van de zon tegen waar dat het efficiëntst is: nog voor die het glas kan bereiken en het binnen kan laten opwarmen. Dankzij de transparantie van de doeken blijft ook het zicht naar buiten steeds behouden, ook met de screens naar beneden. Dynamische zonwering als deze heeft het grote voordeel dat je elk seizoen het zonlicht perfect kan ‘beheren’. Zo kan je in de winter en tussenseizoenen toch steeds blijven profiteren van de gratis zonnewarmte in huis, terwijl je in de zomer prima beschut zit tegen die warmte.

Screens kunnen net als rolluiken zowel manueel als met motoraandrijving worden bediend (elektrisch of draadloos, eventueel met sensoren voor zonlicht en windsnelheid).

Perforaties

Om diffuus licht door te laten hebben dergelijke doeken minieme perforaties. Hoe groot deze perforaties zijn, wordt aangeduid met de openingsfactor, ofwel: de lichtdoorlatendheid van het doek. Screens schermen in de meeste gevallen tot 85% van het zonlicht af. Wil je toch dat er helemaal geen licht binnenkomt wanneer je je screen naar beneden laat, dan kan je uiteraard ook voor screens zonder doorkijk kiezen, bijvoorbeeld om een slaapkamer te verduisteren.

 

Inbouw- opbouw of voorzetscreens?

ZONWERINGscreen doekzonwering

Een screen zit, net als rolluiken, in een kast weggewerkt. Het doek gaat in een rits in 2 zijgeleiders naar beneden. Zowel kast als zijgeleiders kunnen bij nieuwbouw zelfs helemaal in de gevel worden weggewerkt. 

Inbouwscreens worden geplaatst bij het vernieuwen van je ramen of in een nieuwbouwsituatie. Dan wordt de screenkast, net zoals de zijgeleiders, weggewerkt in de spouw, achter de gevelsteen, bepleistering of andere gevelbekleding. Van kast of zijgeleiders is in dat geval niets meer te zien. Ook wanneer je bij renovatie je ramen vervangt, kan je voor inbouwscreens kiezen. De doekkast wordt daarbij bovenop het raam gemonteerd.

Met opbouw- of voorzetscreens kan je ook bestaande ramen of deuren alsnog uitrusten met een screen. De doekkast en zijgeleiders worden dan in de dagkant tegen het raamkozijn gemonteerd, of tegen de gevel. In dit geval moet je wel door de gevel boren om de elektrische aansluiting te kunnen maken, tenzij je voor een screen op zonne-energie kiest.

Voor de glas-op-glastoepassingen (twee ramen die op elkaar aansluiten) bestaan er ook systemen waarbij de doeken op de hoek aan elkaar worden gekoppeld met een rits. Deze oplossing zorgt voor een ongehinderd zicht naar buiten en een stormvast geheel.

 

Standaard of windvast?

polyesterdoek screen doekzonwering

Screens waarvan enkel de onderlat in de zijgeleiders op en neer gaat, zijn onderhevig aan wind die er achter kan. Het best kies je dus voor windbestendige doekzonwering. Daarvan is het doek aan beide zijkanten uitgerust met een rits die mee in de zijgeleiders op en neer geleid wordt. Het doek is zo niet alleen automatisch strakker gespannen, maar ook veel duurzamer en windbestendig tot maar liefst 130 km/u.

 

Langs buiten of langs binnen?

zonwering screen doekzonwering

Je kan screens zowel aan de binnenkant- als aan de buitenkant van je ramen installeren. Plaats je ze langs binnen, dan moet je geen rekening houden met de weersomstandigheden.

Echter zullen screens langs binnen niet zo goed isoleren als screens die langs buiten worden geplaatst. Screens langs buiten houden immers tegen dat het glasoppervlak van je raam opwarmt, waardoor het binnen dus aangenamer vertoeven zal zijn tijdens de warme zomermaanden.

De zon langs buiten tegenhouden voorkomt oververhitting, zeker in goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde huizen of verbouwingen. Want daar is het kwaad geschied van zodra de warmte binnen zit, omdat die niet meer zomaar terug naar buiten kan.

 

Welk materiaal kiezen voor je screens?

glasvezeldoek screen doekzonwering

Glasvezeldoek

Glasvezeldoeken bestaan uit glasvezeldraden die gecoat zijn met pvc. Deze zijn vrij stabiel, weersbestendig en kunnen grote afmetingen overspannen.

Er kunnen echter wel plooien ontstaan wanneer het doek lang niet uitgerold is geweest. Die verdwijnen na verloop van tijd. Ben je op zoek naar horizontale zonwering, bijvoorbeeld op het dak van je veranda? Dan speelt de zwaarte van een glasvezeldoek meer in je nadeel.

Polyesterdoek

Een polyesterdoek is een stuk lichter dan een glasvezeldoek. Dat draagt het voordeel dat ze niet snel zullen doorhangen en evenwel horizontaal kunnen worden gebruikt. Polyesterdoeken zijn verder ook vormvast en verlenen zich evenwel tot grote overspanningen.

 

Hoe onderhoud je screens?

Renson hoekoplossing doekzonwering

Screen schoonmaken

Stof, vuil en insecten kunnen zich na verloop van tijd ophopen op je screen. Maak er een gewoonte van om het doek regelmatig schoon te maken met een zachte borstel of een stofzuiger met een borstelopzetstuk om stof en vuil te verwijderen.

Als er vlekken op het doek verschijnen, probeer ze dan zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en een mild afwasmiddel, om de vlekken voorzichtig te verwijderen. Test altijd een klein deel van het doek voordat je het reinigingsmiddel op de hele zonwering gebruikt om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Vergeet niet om ook de geleiders waartussen de lamellen lopen goed schoon te houden opdat het doek niet kan vastlopen. Haal er dan ook even een teflonspray of siliconenspray bij om de rubbers en bewegende delen in de geleiders te behandelen.

Zorg ervoor dat het doek van de zonwering niet langdurig vochtig blijft, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen. Als het doek toch nat wordt, laat het dan volledig drogen voordat je het oprolt of sluit.

Professioneel onderhoud

Zit je met een scheur in je doek? Dan is de enige optie om die door de installateur te laten vervangen. Overweeg sowieso om periodiek professioneel onderhoud te laten uitvoeren, vooral als je zonwering complexe mechanische of elektrische onderdelen heeft. Een professional kan problemen identificeren en deze oplossen voordat ze ernstig worden.

HELP, MIJN SCREEN ZIT VAST
Net als bij rolluiken, kan een screen al eens vastlopen door een fout in de bediening. Lees hier hoe je dergelijke problemen, zowel bij gemotoriseerde als manuele bediening kan oplossen. Al is het aangeraden om voor dergelijke problemen er een vakman bij te halen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine