Opritten & terrassenPremium

Hoe testen we de hogedrukreinigers?

Hoe testten we hogedrukreinigers

De hogedrukreinigers werden aan een aantal testen onderworpen om na te gaan hoe ze schoonmaken, welke accessoires beschikbaar zijn, hoe zuinig ze omspringen met water en energie alsook hoe ergonomisch en gebruiksvriendelijk het design is.

wat HEBBEN WE GETEST?

Een hogedrukreiniger moet krachtig en multi-inzetbaar, maar ook makkelijk in gebruik en liefst nog zuinig ook. We testten de 8 toestellen op de volgende 5 zaken:

Prestatie

Hoe krachtig werkt de hogedrukreiniger? Uiteraard is dit het belangrijkste aspect. Dit testten we aan de hand van hoe snel de hogedrukreiniger een terras degelijk kon schoonmaken onder eenzelfde druk. Het toestel moest daarbij verschillende types vervuiling aanpakken (groenaanslag, een krijttekening en zwarte vlekken). We keken na hoe krachtig de waterstraal is door na te gaan hoe ver het toestel kon spuiten met de basisspuitkop.

Uitrusting

Een hogedrukreiniger moet kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden, dus heb je verschillende lansen en liefst wat accessoires erbij. We testten de bevestigingsmethoden van de verschillende lansen en opzetstukken. Ook keken we welke accessoires er meegeleverd waren en hoe handig ze waren in gebruik.

Daarnaast is ook de flexibiliteit van de slang en de snoer een belangrijke factor bij het werken, ook deze testten we op hun aansluiting en plooibaarheid.

haspel installeren hogedruk

Zuinigheid

Om te weten hoe zuinig een hogedrukreiniger is, zijn het waterverbruik en het vermogen van het toestel belangrijk. We legden deze gegevens van de verschillende toestellen naast elkaar.

Ergonomie

Zeker voor langdurig gebruik moet het pistool van een hogedrukreiniger goed in de hand liggen en moet het toestel vlot te verplaatsen zijn. Daarom hebben we in het kader van ergonomie extra aandacht voor de handvatten en de wielen.

Opberggemak

Een hogedrukreiniger is vaak een groot toestel dat je niet elke dag gebruikt en dus een goed plekje moet krijgen in je garage of tuinhuis. Zijn de handvatten inschuifbaar of neer te klappen? Zijn het snoer en de slang makkelijk op te bergen zonder dat ze in de knoop geraken? Welke onderdelen zijn vast en welke zijn demonteerbaar? Allemaal belangrijke factoren die we bij elk toestel even onder de loep namen. 

Elk van deze 5 kwaliteit gaven we een score op 10. De resultaten kan je hier vergelijken

VERPAKKING EN MONTAGE

Voor we met het testen begonnen, noteerden we alle gegevens van de verpakking en de gebruiksaanwijzing. Gegevens als kracht, verbruik maar ook het geluidsniveau zijn daar makkelijk op terug te vinden. Bij het uitpakken moeten sommige toestellen nog gemonteerd worden. Dan valt het toestel groter uit dan de verpakking. Hou daar rekening mee als je niet veel bergruimte hebt.

Hogedrukreiniger uit verpakking

Bij de montage merkten we ook dat niet alle toestellen even solide zijn gebouwd. Ook de manier van monteren verschilt: soms is een schroevendraaier nodig, bij de ander klik je de delen vast. Het is wat meer werk om er een schroevendraaier bij te halen, maar zo’n verbinding zit wel steviger vast dan een simpele klik.

UITRUSTING EN ACCESSOIRES

LANSEN EN SPUITKOPPEN

lans hogedrukreiniger opzetten

De basisspuitkoppen die we in de verpakking vinden, zijn een gewone lans en een vuilfrees.
De lans spuit het water onder hoge druk recht vooruit. Bij sommige modellen kan je de straal wat aanpassen, wat breder maken. Andere modellen geven aan dat je de druk, of de hoeveelheid water kan aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld met een variabele spuitkop. Dat maakt maakt de kop wel iets groter en zwaarder, maar het voordeel is dat je geen waaier aan lansen nodig hebt.

Kop verzetten hogedruk

Wat soms onhandig is, is dat de gekozen functie of instelling niet duidelijk staat aangegeven, of dat die is aangegeven op een plaats die niet makkelijk zichtbaar is. Een aantal machines lossen dit op met een makkelijk af te lezen display op het pistool.

Display hogedrukreiniger

Normaal gezien zit er altijd een reinigingsnaald inbegrepen bij je hogedrukreiniger. Hiermee kan je verstoppingen zoals kalkrestanten in de spuitkoppen weghalen. 

KABELS

Laat ons nu eens kijken naar de elektriciteitskabel. Eén aspect is de lengte. Het is belangrijk om genoeg afstand te hebben tussen het toestel en het stopcontact. Je wil de elektrische aansluiting namelijk zo ver mogelijk van de natte zone. Vaak ga je toch een verlengdraad nodig hebben. Een goeie tip daarbij is de stekker een beetje hoger te plaatsen, zo vermijd je contact met water.

haspel hoger plaatsen veilig

Bij de krachtigste hogedrukreinigers is het ook belangrijk de kabel helemaal te ontrollen, om warmteopbouw te vermijden. Een goede hogedrukreiniger heeft een oplossing voor het opbergen van de kabel: vaak een haakje waaraan je de opgerolde kabel kunt ophangen. We merkten wel een belangrijk verschil in kwaliteit van de kabels: een soepele kabel rolt makkelijker op dan een stugge. Controleer ook de manier waarop de kabel verbonden is met het toestel.
Een toestel op accu heeft uiteraard geen kabel. Je hebt dus meer vrijheid.

LEIDINGEN

We keken ook naar de hogedrukleidingen. Die zitten tussen de motor en het pistool. Ook hier zorgt extra lengte in principe voor meer mobiliteit. Maar de leidingen voor water onder hoge druk zijn erg stug en stugge leidingen zijn moeilijk op te rollen en weg te bergen, ondanks de systemen die ontwikkeld zijn om dat opbergen te vereenvoudigen.

hogedruk slang haspel

Soms heb je een haspel om de darm op te rollen. Dat lijkt praktisch, maar uit ondervinding kunnen we zeggen dat de darm hierdoor veel kleine lussen maakt. En dat is ook niet altijd handig.
Bepaalde slangen zijn dusdanig gemaakt of hebben een specifieke koppeling die verdraaiing tegengaan. 

PISTOLEN

Dit brengt ons bij het pistool. Hier is vooral de ergonomie belangrijk. Dat wil zeggen: een goeie grip, liefst zodanig dat de trillingen wat worden opgevangen. Sowieso, langdurig werken met een hogedrukspuit is belastend voor je armen en voor je polsen.

Pistool handgreep hogedruk

Check ook de veiligheid. Aan de pistolen zit een soort kinderslot. Dat is wel nodig - een hogedrukstraal is krachtig en je wil natuurlijk vermijden dat je iets beschadigt of dat je iemand kwetst.

WATERAANSLUITING

Voor we aan de slag kunnen, moeten we ook water aansluiten. De aansluitpunten voor het water zien er verschillend uit. Sommige zijn uit metaal, andere uit kunststof. Een waterfilter zit ofwel ingebouwd ofwel is die als (extra) accessoire inbegrepen.

Ze zijn allemaal geschikt voor dezelfde aansluiting, maar niet elke koppeling verloopt op dezelfde manier. Hoe dan ook is het belangrijk om een goede aansluiting te hebben, om een optimale werking van de machine te verzekeren.

Kijk ook waar de aansluiting zit. Een aansluiting achteraan het toestel maakt het moeilijker om het toestel te verplaatsen eens het is aangesloten. Een aansluiting vooraan op het toestel zal bij het opbergen vaker in de weg zitten.

aansluiting wateraanvoer

TIP
Stromend water is geen absolute noodzaak voor het gebruik van een hogedrukreiniger. De motor van het toestel kan ook ingezet worden om water op te pompen uit een regenwaterput of een regenton. Daar heb je dan wel een oppompset voor nodig. Zeker in combinatie met een accutoestel levert dit behoorlijk wat vrijheid op.

IN DE PRAKTIJK

SPUITBEREIK EN KRACHT

Hoewel de aangegeven kracht zeker een goede graadmeter is, leert een kleine test ons dat dit niet het enige aspect is dat belangrijk is. In deze opstelling keken we, vanaf een vaste locatie, hoe ver de toestellen konden spuiten met eenzelfde spuitkop. Wat meteen opviel is dat enkele kleinere modellen ook goed presteerden.

SCHOONMAAKPRESTATIES

Elk toestel kreeg een zestiental tegels om schoon te maken. Eén van die tegels werd telkens ingekleurd met krijt. Er is groenaanslag en er is een hardnekkige zwarte bevuiling.

krijttekening wegspuiten

Geen van de toestellen heeft moeite om de lichte bevuiling weg te krijgen, Het zijn vooral de instellingen van het toestel die bepalen hoe snel dit lukt. Met een brede straal lukt dit een pak sneller dan met een fijne straal, maar over het algemeen is er weinig verschil merkbaar. Koop je een hogedrukreiniger vooral voor lichtere vervuiling, denk aan tuinmeubels, de fiets, de auto of de caravan dan zal je dus met elk van de geteste toestellen geholpen zijn.

Ook de groenaanslag op het terras is iets wat elke hogedrukreiniger zou moeten kunnen verwijderen. En op zich lukt dat ook goed, al moet gezegd dat je hier al duidelijk het verschil tussen de verschillende machines begint te voelen. De krachtigste toestellen werken heel wat sneller, dat maakt de klus dus ook aangenamer. Wie geen grote oppervlakken moet doen, kan zeker ook met de lichtere toestellen zijn doel bereiken.

De zwarte, hardnekkige vervuiling krijgen we niet weg, met geen enkel van de toestellen, en geen enkel van de instellingen. Al voel én zie je wel duidelijk het verschil.

zware vervuiling wegspuiten

In onze test is er nogal veel verschil in vermogen tussen de krachtigste (3000 W) en de minst krachtige machine (1800 W). Hoeveel kracht je nodig hebt, hangt uiteraard af van het gebruik.

  • Wie zijn hogedrukreiniger slechts occasioneel gebruikt hoeft niet te investeren in een extra krachtig model. Een basistoestel volstaat, en is heel wat handzamer. Ook de reiniger op accu zal in dat geval voldoen.
  • Wie zijn hogedrukreiniger intensief gaat gebruiken, voor langere periodes en bij hardnekkig vuil, kiest best voor een zwaarder model. Denk dan bijvoorbeeld aan een groot terras, of een gevel die regelmatig moet opgefrist worden, een boot, een tractor, dat soort zaken …
    En ‘een zwaarder model’, dat mag je ook letterlijk nemen, de krachtigste machines wegen ook het meest. Kies je zo’n krachtpatser, ga dan ook na of de motor gekoeld wordt. In het geval van een hogedrukreiniger, is dat, met het stromend water in de machine, een waterkoeling die gebruikt wordt.

ACCESSOIRES EN HUN WERKING

Mocht je de aankoop van een hogedrukreiniger overwegen, check dan ook welke accessoires voor het merk beschikbaar zijn. Ze zijn immers niet universeel inwisselbaar.

TERRASBORSTEL

Bij verschillende toestellen zat een terrasborstel inbegrepen. Die werken allemaal volgens hetzelfde principe. In de kap zitten twee ronddraaiende spuitkoppen. Dankzij de steel kan je ergonomisch werken. Toch zijn er kleine verschillen, zo heeft één kop een punt, zodat je ermee in hoeken kan werken, bij een andere zit het zeepreservoir op de borstel in plaats van op het toestel. Nog een ander is in hoogte verstelbaar.

terrasborstels getest

Het grootste verschil is toch hoe de borstels zich gedragen op een oneffen ondergrond. Eén borstel heeft geen problemen, de andere blijven haperen.

RIOOLSLANG EN SPUITKOPPEN

Andere accessoires die het vermelden waard zijn, zijn de rioolslang, die je gebruikt om buizen te ontstoppen, en diverse spuitkoppen die onder een hoek geplaatst zijn, daarmee kan je op moeilijker bereikbare plaatsen komen. Niet iedereen zal die accessoires nodig hebben, maar voor wie ze kan gebruiken, maken ze wel een groot verschil. En opgelet, deze zitten niet altijd standaard inbegrepen en moet je vaak bijbestellen. 

verschillende spuitkoppen en lansen

AUTOBORSTEL

Meerdere merken bieden ook een autoborstel aan. De combinatie van de borstel en de krachtige waterstraal helpt je om de auto schoon te maken, zonder dat er krassen op de carrosserie komen. Hardhandig schrobben met zo’n borstel lukt dus niet. Die veiligheid is nodig als je de lak niet wil beschadigen. Rechtstreeks, van dicht, met een krachtige waterstraal op de lak van je wagen spuiten brengt effectief schade aan. Gebruik dus enkel zo’n borstel, een softcleanfunctie of een aangepaste sproeikop.

autoborstel hogedruk

ZEEP EN RESERVOIRS

Om je auto echt helemaal proper te krijgen, zal je daarenboven de juiste zeep moeten gebruiken. De hogedrukreinigers hebben een reservoir waar je zeep in kan gieten. Let op, sommige toestellen verbruiken erg veel zeep. Naast de borstel en de zeep kunnen, voor het wassen van de wielen en de wielkassen ook een haakse sproeier en een velgenreiniger hun nut bewijzen.

WIELEN EN HANDVATTEN

Voor het verplaatsen van de hogedrukreiniger zijn nog twee features belangrijk: de wielen en het handvat. Bij de hogedrukreinigers die wij getest hebben, bleken alle wielen ongeveer dezelfde kwaliteit te hebben. Wat voor de lichtere toestellen voldoende is, blijkt voor de zwaardere niet altijd sterk genoeg.

Handvaten opberggemak

Ten slotte kijken we nog even naar de handvatten. Hier is een ergonomische grip misschien minder belangrijk, je gaat de hogedrukreiniger toch niet over lange afstanden voorttrekken. Wat voor jou wel het verschil kan maken, is de vraag of het handvat in te klappen of naar beneden te schuiven is, en dus hoe groot het toestel is om op te bergen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine