OppervlakteverwarmingPremium

BEPALING VAN HET WATERDEBIET

De totale lengte is afhankelijk van het legplan van de buizen en van de oppervlakte die eventueel ingenomen wordt door de buizen die andere ruimtes bedienen. De maximale lengte van de lus hangt af van het maximaal toegelaten drukverlies en van de technische eigenschappen van de gebruikte buis. 

Om het waterdebiet te bepalen, moet men ook de specifieke warmteafgifte naar beneden berekenen.Hiermee kan men ook de berekening van de nominale belasting voltooien, om het vermogen van de warmtegenerator te bepalen. Dat gebeurt aan de hand van deze formule:

Qu = (1 / Ru) (Ro . q + θi – θu)

Bij een vloerverwarmingssysteem op volle grond moet men ook de warmteafgifte tussen het vlak met verwarmingselementen en de buitenomgeving door de onderzijde van de verwarmde vloer en de grond in rekening brengen. De effectieve warmteweerstand van de grond moet dus opgeteld worden bij de lage partiële warmteweerstand van de verwarmde vloer. De temperatuur die in beschouwing genomen moet worden, is gelijk aan de buitentemperatuur die gebruikt werd bij de berekening van de nominale thermische belasting. Het totale verwarmingsvermogen van een vloerverwarmingssysteem bestaat uit de specifieke warmteafgifte naar boven en de specifieke warmteafgifte naar beneden. Het waterdebiet van een lus van de verwarmingskring wordt als volgt berekend:

mH = AF / (σ . CW) (q + qU)

Voor water zonder hulpstoffen is het massa­debiet in kg/s ongeveer gelijk aan het volumedebiet. Om de drukverliezen te berekenen en de circulatiepomp te selecteren, kan men een beroep doen op het WTCB-rapport nr. 14.

Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe kleiner de delta T en hoe groter het benodigde debiet dienen te zijn. Vloerverwarming werkt met een delta T van max. 10. Bij een vloerverwarming, aangesloten op een warmtepomp, is dat meestal een delta T van 5. Als gevolg moet het debiet van de warmtepomp hoger zijn om bij een delta T hetzelfde vermogen te leveren als een ketel. Bijvoorbeeld, om een vermogen te halen van 2.220 W bij een delta T van 10, is er een debiet van 222 liter per uur (3,7 liter per minuut) nodig. Wordt er een delta T van 5 ingesteld, dan is een debiet van 444 liter per uur (7,4 liter per minuut) nodig. In de praktijk ligt het debiet door vloer­verwarmings­kringen tussen 1 en 5 liter per minuut, per kring, want hoe groter het kringdebiet, hoe groter de leidingweerstand.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine