OppervlakteverwarmingPremium

BEPALING VAN DE VERTREKTEMPERATUUR

In België is het gangbaar dat de vertrektemperatuur van het water 45 °C niet overschrijdt. Om de exacte waarde te berekenen, vertrekt men van de zone met de maximale waarde van de specifieke warmteafgifte. Het verschil tussen de temperatuur van het verwarmingswater en de temperatuur van de ruimte kan afgelezen worden van de karakteristieke curve, in functie van de gekozen vloerbedekking en de pasafstand van de buizen.

Om dit in een formule te kunnen gieten, moet ook de temperatuurdaling tussen het vertrek- en het retourwater bekend zijn. In de praktijk is een temperatuurdaling van 5 K een goed uitgangspunt. De waarde moet echter altijd schommelen boven nul en onder 5 K. Als algemene formule geldt:

θV,des = θi – (σ + θi) .exp ( σ / ΔθHdes) / 1 – exp (σ / ΔθHdes)

Er bestaat ook een vereenvoudigde formule, te gebruiken wanneer σ / ΔθHdes kleiner is dan 0,5. De retourtemperatuur wordt dan op haar beurt berekend aan de hand van de volgende formule:

θR,des = qV,des – σ

Als we in de praktijk de waarde van σ vaststellen op 5 K en ΔθHdes groter is dan 10 °C (het gros van de gevallen), dan krijgen we:

qV,des = ΔθH,des + qi + 2,5
qR,des = ΔθH,des + qi – 2,5

De vertrektemperatuur wordt doorgaans afgerond om praktische redenen in verband met de regeling. Nadien moeten de temperatuur­daling en de retourtemperatuur op basis van die waarde herberekend worden.

TEMPERATUURREGIME VOOR VERSCHILLENDE ZONES

De vertrektemperatuur is gelijk aan de temperatuur van de zone met de maximale waarde van de specifieke warmteafgifte. Ze wordt immers vanuit hetzelfde aansluitpunt gevoed. Het verschil tussen de temperatuur van het verwarmingswater en de luchttemperatuur wordt hier bepaald op basis van de karakteristieke curve in functie van de pasafstand en de gekozen vloerbedekking. Deze eigenschappen kunnen uiteraard verschillen per zone.

Een zeer lage retourtemperatuur betekent dat een lage gemiddelde temperatuur volstaat om het nodige vermogen te leveren. De installateur kan dan een grotere pasafstand overwegen om de buislengte en dus de kostprijs van de installatie te drukken. Badkamers vertonen daarentegen vaak een veel hogere retour­temperatuur. Een kleine pasafstand kan dan de retourtemperatuur verlagen en het benodigde warmtedebiet beperken.

Wanneer de randzone verwarmd wordt door een volwaardige lus van de vloerverwarmingskring, gebeurt de dimensionering zoals hierboven uitgelegd. Ze kan echter ook bediend worden door dezelfde kring als in de woonzone. De watertemperatuur aan de ingang van de woonzone is dan dezelfde als die aan de uitgang van de randzone. In beide delen van de lus is het waterdebiet gelijk.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine