F-gasvrije koeling is must als je gaat renoveren
Wil je als retailer de klimaattransitie versnellen? Dan loont het om een kijkje te nemen naar je koelinstallatie. Die bevat vaak F-gassen die zeer sterke broeikasgassen zijn. Sven Claeys en Thomas Defranc van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zijn mede-initiatiefnemers van de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling en ze lichten graag toe waarom elke retailer best warmloopt voor F-gasvrije koeling.
Green deal
Waarom de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling?
Sven: "Binnen het VEKA focus ik me onder meer op het verminderen van uitstoot van F-gassen. Als we naar die uitstoot in Vlaanderen kijken is de uitstoot van F-gassen uit koelinstallaties een van de grootste brokken. Het draait dan om het weglekken van die gassen uit koelinstallaties uit de industrie, ziekenhuizen … maar ook de retailsector heeft hierin een groot aandeel. De Green Deal Klimaatvriendelijke koeling spitst zich toe op de retail als pilootsector."
Vanwaar bewust die focus op de retail?
Thomas: "De commerciële sector heeft een grote koelbehoefte en er traden in het verleden dan ook veel emissies op. Tegelijkertijd zien we de laatste jaren ook grote sprongen voorwaarts en toont de sector ambitie om te verduurzamen. Dankzij de retailsector vinden concepten met natuurlijke koudemiddelen nu een brede ingang in Vlaanderen. Via de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling kunnen we al deze straffe inspanningen in de verf zetten en anderen overtuigen om dezelfde shift te maken."
Thomas Defranc – VEKA: "De commerciële sector heeft een grote koelbehoefte en er traden in het verleden dan ook veel emissies op. Tegelijkertijd zien we de laatste jaren ook grote sprongen voorwaarts en toont de sector ambitie om te verduurzamen"
Wat zijn de doelstellingen voor de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling?
Sven: "Eerst en vooral is het de bedoeling om een gelijkwaardige dialoog aan te gaan. We zijn binnen de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling geen inspecteur of handhaver, maar stellen ons op als gelijken zodat problematieken openlijk op tafel komen. Zo kunnen wij vanuit het VEKA vragen doorspelen naar de juiste personen binnen de Vlaamse overheid."
Thomas: "Zo merken we dat de wetgeving vaak onduidelijk is. Als zelfs de milieudienst van een grote supermarktketen het noorden soms kwijt is, hoe is dat dan voor een kleine zelfstandige? Dat zijn lessen die we uit het Green Deal traject trekken. Daarnaast zetten we sterk in op het uitwisselen van praktische kennis; wat zijn de mogelijkheden qua natuurlijke koudemiddelen? Hoe zit het met de haalbaarheid daarvan? En als F-gassen toch gebruikt worden, hoe zorg je dan voor een correct onderhoud en verhoog je de lekdichtheid?"
Klimaatvriendelijke koeling
Waarom zou volgens jullie elke retailer voluit moeten kiezen voor klimaatvriendelijke koeling?
Sven: "Bovenal natuurlijk voor de milieuwinst. Door F-gassen te vermijden, kies je voor een groene oplossing. Als je bijvoorbeeld een kleine koelinstallatie hebt waar 1 kilogram R404 koelmiddel in zit die ontsnapt, is dat het equivalent van 4 ton CO2. Wetende dat koelinstallaties in grote supermarkten soms een paar honderd kilogram aan koelmiddelen bevatten, heeft een lek een enorme impact. Door te kiezen voor F-gasvrije koeling en natuurlijke koelmiddelen maak je daar een wezenlijk verschil."
Thomas: "Daarnaast mag je het groene imago of de marketingwaarde van duurzame keuzes niet onderschatten. Bij meer en meer klanten begint het aspect duurzaamheid mee te spelen. Koelconcepten met milieuvriendelijke koeling zijn een bijkomende communicatielijn waar je als kleine of grote retailer kan op inzetten."
Sven: "Tot slot is klimaatvriendelijke koeling een langetermijnoplossing. Wanneer je vandaag binnen jouw organisatie nog kiest voor een F-gassenkoelinstallatie loop je het risico dat je vroeg of laat toch – verplicht – naar een andere oplossing moet switchen."
Sven Claeys – VEKA: "Er bestaan ecologiepremies die, zeker voor kmo's, erg interessant zijn om de meerprijs van koeling met natuurlijke koelmiddelen te compenseren"
Klinkt logisch, waarom sprong nog niet elke retailer op de kar?
Sven: "De kostprijs speelt zeker mee. Al bestaan er ecologiepremies die, zeker voor kmo's, erg interessant zijn om de meerprijs van koeling met natuurlijke koelmiddelen te compenseren. Van zodra klimaatvriendelijke koeling stilaan de standaardtechnologie wordt, zal de kostprijs ook dalen."
Thomas: "Vanuit de Green Deal hebben we trouwens net ons eerste jaarverslag gepubliceerd. Daarin staat zwart op wit dat de grote supermarktketens voor al hun winkels – groot en klein – bij élke ombouwing nu al kiezen voor klimaatvriendelijke koeling. Dat jaarrapport is een breekijzer. Het feit dat alle grote supermarktketens het ook zonder F-gassen doen, is een extra argument dat het in de praktijk ook werkt."
Oké, stel ik ben als retailer overtuigd en ga overstappen op klimaatvriendelijke koeling. Waarin zit de meerwaarde om deel te nemen aan de Green Deal?
Sven: "We waren nog maar net uit de startblokken geschoten met de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling of er waren al bilaterale contacten tussen de deelnemers. Dus waardevolle contacten leggen is sowieso een pluspunt. Daarnaast is de correcte inzameling van koelapparatuur belangrijk en moeilijk. Dat is een grijze zone die we samen trachten te tackelen."
Tomas: "Rapportering is ook een belangrijk thema in onze Green Deal. De retail is een pilootsector om een rapporteringsysteem op te zetten over koelinstallaties. Vandaag moeten retailers al zeer veel rapporteren en er is vanuit de sector dan ook een vraag naar uniformisering. Het is absurd om driemaal hetzelfde rapport naar verschillende diensten te sturen. Daarom zetten we in op een bottom-upbenadering waarbij we dankzij de input van alle winkels samen kunnen bouwen aan een rapporteringstool die in de praktijk werkt. Dus als je deelneemt aan de Green Deal, nemen we ook jouw stem mee naar de toekomst."
Deelnemen aan deze Green Deal? Lees meer op de pagina van de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling.