Hoe kies je een hogedrukreiniger?
We overlopen wat er van belang is bij de keuze van een hogedrukreiniger en welke accessoires er zoal van pas kunnen komen.
Wat is een hogedrukreiniger?
Een hogedrukreiniger is een apparaat dat water onder hoge druk spuit om vuil, modder en aanslag weg te spoelen. Het wordt vaak gebruikt om auto’s, terrassen, gevels en tuinmeubels schoon te maken. Door de krachtige waterstraal maakt het beter en krachtiger schoon dan een gewone tuinslang.
Hoe werkt een hogedrukreiniger?
Een hogedrukreiniger brengt water onder druk naar buiten, waardoor een krachtige straal ontstaat. Een kraan in onze keuken levert ongeveer 15 liter water per minuut en de waterdruk is gemiddeld 4 bar. Met behulp van een hogedrukreiniger wordt dezelfde hoeveelheid water door een opening van 0,5 millimeter gepompt. Nu kan de druk meer dan 100 bar zijn. Tegelijkertijd is het verbruik van de hogedrukreiniger lager dan dat van een gewone tuinslang.
Het water komt via een aanvoerslang of reservoir terecht in de hogedrukreiniger. Via de hogedrukslang waaraan een spuitpistool is bevestigd, wordt het water weer naar buiten geleid. Het pistool of de lans richt je op het object of oppervlak dat je wil reinigen.
De meest gangbare hogedrukreiniger is die waar koud water in stroomt en waar koud water uit komt. Naast de koudwaterreinigers bestaan er ook warmwaterreinigers. Deze worden toegepast om hardnekkig vuil te verwijderen zoals vetten en oliën.
Watertoevoer: met aanvoerslang of reservoir
De meeste hogedrukreinigers bestaan uit een centrale body waarop je een waterslang/tuinslang kan aansluiten voor de watertoevoer, die aan het andere uiteinde aangesloten zit op een waterkraan. Er bestaan ook toestellen die werken met een waterreservoir, waar er dus geen aanvoerslang op aangetekend is, daarbij moet je het reservoir telkens zelf aanvullen aan de kraan.
Het evidente voordeel van een hogedrukreiniger die aangesloten is op een waterkraan is dat je niet steeds hoeft bij te vullen en dat je continu kan doorwerken. Vaak is er met dergelijke toestellen ook een hogere waterdruk mogelijk dan bij toestellen die werken met een reservoir, waardoor je krachtiger reinigt. Je actieradius is echter beperkt. Je bent gebonden aan de waterslang en de kraan voor de watertoevoer.
Bij een toestel met een reservoir ben je dan weer mobieler, zeker als je een hogedrukreiniger op accu hebt. Je hebt ook meer controle op het waterverbruik, waardoor je ook zuiniger werkt. Het constante bijvullen kan uiteraard tijdrovend zijn.
De hogedrukslang
Aan een hogedrukreiniger zit ook een slang, gekoppeld aan de sproeilans. Door deze slang wordt het onder druk gebrachte water naar buiten geleid in een krachtige straal. Deze slang is speciaal ontworpen om de hoge druk aan te kunnen zonder te knikken of te scheuren. De lengte varieert meestal tussen 3 en 15 meter, afhankelijk van het model, en bepaalt hoe ver je kunt werken zonder de reiniger te verplaatsen.
Veel modellen beschikken ook over een haspel om de slang op te rollen. Vaak beschikt een hogedrukslang over een snelkoppeling om eenvoudig te kunnen aansluiten en loskoppelen.
De aandrijving
Hogedrukreinigers werken doorgaans elektrisch om de pomp in de reiniger aan te drijven. Deze pomp stuwt het water, dat in een reservoir wordt gezogen via een filtersysteem, verder door het toestel.
Omdat je vaak constante kracht nodig hebt, bijvoorbeeld voor het reinigen van een gevel of een terras, is een toestel op netstroom vaak nog steeds het interessantst. Al bestaan er tegenwoordig ook toestellen die op accu werken.
Als je voor langere tijd moet doorwerken, werk je in het geval van een accutoestel beter met twee batterijen: één die je in het toestel plaatst voor gebruik en één die oplaadt. Met de opgeladen wisselbatterij kan je zonder hapering voortwerken, terwijl de lege ondertussen oplaadt.
Tip
De pomp is een belangrijk onderdeel van de hogedrukreiniger. Hoe krachtiger de pomp, hoe hoger de druk van het uitspuitende water kan worden. Een traag draaiende motor is beter, omdat de dichtingen minder snel zullen slijten. Daarnaast is er minder lawaai en zal de motor minder warmte afgeven. Het gevolg is dat je langer met de hogedrukreiniger aan één stuk kunt werken zonder problemen en dat de levensduur van het apparaat een stuk langer is.
In de hogere prijsklassen vind je ook toestellen met een watergekoelde motor terug. Daarbij wordt de motor op een stabielere manier gekoeld in vergelijking met luchtkoeling, wat voor een langere levensduur van je toestel zorgt.
De sproeilans of het spuitpistool
Het spuitpistool of de sproeilans, waaraan de hogedrukslang is gekoppeld, is in vele gevallen regelbaar, zodat je de straal met het waterdebiet kunt variëren. Met een knop op het toestel kun je overigens de waterdruk ook regelen. Standaard zijn hogedrukreinigers uitgerust met een standaardlans en een vuilfrees.
Standaardlans
Uit de standaardlans komt een rechte waterstraal, die je doorgaans breder of smaller kan instellen, afhankelijk van het toestel. Hoe breder je spuit, hoe lager de druk en hoe hoger het schoonmaakoppervlak. Hoe smaller de straal, hoe hoger de druk en de kracht, maar hoe langer je bezig bent.
Vuilfrees
Uit een vuilfrees komt een krachtige, roterende puntstraal voor hardnekkig vuil. Dit combineert de kracht van een geconcentreerde straal met een snelle, ronddraaiende beweging, waardoor hardnekkig vuil zoals mos, aangekoekt zand en verf sneller wordt verwijderd. Een vuilfrees is krachtiger dan een gewone straal en ideaal voor harde oppervlakken, maar kan te agressief zijn voor gevoelige materialen zoals hout of autolak.
Multi-jet
Hogedrukreinigers zijn vaak uitgerust met hybride, zogenaamde ‘multi-jet’-lansen, die de twee combineren. Je kan dan via de kop van de sproeilans de gewenste instelling bepalen. Er is vaak ook nog een sproeistand waarbij het water onder lage druk uit de lans komt, waarmee je bijvoorbeeld je planten water kan geven.
De filter
In een hogedrukreiniger is een filtersysteem opgenomen om er zeker van te zijn dat het te gebruiken water zeer schoon is. Bij vuil water kunnen kleine deeltjes ervoor zorgen dat dichtingen in de pompkop van de hogedrukreiniger niet meer afsluiten. Daardoor functioneert het toestel niet goed meer. De sproeier aan het uiteinde van de slang kan ook verstopt raken, waardoor de waterstraal aan kracht inboet.
Waarop moet je letten bij de keuze van een hogedrukreiniger?
Een hogedrukreiniger kies je volgens de toepassingen waarvoor je die wil gebruiken: doorgaans is dat om de auto, het terras of de gevel te reinigen. De aandrijving, of het een toestel met een toevoerslang of reservoir is, en het aantal standaardinstellingen zijn al belangrijke indicatoren, maar daarnaast zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten om de juiste keuze te kunnen maken.
Het vermogen
Een elektrische hogedrukreiniger op netstroom heeft een vermogen dat rangeert tussen de 1400 en 3000 W. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine.
Bij accutoestellen kijk je naar de accuspanning of het voltage, uitgedrukt in Volt. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de machine. Meestal werkt een hogedrukreiniger met een accu van 18 tot 36 V. Houd hier ook rekening met de accucapaciteit, uitgedrukt in Ah (Ampère-uur). Hoe hoger het Ah van de batterij, hoe langer je met de hogedrukreiniger aan één stuk door kan werken. Dit hangt natuurlijk wel af van hoe zwaar je de batterij belast.
De maximale werkdruk
De (maximale) werkdruk van een hogedrukreiniger wordt uitgedrukt in bar en bepaalt hoe krachtig het water uit de spuitmond komt. Hoe hoger de druk, hoe makkelijker en sneller hardnekkig vuil wordt verwijderd. Bij toestellen op netstroom ligt dat gemiddeld tussen de 100 en 180 bar, bij hogedrukreinigers op accu meestal 20 tot 70 bar. Netstroom hogedrukreinigers voor de professional kunnen soms tot 250 bar leveren.
Veel hogedrukreinigers werken met een regelbare druk zodat je de kracht kunt aanpassen aan het oppervlak. Voor kwetsbare materialen zoals autolak of hout is een lagere druk aanbevolen om schade te voorkomen.
Het debiet
Het debiet van een hogedrukreiniger, ook wel wateropbrengst genoemd, geeft aan hoeveel water er per uur door de machine stroomt en wordt uitgedrukt in liter per uur (l/u). Dit is een belangrijke factor naast de werkdruk (bar), omdat een hogere wateropbrengst helpt om vuil efficiënter weg te spoelen.
Het debiet varieert voor lichte en middenklasse toestellen tussen de 250 en de 600 l/u. Bij (semi-)professionele modellen is de wateropbrengst vaak meer dan 600 l/u.
Hoger debiet = meer verbruik?
Hoe hoger het debiet, hoe hoger het verbruik zal zijn? Een hoog debiet lijkt misschien minder zuinig, maar in de praktijk is een hoger debiet vaak efficiënter dan een lagere wateropbrengst. Een hogedrukreiniger met een hoog debiet spoelt vuil namelijk sneller weg, waardoor je minder lang hoeft te reinigen.
Met een laag debiet moet je vaak meerdere keren over hetzelfde oppervlak gaan, wat uiteindelijk meer water verbruikt. Voor grote terrassen, opritten en gevels is een hoog debiet dus handiger, omdat je grote hoeveelheden vuil in één keer wegspoelt.
Tip
Het waterverbruik is ook afhankelijk van de gekozen straal: met een standaardlans ligt het verbruik hoger dan met een roterende vuilfrees. Bij regelmatig gebruik is het interessant om met regenwater te werken, tenzij de fabrikant van de hogedrukreiniger aangeeft dat je enkel met leidingwater mag werken. Dit staat aangegeven in de handleiding van je toestel.
Hoe snel kan je werken?
Tussen hogedrukreinigers onderling is er een groot verschil in gemiddelde werktijd voor een klus. De ene hogedrukreiniger heeft tot drie minuten nodig om een oppervlak 1 m² schoon te maken, terwijl een andere het dan in één minuut kan. Dit is uiteraard afhankelijk van de werkdruk, het debiet, het type spuitmond en de mate van vervuiling.
Reinigingsmiddel
Bij sommige hogedrukreinigers kun je reinigingsmiddel bij het water voegen via een klein tankje op het apparaat zelf of via een aanzuigslangetje. Dit systeem mengt automatisch het reinigingsmiddel met het water, zodat je makkelijker hardnekkig vuil, vet of mos kunt verwijderen. Vaak is de dosering instelbaar, zodat je de hoeveelheid schoonmaakmiddel kunt aanpassen aan de klus.
Ergonomie
Een hogedrukreiniger is een tool waarmee je vaak voor langere tijd aan een stuk werkt. Het is dus belangrijk dat je een toestel hebt dat makkelijk hanteerbaar is: hoe ligt de sproeilans in de hand? Kan je het toestel makkelijk verplaatsen en opbergen? Het onderstel van een hogedrukreiniger heeft vrijwel altijd wielen, waardoor het toestel eenvoudig te verplaatsen is.
Ga ook na hoe lang de hogedrukslang is. Dit kan sterk variëren (3 tot 15 m). Met een langere slang werk je makkelijker, want dan moet je het toestel zelf minder verplaatsen. De ene hogedrukslang is ook stugger dan de andere. Een soepelere slang kan zeker het opbergen van de hogedrukreiniger prettiger maken.
Opberggemak
Over opbergen gesproken: op de body van het apparaat zijn vaak houders voorzien om de waterslang(en) en de elektriciteitskabel netjes aan op te bergen. Om minder plaats in te nemen op de bergplaats, zijn sommige hogedrukreinigers ook uitgerust met een inschuifbaar of inklapbaar handvat.
Een waaier aan accessoires
Met een hogedrukreiniger die uitgerust is met een standaardlans en een vuilfrees kan je al heel wat, maar het handige aan een hogedrukreiniger is dat je die met accessoires voor specifieke onderhoudstaken kan uitrusten.
Terrasreiniger
Voor terrassen kan je gebruikmaken van een terrasreiniger, die de druk over een roterende sproeiarm verdeelt, waardoor je efficiënter een terras kan schoonmaken met minder water.
Borstels als opzetstukken
Met diverse borstels, die aan de hogedrukslang kunnen worden bevestigd via een bajonetsluiting of een kliksysteem, kun je al sproeiend een bepaald oppervlak poetsen. Denk aan een zachte autowasborstel, kleinere velgenborstel, een roterende wasborstel met knik voor het hoekenwerk of een brede wasborstel voor een vuile vloer.
Telescopische lans
Een hogedrukreiniger kan ook uitgerust worden met een telescopische lans. Die kan je gebruiken om op hogere of moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen op een veilige manier. Ideaal wanneer je een dak of gevel wil schoonmaken.
360°-lans
Een 360°-lans is ontworpen om wendbaar te zijn. Je kan het kopstuk in verschillende richtingen draaien. Ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken en kieren, dakgoten, etc.
Rioolreinigingssets
Daarnaast bestaan er ook rioolreinigingssets. Die omvatten een dunne slang die in een verstopte leiding kan worden gestopt. De speciale kop werkt zich al spuitend en sproeiend door het vuil om de leiding weer vrij te maken. Een puntstraal freest het vuil los en vier kleinere achteruitstralen spuiten het vuil naar achter weg.