CHEMISCHE ANKERS: dé krachtpatser voor blijvende bevestiging
Zet mogelijkheden voldoende in de kijker
Met een chemisch anker bevestigt u zeer sterk en spanningsvrij een draadstang of wapeningsstaaf in een steenachtige ondergrond. Veelgebruikte chemisch ankers zijn de injectiesystemen, met meestal één koker. Maar daarnaast vindt u ook systemen met capsules voor de professionele bouw- en industriehandel. Bij de injectiesystemen hebt u ook nog eens de keuze uit verschillende basiscomponenten, die elk een andere belasting aankunnen. Om de verschillende soorten te verkopen, is het advies: zet de mogelijkheden in de kijker.
Chemische verankering
Een chemisch anker is een mortel, waarmee u een draadstang of wapeningsstaaf bevestigt in een boorgat in bijvoorbeeld beton of metselwerk. De mortel bestaat uit twee componenten, een basiscomponent en een verharder, die vermengd in het gat geïnjecteerd worden, daar uitharden en zo een sterke en gelijkmatig verbinding vormen tussen de stang of staaf en de binnenwand van het gat. Eenmaal uitgehard, kan men aan de draadstang zaken als een balustrade, wastafel, wc, tv-beugel of boiler bevestigen.
Erg sterk
Het chemisch anker is het sterkste type verbinding voor deze toepassingen op de markt. Bovendien kunt u de sterkte aanpassen, door de diepte en diameter van het boorgat te veranderen.
Meer mogelijk
Daarnaast biedt het chemisch anker meer mogelijkheden, omdat het een spanningsvrije verbinding mogelijk maakt. U kunt het anker bijgevolg dichter bij randen en in hoeken aanbrengen. Of veel ankerpunten plaatsen, met beperkte tussenafstanden.
Innovatie: zonder schadelijke stoffen
De meeste chemische ankers zijn vandaag styreenvrij en dus ook geurarm. Een nieuwe injectiemortel bevat zelfs helemaal geen schadelijke stoffen meer. U kunt de koker dus gewoon met het restafval meegeven. Verder blijft de ‘groene’ mortel universeel inzetbaar.
EERSTE SYSTEEM: INJECTIE
In doe-het-zelfzaken verkoopt u waarschijnlijk vooral injectiesystemen met kokers, om een chemisch anker te plaatsen. Die zijn immers zeer eenvoudig, veelzijdig en gebruiksvriendelijk: u hebt enkel een standaardkitpistool nodig, net als materiaal om het boorgat schoon te maken en eventueel een zeefhuls voor holle bakstenen.
Koker met twee componenten
Vaak gaat het om één koker waarin twee soepele zakken zitten, de ene gevuld met de basiscomponent, de andere met de verharder. De koker met zakken (vaak 300-310 ml) kan uw klant op een gewoon standaardkitpistool plaatsen.
Terwijl u het product in het boorgat spuit, worden beide componenten vermengd via de statische menger in de mengtuit. U moet het boorgat wel eerst schoonmaken (met behulp van een stalen borstel en blaaspomp, volgens de instructies van de fabrikant), want anders hecht het chemisch anker niet. Daarna brengt u een standaarddraadstang of wapeningsstaaf handmatig met een draaibeweging in het boorgat aan.
Coaxiale en peelerkokers
Naast kokers met zakken bestaan er ook peelerkokers. Daarbij bevindt een kleinere koker met de verharder zich in een grotere koker met de basiscomponent. Deze kokers gaan langer mee (18 maanden), moeten niet gesneden worden voor gebruik en harden niet uit bij hergebruik. Toch kunt u ze uitspuiten met een standaardkitpistool.
Een coaxiale koker lijkt sterk op een peelerkoker, met opnieuw een kleinere koker in een grotere. Maar deze keer wordt de kleine koker apart uitgespoten. Daarvoor hebt u dus een speciaal pistool nodig. Ook coaxiale kokers gaan 18 maanden mee. U vindt ze in inhouden van 400 ml, wat ze interessant maakt voor professionals.
Twee kokers naast elkaar
Ten slotte is er nog het side-by-side- of shuttlesysteem, waarbij zich twee kokers naast elkaar bevinden: meestal een grotere met de basiscomponent, met daarnaast een kleinere met de verharder. Om het product te mengen en spuiten, is een speciaal spuitpistool nodig, met twee stoters. Daarna heeft men wel meer product bij de hand.
Met accupomp
Wilt u als professional grote series chemische ankers met een injectiesysteem plaatsen, in diepere gaten, dan is een accupomp een interessante investering. Dat werkt sneller en belast minder. Bovendien bespaart u er materiaal mee, omdat u de dosering en de injectiesnelheid kunt instellen.
KENMERKEN van INJECTIE
Goedkoper en breed inzetbaar
Vergeleken met capsules, waarop we zo meteen dieper ingaan, zijn injectiesystemen goedkoper (zeker tot diameter 16) en breder inzetbaar: met één koker kunt u een waaier aan diameters en dieptes vullen, voor vele draadstangen en bewapeningsstaven. Daardoor kunt u de oplossing ook vlot bij grotere boordiameters en -dieptes gebruiken, om de sterkte te veranderen. Verder vallen injectiesystemen in verschillende ondergronden te gebruiken, naargelang de basisstof: vol en hol metselwerk, cellenbeton, ongescheurd én gescheurd beton … In holle stenen moet u wel eerst een zeefhuls uit kunststof of metaal aanbrengen, om te voorkomen dat de mortel zich in de hele steen verspreidt.
Meer verlies en wat meer werk
U verliest wel meer mortel dan wanneer u met capsules werkt. Zoals de eerste cm’s uit een nieuwe koker, omdat de menging dan nog niet optimaal is. Half opgebruikte kokers kunt u wel hergebruiken. Het aanbrengen verloopt ook in wat meer stappen en bijgevolg wat trager, dan wanneer u capsules gebruikt.
TWEEDE SYSTEEM: CAPSULE
De capsule is doorgaans voorbehouden aan de professionele bouwhandel. Nadat u het boorgat heeft gemaakt, schuift hij er een glazen capsule in. Die bevat kwarts, hars en, in een apart buisje, verharder. Daarna schroeft uw klant de bijbehorende, speciaal conisch afgeslepen draadstang met een boormachine in het gat, bij een hoog toerental en met een lichte klopfunctie. Daarbij breekt het glas en worden beide componenten door de draaiende beweging met elkaar tot een homogene massa vermengd die uithardt.
Kenmerken van capsule
Makkelijk en snel te plaatsen
De capsule is makkelijk te plaatsen, zonder verlies van mortel (de hoeveelheid is vooraf afgemeten). Het best maakt u het gat wel eerst schoon. Doet u dit niet, dan vermengt het boorstof zich met het hars, waardoor het minder werkt.
Doordat u geen product moet uitspuiten, verloopt het plaatsen sneller. Bovendien verkleint de foutenmarge bij de installatie, omdat het glas en de kwarts uit de capsule tegen de boorwand schrapen. Capsules die u niet gebruikt, blijven houdbaar zolang het hars vloeibaar is of de vervaldatum niet verlopen is. Afval hebt u niet: de glazen wand wordt mee vermalen.
Weet wel dit
Capsules zijn voor een specifieke boordiameter en -diepte ontworpen. U moet dus verschillende types capsules kopen, als u verschillende boorgaten moet vullen. Bovendien hebt u een speciale draadstang nodig (die u wel niet op maat moet snijden en waar moeren en rondellen bij zitten) en kunt u een capsule alleen in beton gebruiken, niet in metselwerk.
Wanneer gebruiken?
Capsules worden veel minder gebruikt dan het injectiesysteem. U zet ze vooral in als u veel identieke bevestigingen in serie moet realiseren. Kijkt u daarbij hoofdzakelijk naar de prijs van het product, dan zult u eerder voor het injectiesysteem kiezen. Maar met capsules werkt u een grote serie snel en efficiënt af, wat bij een groot aantal bevestigingen bespaart.
VERSCHILLENDE CHEMISCHE ANKERS
Een voordeel van de injectiesystemen is ook dat u uit meerdere soorten mortel kunt kiezen, op basis van verschillende stoffen.
Voor lichte belasting
Polyester is de goedkoopste optie en universeel bruikbaar, voor mogelijk ongescheurd beton, metselwerk en natuursteen. De oplossing kan over het algemeen een lichte tot middelmatige belasting aan. Ideaal dus voor veel klassieke toepassingen in huis: een toilet vastzetten, een flatscreen ophangen … Polyester hardt snel uit en is weinig chemisch resistent.
Meest courante, voor zware belasting
Vinylester is de meest courante basis voor chemische ankers. Ook deze stof is universeel bruikbaar voor heel wat bouwmaterialen, waaronder mogelijk gescheurd én ongescheurd beton. Vinylester kan zware belasting en eventueel bewapeningsijzer aan en is beter chemisch resistent. Interessant is ook dat u vinylestermortel kunt aanbrengen bij relatief lage temperaturen en op vochtige ondergronden (mogelijk zelfs in ondergelopen gaten).
Voor holle materialen en andere zwakke bouwmaterialen kunt u gerust goedkopere polyester inzetten. Voor goede prestaties in beton of volle baksteen rekent u beter op goede polyester. Daarnaast vindt u ook polyestermortel voor met water gevulde of net droge gaten. Polyester kunt u niet gebruiken in gescheurd beton of bij wapening.
Voor extreme toepassingen
Verder zijn er chemische ankers met pure epoxy. Deze stof is de sterkste optie, is geschikt voor diamantgeboorde gaten en krimpt niet. Maar epoxy hardt wel zeer traag uit (12 uur, tegenover 1 à 2 uur bij vinylester), geeft geurhinder, en is de duurste optie.
Goed om te weten in de zomer en winter
Als de bouwgrondtemperatuur onder de 5 °C zakt, is een chemisch anker met winterresine interessant. Dit hars hardt sneller uit, en mag u dan ook gebruiken tot -18 °C. Omgekeerd moet u weten dat chemische mortel vrij gevoelig is voor temperatuur en uv. De kokers moeten dus zeker altijd bij een stabiele temperatuur bewaard worden (tussen 5 en 25 °C). Nooit in de zon op de werf.
Ook nog belangrijk
Voor de professional zal het vaak van belang zijn te weten dat de mortel een Europese technische goedkeuring (ETA) voor de beoogde toepassing heeft. Alle ETA-gecertificeerde producten moeten minstens de trek- en afschuifsterktes van het certificaat kunnen garanderen.
Met dank aan: Bostik, DL Chemicals, Fischer, Rectavit, Smart, Soudal en Tec7