TRENDS IN VERLICHTING voeding
ELK PRODUCT IN DE JUISTE SPOTLIGHT
Moderne ledverlichting levert niet alleen meer en beter licht op met minder energieverbruik. U kunt uw producten ook aantrekkelijker weergeven. Bovendien helpt led om de gewenste winkelervaring te scheppen. Dat alles voor meer en aangenamere verkoop.
LED BOVEN
Enerzijds kiest u voor ledverlichting, omdat de armaturen energie en dus geld besparen. Zo kan een goede ledlamp vandaag tot 130 lumen per W (maat voor hoeveelheid licht) opleveren. Omgekeerd volstaat 1 W tegenwoordig voor 100 lux per m² (maat voor lichtsterkte). Tegelijk kunt u met led uw producten optimaal weergeven én de gewenste winkelervaring creëren.
LINEAIR EN/OF ACCENT
Sommige winkels kiezen vooral voor lineaire verlichting, met een lichtkleur van 4000-5000 kelvin, om de indruk te scheppen dat ze goedkoper zijn. Andere duurdere retailers combineren lineaire verlichting (maar dan eerder 3000 kelvin, warmer dus) met accentverlichting, om artikelen optimaal te presenteren.
KLEURWEERGAVE EN -SATURATIE
Om de producten juist te belichten, wordt vaak verlichting met een bepaalde CRI-waarde gebruikt. Die geeft aan hoe natuurgetrouw het licht kleuren weergeeft. Een vuistregel is dat het kleurenspectrum van het licht voldoende de kleuren van de belichte producten moet bevatten, om ze aantrekkelijk weer te geven.
De CRI wordt bepaald bij een test op meestal acht kleuren, maar vaak niet rood. Dat in tegenstelling tot de nieuwe TM-30-15-beoordelingsmethode. Daarbij wordt de weergave van kleuren door het licht nagegaan met een test op 99 kleuren, waaronder wel rood. Bovendien geeft deze methode aan hoe gesatureerd het licht kleuren weergeeft.
Het wordt dus mogelijk om producten te belichten met licht dat het juiste kleurenspectrum heeft, de kleuren in gewenste mate satureert én de optimale kleurtemperatuur (kelvin) en contrastwaarde biedt.
WEERGAVE VAN PRODUCTEN
Vlees en fijnkost
Rood vlees beschijnt u het best met leds die de rode tonen sterker laten uitschijnen. Verkoopt u wit vlees en bereide gerechten, dan kunt u kiezen voor leds die zowel de rode tinten benadrukken, als de witte elementen wit laten.
Broodproducten
Hiervan kunnen de bruine tinten extra benadrukt worden met warm, goudkleurig licht bij pakweg 2700 kelvin, om de producten er krokant te laten uitzien.
Vis en zeevruchten
Deze worden beter beschenen met erg koud licht, bijvoorbeeld 6500 kelvin, en een grote kleurweergave van rood. Zo ziet zowel een witte vis als zalm er altijd vers uit. Bruinachtige vis of kreeft wordt het best met 3000-4000 kelvin belicht.
Groenten en fruit
De frisse, groene kleur en de rode en oranje aspecten van deze producten worden benadrukt door een licht met een volledig spectrum, met saturatie van bepaalde kleuren, waaronder groen en rood.
Wat bij niet-voedingswaren?
Juwelen kunt u bijvoorbeeld met een lichtkleur van 3000 kelvin met kleursaturatie belichten. Hetzelfde geldt voor jeans, om het wit in de stof en dus de structuur meer te laten uitkomen. En witte kledij moet er waarschijnlijk perfect wit uitzien. Moderne leds maken dit en nog veel meer mogelijk.
Specifieke of breed inzetbare modules
Over het algemeen vindt u zowel ledmodules afgestemd op welbepaalde productgroepen als modules die voor verschillende types producten geschikt zijn. Daarnaast bestaan er ledarmaturen, waarvan u de lichtkleur aan de gepresenteerde waren kunt aanpassen.
Veel minder derving
Led heeft nog een belangrijk voordeel: deze verlichting vermindert sterk de derving van verse producten, omdat leds geen infrarode straling hebben en sommige nauwelijks uv uitstralen. Tegelijk wordt led amper warm, waardoor broodproducten langer vers blijven.
OOK VOORDELEN IN DE DIEPVRIEZER
Ook in vries- en koeltoestellen vindt u vandaag ledverlichting, om de producten ideaal weer te geven. Bovendien bespaart led opnieuw.
Lager energieverbruik
Vroeger verbruikten hogedruklampen in deze toestellen pakweg 70 W, of 80 W met een driver erbij. Met led zakt dat verbruik naar 35 W of nog minder, zelfs 20 W. Tegelijk stralen ze minder warmte uit, waardoor de installaties heel wat minder moeten koelen.
Tot slot: vervangkosten
Huidige leds stralen na bijvoorbeeld 50.000 uur nog 90% van hun oorspronkelijke lichtstroom uit. U moet de armaturen dus pas na tientallen jaren vervangen.
Met dank aan: Exterus Lightology, C-Light Project, Euro-Luce, Light Consult