GEVENTILEERDE GEVELS
Geventileerde gevels zijn in opmars in België sinds de verstrenging van de EPB-regelgeving en isolatienormen. Cruciaal voor dit gevelconcept is de luchtspouw en een opening zowel onder- als bovenaan. Die garanderen de correcte luchtcirculatie wat het temperatuursverschil lager houdt ten gunste van de isolatiewaarde. De eisen liggen tegenwoordig hoog en geventileerde gevels bieden hierop het antwoord. Hieronder een greep uit de vele mogelijkheden, tips, aandachtspunten en voor- en nadelen.
GEVENTILEERDE GEVELS: VERLIJMEN OF SCHROEVEN?
In het kader van de strengere isolatienormen floreert het concept van de geventileerde gevel. De Belgische markt wordt geschat op ruim 1,3 miljoen m² per jaar met een groei van maar liefst 10%. Voor het slagen van een project dienen er echter enkele stappen zorgvuldig doorgenomen te worden. Een van die stappen is de keuze om de gevelbekleding te verlijmen of te schroeven. Beide hebben voor- en nadelen en de keuze hangt vast aan een heleboel andere factoren die mee in rekening gebracht moeten worden.
VERLIJMEN VAN GEVELBEKLEDING: EEN KOUD KUNSTJE?
Schroeven of verlijmen? In de discussie over wat nu precies de beste methode is voor de bevestiging van gevelpanelen, is het laatste woord nog niet geschreven. Schroeven geeft de bouwheer en de architect meer gemoedsrust: de kans dat een paneel naar beneden valt, is immers vrij klein. Verlijmen is dan weer esthetisch veel mooier. Deze laatste optie biedt u bovendien een grotere flexibiliteit op de werf. Bij voorgeboorde panelen moet alles op voorhand in orde zijn en is er vrijwel geen ruimte voor speling. Bij verlijming daarentegen kunt u, indien nodig, nog steeds wat aanpassen of bijstellen.