Hoe verbind je sanitaire leidingen?
Je vertrekt vanuit het vooropgestelde plan. We lijsten in dit artikel nog enkele algemene tips voor je op, en geven mee hoe je je buizen kan verbinden.
TOEVOERLEIDINGEN VERBINDEN
SCHROEFDRAADVERBINDING
Twee gegalvaniseerde buizen worden met elkaar verbonden middels een schroefdraadverbinding. Dat is vrij eenvoudig: je draait de delen gewoon vast. Je moet er wel voor zorgen dat die verbinding waterdicht is. Vroeger deed men dat met vlas en vet, tegenwoordig gebeurt dat met afdichtingskoord.
Wikkel de schroefdraadafdichting met de klok mee rond de schroefdraad. De tape moet zo strak mogelijk rond de schroefdraad zitten om lekken te vermijden.
Schroef de koppeling vast met de hand en span ze vervolgens aan met een sleutel of tang. Let wel: als je de verbinding ook maar een klein beetje opnieuw losschroeft, dan krijg je de schroefdraadafdichting niet meer waterdicht.
Dergelijke schroefkoppelingen worden ook toegepast bij hydraulische aansluitingen van koppelstukken aan sanitaire toestellen.
TIP
Er bestaan ook koppelingen waarin al een rubberen O-ring of een bicone geïntegreerd zit. Daarbij is afdichtingskoord niet nodig.
KLEMKOPPELING
Voor het verbinden van koperen leidingen of meerlagenbuizen wordt er tegenwoordig vaker gebruikgemaakt van knel- of klemkoppelingen. Deze worden ook gebruikt om koper en meerlagenbuizen met elkaar te verbinden.
Een knelkoppeling bestaat uit drie delen: een wartelmoer, een 'tonnetje' en het effectieve koppelstuk. Om hiermee de verbinding tussen twee buizen te maken, steek je eerst de wartelmoer over de buis. Daarna komt het tonnetje. Tot slot plaats je het eigenlijke koppelstuk in de buis.
Vervolgens draai je de wartelmoer aan volgens de voorschriften. Dat wil zeggen: eerst draai je het geheel manueel aan, daarna knel je de verbinding vast. Gebruik één complete draai voor de diameter van 16 mm; voor de diameter van 22 mm beperk je je tot een halve à driekwart draai; voor doorsneden groter dan 28 mm draai je een driekwartslag vast.
Te hard vastgedraaide knelkoppelingen zullen breken: dit zal onvermijdelijk beginnen te lekken. Controleer of de verbinding waterdicht is voor je de buizen verder inbouwt.
TIP
Wanneer je meerlagenbuizen op maat maakt om te verbinden, moet je eerst de uiteindes kalibreren – mooi rond maken – met een kalibreerhulpstuk.
SOLDEREN
Solderen is de klassieke manier om koperen toevoerbuizen te verbinden. Het resultaat is het minst opvallend. Het is echter wel een techniek die wat oefening vergt.
Snij eerst en vooral de leidingen op maat, reinig de verbindingen met een schuursponsje en ontbraam de zaagsnede. Breng op beide delen van de verbinding vervolgens een vloeimiddel aan.
Breng de buizen in positie met het nodige koppelstuk. Let erop dat de verbindingen voldoende diep in de koppelstukken zitten. Verwarm de delen die je zal solderen. Dat doe je met een gasbrandertje. Let erop dat je een mooi afgelijnde blauwe vlam hebt.
Als het geheel heet genoeg is, breng je het soldeersel naar de naad. Het soldeersel zal smelten en zich mooi verdelen over de aansluiting. Als de volledige opening gevuld is, kan je de soldeerdraad wegnemen.
Onmiddellijk na het solderen reinig je de verbinding met een vochtige katoenen doek. Veeg alle overtollige soldeersel weg. Hou de verbinding onbeweeglijk tot die afgekoeld is.
PERSTANG
Professionals gebruiken steeds vaker een perstang (op accu of op netstroom) en perskoppelingen om buizen voor watertoevoer te koppelen. Je kan er immers gemakkelijk en snel mee werken én het is op alle gangbare materialen toepasbaar. Zo'n perstang is echter duur in aanschaf, en dus voor de doe-het-zelver niet echt interessant. Uiteraard kan je er wel een huren.
AFVOERLEIDINGEN VERBINDEN
RUBBER MOFFEN
Pvc-buizen met een rubber mof kan je in elkaar schuiven om een waterdichte verbinding te verkrijgen. De rubber mof sluit de verbinding waterdicht af zonder dat je lijm moet gebruiken.
Zaag eerst de buis op maat. Je kan daarvoor het best al eens de onderdelen uitleggen. Hou er ook rekening mee dat de buis voldoende diep in het koppelstuk gestoken moet worden. De buis moet een eindje voorbij de rubberen mof geraken. Om de afvoerbuizen correct op maat te zagen, plak je die het best helemaal af met schilderstape, zo ben je er zeker van dat je helemaal recht aan het zagen bent.
Vaak is het niet eenvoudig om de delen vlot in elkaar geschoven te krijgen. Spuit daarom de buis of de mof in met wat smeermiddel, zoals bijvoorbeeld een siliconenspray. Schuif de delen vervolgens op elkaar, en je hebt een lekvrije verbinding.
VERLIJMEN
Kunststof buizen kan je ook verlijmen. Je maakt dan een onbreekbare verbinding tussen de twee delen. Lijmen klinkt behoorlijk makkelijk, maar toch is deze verbinding enkel waterdicht wanneer je zorgvuldig te werk gaat. Eerst en vooral moet je erop toezien dat de delen die je wilt verbinden, op elkaar passen. Er moet aan de ene kant een bredere doorsnede zijn dan aan de andere kant.
Pas eerst de delen op elkaar. Maak een markering op beide delen, zodat je perfect weet hoe ze op elkaar passen. Je mag de ingelijmde onderdelen straks, na het samenbrengen, namelijk niet meer verdraaien.
Reinig en ontvet de te verlijmen delen. Ruw de lijmvlakken lichtjes op met wat schuurpapier en verwijder het schuurstof. Breng de pvc-lijm gelijkmatig en in de lengterichting aan. Schuif de delen in elkaar zonder ze te verdraaien en druk de twee delen ongeveer vijftien seconden goed aan.
SIFON
Wanneer je, bijvoorbeeld onder een nieuwe wastafel, een afvoer monteert, plaats je ook steeds een sifon om geurhinder te voorkomen. Een sifon is ook meestal voorzien van koppelstukken met een schroefdraad en rubbers aan de uiteinden om de koppeling tussen de wastafel en de afvoerleiding waterdicht te maken.
TIP
Afvoerbuizen plaats je voor je de toevoerbuizen en elektrische leidingen plaatst.