Hoe kies je een hogedrukreiniger?
Hogedrukreinigers zijn een geliefde tool om vuile oppervlakken grondig mee schoon te spuiten. Een waaier aan accessoires helpt je daarbij. Het aanbod is dan ook groot en soms zie je door de bomen het bos niet meer. We stippen aan waar je best op let bij het kiezen van een toestel.
Standaarduitrusting
Bij een gangbare hogedrukreiniger is een hogedrukslang van tussen de 8 en 14 meter voorzien. De duurdere modellen hebben een haspel. Het spuitpistool is in vele gevallen regelbaar, zodat je de straal met het waterdebiet kunt variëren. Met een knop op het toestel kun je overigens de druk ook regelen. Het onderstel heeft wielen, waardoor het toestel eenvoudig te verplaatsen is.
Op de body van het apparaat zijn houders voor de diverse slangen en de elektriciteitskabel is er netjes aan op te bergen. Bij sommige hogedrukreinigers kun je reinigingsmiddel bij het water voegen via een klein tankje op het apparaat zelf of via een aanzuigslangetje.
Standaard zijn hogedrukreinigers uitgerust met een standaardlans en een vuilfrees. Uit de standaardlans komt een rechte waterstraal, die je doorgaans breder of smaller kan instellen, afhankelijk van het toestel. Hoe breder je spuit, hoe lager de druk en hoe hoger het schoonmaakoppervlak. Hoe smaller de straal, hoe hoe hoger de druk en de kracht, maar hoe langer je bezig bent. Uit een vuilfrees komt een roterende waterstraal voor hardnekkig vuil. Er bestaan ook hybride, zogenaamde 'multi-jet'-lansen, die de twee combineren.
Accessoires
Er zijn slangen met grotere of kleinere sproeikoppen te koop en verlengslangen voor aan het spuitpistool. Je hebt ook systemen waarmee je tegelijk kunt schuimen en spuiten.
Met diverse borstels, die aan de hogedrukslang kunnen worden bevestigd via een bajonetsluiting of een kliksysteem, kun je al sproeiend een bepaald oppervlak poetsen. Denk aan een kleinere velgenborstel, een autowasborstel, een roterende wasborstel met knik voor het hoekenwerk of een brede wasborstel voor een vuile vloer.
Voor terrassen kan je gebruikmaken van een terrasreiniger, die de druk over een roterende sproeiarm verdeelt, waardoor je efficiënter kan reinigen met minder water.
Daarnaast bestaan er ook rioolreinigingssets. Die omvatten een dunne slang die in een verstopte leiding kan worden gestopt. De speciale kop werkt zich al spuitend en sproeiend door het vuil om de leiding weer vrij te maken. Een puntstraal freest het vuil los en vier kleinere achteruitstralen spuiten het vuil naar achter weg.
Druk en debiet
De ene hogedrukreiniger is al wat krachtiger dan de andere. Sommige hogedrukreinigers beschikken over twee verschillende standen, bij andere kan je op het toestel de druk zelf regelen. Kies je toestel afhankelijk van de klussen die je voor ogen hebt.
Voor lichte taken zoals het reinigen van een fietskader of een afsluiting, is een toestel dat 120 bar haalt al ruimschoots voldoende. Voor kleine auto's ga je beter voor een toestel met een druk van 130 bar. Ben je van plan om grotere terrassen of een stenen gevel te reinigen? Dan kies je best een toestel dat 145 bar aankan. Voor echt zware klussen, zoals het reinigen van een zwembad is een toestel tot 180 bar de beste optie.
Niet alleen de druk die je bereikt met de hogedrukreiniger is belangrijk voor de prestaties van het toestel: misschien nog wel belangrijker is het waterdebiet dat het apparaat geeft. Je kunt wel veel druk hebben geregeld met je instelknop en met die druk het vuil willen losweken op je wagen, maar dan moet je dat vuil ook nog kunnen wegspoelen. Er zal dus voldoende water moeten zijn.
Het debiet varieert uiteraard ook van toestel tot toestel, van 360 liter per uur voor lichte toestellen (met een maximumdruk tot 120 bar) tot 600 liter per uur bij heavy duty-gereedschap. Voor een terras tot 20 m2 zijn de lichte toestellen geschikt. Terrassen groter dan 40 m2 pak je aan met een hogedrukreiniger met een hoog debiet.
Er zijn hogedrukreinigers beschikbaar met een speciaal vlottersysteem in het reservoir om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende doorvoer van water blijft. Als er te weinig water in het apparaat stroomt, valt het toestel automatisch uit. Dit kan gebeuren als er meerdere mensen gebruikmaken van hetzelfde waterleidingnet of als de filters in de hogedrukreiniger verstopt raken.
Koud of warm water?
De meest gangbare hogedrukreiniger is die waar koud water in stroomt en waar koud water uit komt. Die gebruik je voor het reinigen van het terras, muren en de wagen. Naast de koudwaterreinigers bestaan er warmwaterreinigers. Deze worden toegepast om hardnekkig vuil te verwijderen zoals vetten en oliën. Sommige koudwaterhogedrukreinigers kunnen met een warmwaterkit geschikt gemaakt worden voor het doorvoeren van warm leidingwater.
Filters
In de hogedrukreinigers is een filtersysteem opgenomen om er zeker van te zijn dat het te gebruiken water zeer schoon is. Bij vuil water kunnen kleine deeltjes ervoor zorgen dat dichtingen in de pompkop van de hogedrukreiniger niet meer afsluiten. Daardoor functioneert het toestel niet goed meer. De sproeier aan het uiteinde van de slang kan ook verstopt raken, waardoor de waterstraal aan kracht inboet.
Motor
Als je een hogedrukreiniger wilt aanschaffen is het goed te letten op de snelheid van de motor. Een traagdraaiende motor is beter, omdat de dichtingen minder snel zullen slijten, er is minder lawaai en de motor zal minder warmte afgeven. Het gevolg is dat je langer met de hogedrukreiniger aan één stuk kunt werken zonder problemen en dat de levensduur van het apparaat een stuk langer is.
In de hogere prijsklassen vind je ook toestellen met een watergekoelde motor terug. Daarbij wordt de motor op een stabielere manier gekoeld in vergelijking met luchtkoeling, wat voor een langere levensduur van je toestel zorgt.
MEER WETEN:
> Alles over hogedrukreinigers
> Hoe gebruik je een hogedrukreiniger?