HOE WERKEN MET EEN HOGEDRUKREINIGER
Een hogedrukreiniger kan je gebruiken voor je terras, je muren of je wagen, maar er zijn een aantal aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. En hoe onderhoud je je toestel?
Veiligheid
Omdat een hogedrukreiniger een krachtige waterstraal voortbrengt, kan het werken met een dergelijk toestel gevaarlijk zijn voor iedere doe-het-zelver en zijn omgeving. Lees daarom na aanschaf eerst rustig de gebruiksaanwijzing. Hou verder rekening met de volgende aandachtspunten.
- Draag tijdens het gebruik van het toestel bij voorkeur een veiligheidsbril en waterdichte kleding.
- Hou de hogedrukslang goed vast.
- Richt het spuitpistool nooit op mensen en dieren.
- Laat kinderen geen hogedrukreiniger gebruiken.
- Een verlengsnoer verbonden met de hogedrukreiniger, moet geaard zijn en moet een diameter van 2,5 mm hebben.
Terras reinigen
Op het spuitpistool van de hogedrukreiniger gebruik je voor stenen terrassen een vuilfrees - het superfijne waterstraaltje dat er door gaat, gaat roteren en reinigt daarom erg goed. Je kan wel slechts kleine oppervlakken tegelijk reinigen.
Om je terras te reinigen sluit je eerst en vooral de aanvoerslang van het toestel aan op de waterleiding in de keuken of aan een buitenkraan. Giet een passend reinigingsmiddel in het reservoir van het toestel en draai de kraan open. Let op: pas als de kraan in de keuken open gezet is, kan je de stekker van het apparaat in het stopcontact steken. Regel ook de benodigde druk via een instelknop op de hogedrukreiniger.
Houd bij het schoonmaken van het terras een spuitafstand aan van ongeveer 25 cm. Let goed op dat je de voegen niet uitfreest, probeer het toestel uit op een plek die niet zo zichtbaar is en pas de druk indien nodig aan. Zeker bij terrassen waar de voegen hier en daar reeds versleten zijn, kan je het met een hogedrukreiniger onder een te hoge druk nog erger maken.
Heb je een terrasreiniger? Maak daar dan gebruik van. Je zal - dankzij de omkasting - geen last hebben van opspattend water op je ruiten, je zal sneller kunnen reinigen én je verbruikt minder water.
Let op met en te hoge druk op keramische steen en hout – dit kan het oppervlak opruwen, waardoor mossen zich sneller kunnen hechten en je bijgevolg meer zal moeten reinigen. Ook op beton is een hogedrukreiniger af te raden. Gebruik liever water en borstel en indien nodig een milde zeep of biologisch reinigingsmiddel.
Muren reinigen
Bij bakstenen gevels gebruik je best een standaardlans. Let ook hier, net zoals bij terrassen, op met voegen. Zijn deze reeds beschadigd? Zet de druk niet te hoog, anders vererger je de situatie. Andere buitenmuren kun je doorgaans aanpakken met een vuilfrees.
WAGEN REINIGEN
Je wagen reinig je maar beter niet met een te harde straal. Gebruik geen puntstraal, die haar kracht richt op een klein oppervlak, maar een vlakke straal die een groter oppervlak bestrijkt. De druk mag best wat lager gezet worden. Een zachte roterende borstel komt ook goed van pas. Zo kan er niets beschadigd worden. Hou er ook rekening mee dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn voor je begint.
Dak reinigen
Begin het reinigen van een dak met een nok altijd bovenaan. Let op de tegenkracht van het spuitpistool waar je mee te maken krijgt terwijl je mogelijk op een ladder staat. Zorg ervoor dat de waterafvoer van het dak niet in een regenton eindigt, want die ton gaat snel overlopen. Het is ook niet de bedoeling dat leidingwater daarin belandt. Houd de hogedrukslang onder een hoek van 30 graden. Dat is belangrijk om niet onder de dakpannen te spuiten maar er op. Denk hierbij uiteraard ook aan je eigen veiligheid. Overweeg om je dak te laten onderhouden door een professional.
Onderhoud
De filters van je hogedrukreiniger spoel je het best eenmaal per maand goed uit. Spuit de hogedrukslang na gebruik ook volledig leeg, zeker tijdens koudere periodes om eventuele bevriezing te voorkomen. Dat kan schade veroorzaken aan het toestel. Hiervoor sluit je de toevoerslang van het leidingwater natuurlijk af. Trek altijd de stekker uit het stopcontact voor je de hogedrukreiniger schoonmaakt. Verwijder zand en aarde van het apparaat.
Als het toestel langere tijd niet gebruikt hoeft te worden, kun je het beste alle onderdelen, die los te koppelen zijn, daadwerkelijk loskoppelen. Het is ook verstandig rubber ringen en dichtingen zo nu en dan in te vetten met siliconen- of kranenvet. Zo blijven ze beter onderhouden.