CHARCUTERIESPECIALISTEN DELEN INTERESSANTE INZICHTEN
Nieuw cijfermateriaal van de VLAM over het thuisverbruik van charcuterie schetst enkele opmerkelijke tendensen. We destilleerden hieruit de belangrijkste evoluties en legden een aantal stellingen voor aan de marktspelers. De inflatie is de hoogste in 39 jaar; een winkelkar is nu gemiddeld 6% duurder dan een jaar geleden. Dit weegt op de volumes in charcuterie.
GROEI NEEMT KOMEND JAAR WELLICHT AF
In 2021 wordt thuis 10,8 kg vleeswaren verbruikt per persoon, wat nog steeds 3% hoger ligt dan de 10,5 kg in 2019. De stijging van het thuisverbruik blijft dus nog aanhouden ten opzichte van de situatie voor corona.
Prijsstijgingen laten zich voelen
Dirk Dessomville: "Uit een intern vergelijk van het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat het cijfer per klant vaak hoger piekt tegenover dezelfde periode in 2019. De huidige oorlogssituatie heeft de kaarten echter door elkaar geschud. Bovenop het tekort aan grondstoffen komen nu de energiekosten. De prijzen zijn hierdoor gestegen en dit is nefast. We verwachten dat dit in het najaar mogelijk blijft doorwegen, al hopen we op een stabilisatie vanaf begin volgend jaar."
Voedingssector onder druk
Frédéric Detry: "De voedingssector staat onder druk, de manoeuvreermarges worden kleiner met weinig tot geen ruimte voor innovatie, terwijl de vraag naar promoties enorm toeneemt. Consumenten verminderen hun aankopen, of kiezen goedkopere producten. Het is een uitdaging voor de sector om de bestaande volumes aan te houden. Detry blijft inzetten op differentiatie en vaste waarden: met terroirproducten, de nodige knowhow en een Belgische productie. En een eerlijke prijs, want meer dan ooit is de elasticiteit van de prijs een bepalende factor."
OVER VOLUMEMAKERS EN STIJGERS
Binnen het thuisverbruik van charcuterie zijn zoutwaren (rauwe en gerookte ham en spekblokjes) en gekookte ham de belangrijkste segmenten met volumeaandelen van boven de 20%. Sterkste groeiers in 2021 zijn gevogeltebereidingen en salami.
Gevogelte blijft favoriet
Ward Vandorpe, Volys: "Gevogelte blijft het heel goed doen, vooral in het kader van gezondheid. Volys is specialist in gevogelte, dus wij juichen deze trend zeker toe."
Ook Franky Fresh Food volgt deze tendens. Dieter Berckmoes: "Gevogeltebereidingen blijven nog een tijdje hot. Ze hebben een iets gezonder imago en vallen qua prijs goed mee in vergelijking met andere vleessoorten. Maar ook hier geldt dat er voor kwaliteit iets meer betaald wordt. De consument moet dit ook beseffen."
Detry: "Daarnaast zien we winst voor budgetvriendelijke producten, zoals kookworst en beuling. Er komen 'eenvoudige' producten op tafel in plaats van parmaham. We vermoeden dat er een kloof komt tussen klassieke, simpele referenties en een premiumaanbod."
Thomas De Boes, Aoste: "Consumenten zijn op zoek naar andere formaten en smaken. In het geval van gevogelte bijvoorbeeld kippenstukjes. Recent lanceerden we ook een hybride versie met 25% groenten. Er wordt meer en meer afgestapt van de traditionele boterhamlunch, waarbij meer tussendoor geconsumeerd wordt."
Budgetvriendelijke producten, zoals gevogelte, kookworst en beuling, doen het prima
Meer convenience
Dessomville: "Convenienceproducten stijgen snel. Consumenten spenderen hun vrije tijd liever aan ontspanning. Ook mensen die alleen wonen, nemen vaak niet de moeite om te koken. Dit alles zorgt ervoor dat er op een andere manier met charcuterie wordt omgegaan dan voorheen."
Greet Van Laecke, Ter Beke: "Wij vinden het ook belangrijk om de (professionele) klant te inspireren. We geven dan ook graag tips om de producten optimaal te presenteren, of om de charcuterieproducten in een heerlijke bereiding toe te passen. Zo hebben we op onze professional site samen met onze productontwikkelaars en culinaire adviseurs een aantal leuke recepten uitgewerkt."
Voor eetmomenten als aperitief en snacking is convenience belangrijker dan ooit
PRODUCTONTWIKKELING VOOR SPECIFIEKE DOELGROEPEN
Het gekochte volume per capita is hoger bij >50-jarigen, bij de lagere sociale groepen en bij één- en tweepersoonsgezinnen. De sterkste stijging in 2020 zit bij singles, <30-jarigen en de hogere sociale groepen.
Merken spreken nieuw publiek aan
Detry: "De hogere consumptie bij jongeren en singles is vooral te danken aan de sluiting van de horeca. Tijdens deze bijzondere periode werden heel wat nieuwe consumenten aangetrokken. Het is zaak om hen vandaag te behouden als trouwe klant. Sinds 2020 stemt Detry zijn communicatie daarop af met het nationale merk Aubel®. Het geheel werd opgefrist en de samenwerking met de Belgische blogger Loïc Van Impe mikt op een jonger publiek."
Dessomville: "Als groothandel naar professionele kanalen hebben wij minder rechtstreekse invloed op de consument. Promotioneel focussen wij voornamelijk op de b2b-kanalen. We ondersteunen onze klanten maximaal om samen met hen én de juiste producten de corresponderende doelgroepen te benaderen. Een voorbeeld hiervan is ons ruime tapasassortiment dat een enorme groei kent de laatste jaren."
Nutri-Score wordt belangrijker
Volys: "Wij zoeken bij de productenontwikkeling naar een gemene deler. Ons aanbod is vrij breed naar smaken en vormen, dus iedereen vindt zijn gading. Wat tegenwoordig belangrijk is, is de Nutri-Score van een product. Op dit vlak scoort gevogelte van nature al vrij goed, maar toch houden we er steeds meer rekening mee bij de ontwikkeling van nieuwigheden. Ook bij Aoste blijven de langetermijntrends welzijn & gezondheid en anderzijds duurzaamheid een prominente rol spelen. "Als producent zijn wij dagelijks bezig met deze trends. Zo hebben we dit jaar de Aoste Plus-range gelanceerd: pure producten met minder vet, zonder in te boeten aan smaak. De eerste resultaten zijn veelbelovend, waarbij we er zelfs in slagen om nieuwe consumenten in bepaalde categorieën te trekken."
Groter aanbod voor flexitariërs
Aoste: "Anderzijds zetten we ook in op de vegetarische markt. Zowel penetratie als repeat buying blijft stijgen in deze categorie. Het aantal flexitariërs in België is groot: in 45% van de huishoudens zit momenteel minimum 1 flexitariër, dit in contrast met 7% vegetariërs en 2% veganisten. Met onze nieuwe omeletreferenties, vegetarische sneetjes en groentepaté spreken we flexitariërs aan, met nadruk op smaak en convenience."
INSPELEN OP LOKALE EN REGIONALE VOORKEUREN
Het thuisverbruik van vleeswaren is het hoogst in Wallonië (11,5 kg per capita). In Vlaanderen is dat 10,8 kg. De Brusselaar is met 8,7 kg de kleinste vleeswarenkoper in België.
In het zuiden van het land wordt meer kookham en droge worst geconsumeerd, en stevig gerookte vleeswaren. Het aandeel gevogelte ligt dan weer beduidend hoger in Vlaanderen, net als de verkoop van vegetarische alternatieven. Franky Fresh Food: "Er wordt tegenwoordig veel 'lokaal' gekocht. De winkelier biedt dus bij voorkeur enkele zelfgemaakte specialiteiten aan, en daarnaast enkele producten van plaatselijke ondernemers. Dit kan heel divers zijn, maar voor vleeswaren houdt u toch het best rekening met het smaakpatroon van uw klanten. Bepaalde producten verkopen alleen in een specifieke regio. Daarnaast verschilt het assortiment in de stad van het aanbod op het platteland."
Volys: "Het loont de moeite uw bezoekersprofiel te analyseren en het aanbod daarop af te stemmen. Houd bijvoorbeeld rekening met de voorkeuren van mensen met een migratieachtergrond."
TIPS OM UW VOLUMEAANDEEL TE BEHOUDEN
Hard discount komt in 2021 uit op een volumeaandeel van 30,0%. De buurtsupers zien hun volumeaandeel met 0,9% stijgen tot 10,2%. De grotere supermarkten blijven daarentegen volumeaandeel verliezen. De slagers weten in 2020 op het hoogtepunt van de coronacrisis even opnieuw wat volumeaandeel te winnen. Nu staat hun volumeaandeel op 8,7%.
- Kwaliteit: mensen shoppen in een fysieke winkel omwille van de beleving. Laat ze uw kwaliteitsproducten en het verhaal daarachter ontdekken. Zorg voor een voldoende gedifferentieerd en competitief aanbod door te werken met charcuteriespecialisten.
- Klantgerichtheid: zet uw passie en productkennis ook over op het personeel. Service bestaat uit een gepersonaliseerd onthaal, een aantrekkelijke toonbank en onberispelijke presentatie.
- Promoties zijn omwille van de inflatie de komende maanden onontbeerlijk. Gebruik ze om mensen naar uw winkel te lokken.
- Positionering: zorg voor een juiste positionering in het schap en in de toog. Inzetten op impulscategorieën zoals droge worst op een tweede locatie zorgt ook voor een volumeboost. 60% van de verkoop van droge worst is immers impulsgedreven.
- Innovatie en ontdekking: om onderscheidend te zijn, is voldoende innovatie belangrijk, evenals de juiste balans tussen merk en private label. Laat uw klanten regelmatig enkele smaken ontdekken van over de (taal)grens. Doe dit bijvoorbeeld eerst als degustatie.