Wanneer een kant-en-klare pasta?
Samenstelling
Kant-en-klare pasta’s hebben meestal polymeerdispersies als basis, aangevuld met vulstoffen.
Verwerking
Readymixpasta’s worden kant-en-klaar geleverd. Het product is meteen bruikbaar. Na opening is de pasta bovendien nog meerdere maanden houdbaar (indien afgesloten van de lucht – een folie op de pasta kan voor extra bescherming zorgen). Aangeraden wordt om de pot systematisch leeg te maken van boven naar beneden (geen putten maken). Belangrijk is ook om de rand van de pot proper te houden (anders droogt het product tegen de potrand uit) en om de pot niet te lang open te laten staan.
Eigenschappen
Readymixproducten drogen enkel fysisch (via de lucht en de ondergrond). Hierdoor zijn ze minder geschikt voor grote laagdiktes (ze drogen traag in de kern en bij grote laagdiktes zijn ze pas na enkel dagen voldoende droog en sterk om er een volgende laag op aan te brengen). In de praktijk worden pasta’s dan ook vooral ingezet:
– wanneer een lange open tijd is vereist
– voor dunlagige toepassingen (enkele mm’s = plamuren).
Wat met lichtgewicht pasta’s?
Een belangrijk bestanddeel van kant-en-klare pasta’s is de vulstof. Het type vulstof dat wordt gebruikt, is over de jaren heen sterk veranderd. Begin de jaren 50 gebruikte men zeezand als vulstof, later werd dat krijt of kalksteen, nu is dat hoofdzakelijk gemalen dolomietmarmer. In lichtgewicht pasta’s wordt het aandeel dolomietmarmer grotendeels vervangen door een lichtgewicht vulstof zoals aluminiumsilicaten, perliet of microsferen. Deze lichtgewicht vulstoffen zijn 30 tot 75% lichter dan dolomietmarmer. Hierdoor wordt het gewicht van het product zelf ook lager. Deze lichtgewicht pasta’s:
– zijn gemakkelijker te transporteren
– vertonen een minimale krimp
– hebben een beter vulvermogen omdat er minder gewicht aan de wand of het plafond wordt aangebracht (hierdoor zijn grote laagdiktes mogelijk).
Het grootste minpunt van lichtgewicht pasta’s is dat ze minder sterk zijn (ze hebben een isolatiemateriaalachtige schuimstructuur). Hierdoor zijn ze ideaal voor lokale, kleine herstellingen, maar minder geschikt voor het repareren van structurele schade.