Eerste hulp bij dakreparatie
Wanneer welke oplossing aanraden?
Van asbestplaten op een hellend dak over binnenregenen via mijn plat dak tot een lek of infiltratie en condensatieproblemen: aan een dak kunnen heel wat herstellingen nodig zijn. Asbestplaten zullen bij een gesloten gebouw doorgaans door geïsoleerde panelen vervangen worden. Om een plat dak te herstellen, of lekken en infiltratie, bestaan verschillende producten: reparatiepasta’s, coatings … maar ook afdichtingstape. We overlopen enkele belangrijke vragen over dakproblemen, en hoe uw klanten die oplossen. Daarbij moeten ze zeker ook de instructies van het gekozen product volgen.
ASBESTPLATEN BIJ HELLEND DAK?
Het best ontfermt een professional zich hierover, waarbij hij de correcte voorzorgsmaatregelen neemt. Bij een gesloten gebouw vervangt hij de asbestplaten doorgaans door dunne, geïsoleerde panelen (al dan niet sandwichpanelen). Ten eerste omdat een niet-geïsoleerde staalplaat typisch ietwat condenseert aan de onderzijde. Maar ook omdat er sinds 1 januari 2021 een Vlaamse premie van 8 euro/m² bestaat voor wie asbesthoudende platen verwijdert en vervangt door geïsoleerde panelen. Daarbij moet men dan wel 10 cm dik isoleren.
Sinds 1 januari is er een premie voor wie asbestplaten verwijdert
Waarop letten?
De isolatiepanelen wordt het best onder enige helling geplaatst, voor de afwatering (minimaal 5 graden). Bovendien moeten ze met de correcte schroeven bevestigd worden, samen met steunbeugels.
MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ ISOLATIEPANELEN?
Met haakse slijper verzagen
Isolatieplaten voor hellende daken mag men niet verzagen met een klassieke haakse slijper. Die tast de galvanisatie en laklaag aan, door de ontwikkelde warmte, zodat er zich roest zal vormen. Wat men wel mag zijn gebruiken, zijn alle toestellen met een trage zaagsnelheid. Het braam verwijdert men dan met een zachte borstel.
Foutief plaatsen van lichtstraten
Daarnaast worden lichtstraten vaak foutief geplaatst. Dat zijn panelen in polyester of polycarbonaat die het daglicht binnenlaten. De platen moeten altijd wat worden voorgeboord, anders dreigen ze te kraken bij grote temperatuurschommelingen. Daarnaast worden de lichtstraten het best in één lengte van de nok tot de goot gelegd.
WAT ALS HET BINNENREGENT VIA HET PLATTE DAK?
Bitumen: rollen of vloeibaar
Eerst reinigt en droogt uw klant de ondergrond, waarbij hij ook loszittende en uitgeharde bitumen verwijdert. Mogelijk moet hij de ondergrond impregneren met een primer, om stof te hechten, poreuze ondergronden te neutraliseren en de hechting te verbeteren, als het gebruikte product dat voorschrijft.
Scheuren en barsten herstelt uw klant dan het best eerst met een bitumineuze reparatiepasta. Blazen snijdt hij open in kruisvorm en vult hij op met de pasta. Daarna vouwt hij de blaas weer dicht en bedekt hij de naden met een laag van de reparatiepasta.
Mogelijk vraagt het merk om na herstelling met pasta het dak met twee lagen bitumineuze coating te bedekken. Eventueel raadt het ook aan om grote herstellingen met stukken roofing of wapeningstape te versterken, of om ze te verstevigen door twee lagen aan te brengen met daartussen polyesterverstevigingsband.
EPDM
Schade in EPDM (fysieke schade, bijvoorbeeld) valt te herstellen met bijvoorbeeld een vloeibaar membraan op basis van MS-polymeer, die volgens de fabrikant op EPDM hecht (mits goed ontvet).
De ondergrond moet stabiel zijn
Eerst ontvet en reinigt uw klant goed de dakbedekking. De ondergrond moet stabiel zijn. Daarna volstaat één laag van 1 mm van het vloeibare membraan, maar moet u wel zwakke plaatsen, aansluitingen, naden en hoeken met wapeningstape verstevigen, en grotere oppervlakken met gaas. Daarnaast valt EPDM ook te herstellen met zelfklevende tapes, in combinatie van een hechtprimer.
Zink
Zijn volledige oppervlakken van het zink verweerd, na 20 tot 25 jaar? Of vertoont het lokaal een scheur? Beide kan uw klant behandelen met een hybride pasta of het vloeibare membraan dat we zonet bespraken. De pasta legt men in twee lagen, met daartussen het best versterkend textiel, in het geval van een scheur.
Acute problemen bij slecht weer?
Dan gebruikt uw klant beter eerst een afdichtingspasta voor instantwaterafdichting. Mogelijk kan hij ook een bitumineuze reparatiepasta gebruiken (check bij de fabrikant). In alle weersomstandigheden, op een nat of bevroren dak, zelfs onder water.
WAT BIJ LEK OF INFILTRATIE VIA PANNEN, GOOT, AANSLUITING?
Lekt of infiltreert er water via barsten in dakpannen, een scheur in het pvc, aluminium of zink van een goot, of via aansluitingen tussen dakelementen, muren, goten …?
Ook dit kan uw klant herstellen met lagen hybride pasta, een bitumineuze reparatiepasta versterkt met vezels of een coating op rubberbasis, met ertussen eventueel versterkende band. Maar in bepaalde gevallen eveneens met afdichtingstape.
Dakgoot: met pasta of coating
Stel: uw klant herstelt de dakgoot met pasta of coating gecombineerd met band. Eerst moet uw klant het oppervlak van alle verontreiniging ontdoen. Eventueel schuurt hij de lekkende naad ook op.
Daarna brengt uw klant een eerste laag van de pasta of coating aan. Voor de hybride pasta mag de ondergrond vochtig tot nat zijn, zonder staand water. Voor de coating en bitumineuze pasta moet hij droog zijn. De eerste laag hybride pasta moet drie uur drogen, waarna uw klant er een tweede dunne laag over aanbrengt, daarin versterkende textielband duwt en die ten slotte afdekt met een laatste dikke laag. In de eerste laag coating mag uw klant meteen textielband aanbrengen, waarna hij er een tweede laag over doet. Gebruikt u de bitumineuze pasta, dan vult u daarmee de naad in de goot. Grote scheuren en barsten versterkt u extra met polyesterverstevigingsband, waarover nog een tweede laag reparatiepasta gaat.
Coating ook in spuitbus
Coating bestaat vandaag ook in spuitbusvorm, te gebruiken bij kleine lekken. Ook hier moet uw klant eerst de ondergrond zuiver en droog maken. Een glad oppervlak schuurt hij even op. Daarna brengt uw klant een eerste dunne laag aan. Vervolgens bouwt hij een dikte op van min. 2 mm, als de goot sterk aan zonlicht blootgesteld wordt.
Dakgoot: afdichtingstape
Gebruikt uw klant de afdichtingstape, om een groter lek of een scheur in een dakgoot te herstellen (ook groter dan 5 mm)? Dan is het belangrijk dat hij de ondergrond eerst zuiver, droog en stabiel maakt. Ook moet hij de tape stevig aandrukken.
Acute problemen bij slecht weer?
Moet uw klant lekkage dringend oplossen, terwijl het regent? Dan kan hij de naad in de dakgoot dringend herstellen met een speciale reparatietape die rechtstreeks op natte ondergrond hecht. Wanneer het droog is, brengt uw klant dan een extra laag van de coating op rubberbasis aan.
WAT MET DRUPPELS AAN HET GARAGEPLAFOND?
Dit probleem kan liggen aan lekkage of infiltratie. Maar evengoed kampt het plafond met een condensatieprobleem.
Condensatieprobleem
Dan isoleert uw klant het dak het best langs de buitenkant. Daarbij kan hij bestaande roofing als dampscherm gebruiken. Daarop brengt hij de isolatie aan met een sneldrogende PU-montagelijm. Bovenop de isolatie verlijmt hij tot slot EPDM, met een speciaal daarvoor ontwikkelde verspuitbare contactlijm.
Met medewerking van Aquaplan, Bison, BossCover, Joriside, Rectavit en Tec7