OppervlakteverwarmingPremium

WAT KIES IK HET BESTE VOOR MIJN VLOERVERWARMING? WARMTEPOMP OF KETEL?

keuze hangt vooral af van budget en terugverdientijd

vloerverwarming

In functie van het benodigde vermogen wordt er voor een type warmtepomp of ketel gekozen dat het gevraagde vermogen kan leveren. De keuze hangt vooral af van het beschikbare budget en de terugverdientijd.

EIGENSCHAPPEN

De warmtepomp

De warmtepomp werkt met lage voorlooptemperaturen (maxima tussen 35 °C en 40 °C). De voorlooptemperatuur van een warmtepomp wordt het best zo laag mogelijk gehouden.  Dat is nodig voor een optimaal rendement van de warmtepomp. De belangrijkste parameter bij de keuze van een warmtepomp is de Coefficient of Performance (COP). Dat getal geeft aan hoeveel er verwarmd of gekoeld wordt in verhouding tot de gebruikte energie. De COP wordt altijd bepaald met twee condities: de temperatuur van het bronsysteem van de warmte­pomp en de uitvoertemperatuur van de warmtepomp.

De ketel

De ketel kan met hogere voorlooptemperaturen (maxima tussen 40 °C en 45 °C) werken. De invloed van de voorloop­temperatuur op het rendement is namelijk minder groot dan bij een warmtepomp. Dat betekent dus dat de afgifte per m² hoger zal liggen bij de vloerverwarming die wordt aangestuurd door een ketel.

ENERGIEZUINIG

Voor ketels geldt dat conden­serende ketels het best scoren. Warmte­pompen worden beoor­deeld op basis van hun COP- en SPF-waarde. Aanbevolen wordt om een ketel of warmtepomp te kiezen die, behalve in functie van de binnentemperatuur, ook afhankelijk van het weer gestuurd wordt.

GOED OF SLECHT GEÏSOLEERD

Het zou maar al te makkelijk zijn om te zeggen dat je bij een goed geïso­leerde woning voor een warmtepomp moet kiezen en bij een slecht geïso­leerde woning voor een ketel. Wel is het zo dat de warmtepomp in minder goed of slecht geïso­leerde woningen kan tekortschieten: ofwel haalt de warmtepomp de vooropgestelde warmteafgifte niet, ofwel is een warmtepomp met een te groot vermogen nodig voor de toepassing.

ALS HOOFDVERWARMING

De collector van de vloer­verwarming (aanvoer en retour) wordt recht­streeks verbonden met de ketel of het buffervat van de warmtepomp. In de moderne ketels of warmtepompen is er een aan­sluiting voorzien. Is dat niet het geval, dan wordt er met een regelunit gewerkt die als tussenschakel tussen de ketel/pomp en de collector van de vloerverwar­ming functioneert.

ALS BIJVERWARMING

Niet iedereen wenst vloer­verwarming als hoofdverwarming en opteert dan voor bijkomende verwarmingslichamen zoals radia­toren in hetzelfde lokaal.

Bij een ketel die water levert voor hoge- en lagetemperatuur­verwarmingslichamen kan de vloerverwarming niet rechtstreeks op de ketel aangesloten worden, maar is er een regelunit nodig. Daar komen ook de aanvoer- en retour­leiding van bv. radiatoren op toe. De regelunit zorgt ervoor dat de voorlooptempera­tuur van de ketel naar de vloer­verwarming niet hoger ligt dan 45 °C.

Op een warmtepomp kan de vloerverwarming rechtstreeks aangesloten worden op het buffervat, omdat die enkel water op lage temperatuur genereert.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine