Hoe plaats je een nieuwe voordeur?
Je voordeur maakt of kraakt de look van je gevel. Het kan zijn dat de jouwe aan vernieuwing toe is. Je kan je oude voordeur renoveren, of je kan een nieuw model (laten) plaatsen. We overlopen wat de plaatsing van een nieuwe voordeur zoal inhoudt.
Voordeur kiezen
Een voordeur kan je in verschillende kleuren en vormen kiezen, strak en modern of landelijk, met één deur of met twee deuren ... Fabrikanten geven tegenwoordig heel wat mogelijkheden.
Net als bij ramen, bestaan de materiaalkeuzes uit hout, pvc en aluminium. Vaak is er aan één of aan beide zijden van de deur ook een glaspaneel om voor natuurlijk licht te zorgen in je inkomhal. Een dergelijk paneel kan ook in de deur zelf verwerkt zitten.
Voordeur laten plaatsen
Heb je een deur besteld bij een fabrikant? Dan worden eerst alle benodigde maten genoteerd tijdens de technische opmeting. Dat opmeten kan je in principe ook zelf doen, maar wordt, doordat het een precisiewerk is, het best overgelaten aan een vakman. Meetfouten kunnen immers nare gevolgen hebben die niet in één-twee-drie zijn op te lossen. Wannneer de opmeting gebeurd is, kan de deur in productie.
Waterpas
De uiteindelijke plaatsing van een voordeur blijft zeer complex omdat die waterpas gezet moet worden zodat er niks van water en wind binnen kan. Ook is het vanwege de grootte en zwaarte van de deur belangrijk dat hij perfect afgeregeld wordt, zodat hij niet over de vloer sleept. Daarom is het ook wijs om dit aan een vakman over te laten, zeker als er een heel kaderwerk bij komt kijken.
Bevestigen
De deur op zijn plaats krijgen is dus één ding, maar dan komt het er ook nog op aan om hem goed vast te zetten. Nadat de deur voorzichtig in de deuropening wordt geplaatst, wordt er langs beide zijdes gekeken of de maatvoering overeenstemt.
De deur wordt dan speciaal vastgezet met bijhorende doken, ook wel raamklauwen genoemd. Dat zijn metalen haken die gebruikt worden om kozijnen in de muur te verankeren. Wanneer dat gebeurd is, zit de plaatsing van de deur er in feite op. Al kan hij natuurlijk ook nog verder afgewerkt worden.
Afwerken
Bij de afwerking van de deur wordt er gebruik gemaakt van een speciaal isolatieschuim, om een akoestische en thermische eigenschap te kunnen bereiken. De deur wordt afgewerkt met waterbestendige MDF, gipskartonplaat, of pvc-bekleding.
Voordeur zelf plaatsen
Beschik je over genoeg ervaring en wil je toch zelf aan de slag met de plaatsing van je voordeur? Dan trommel je daar best een aantal vrienden voor op. Een voordeur is immers een zwaar stuk waar je geen beschadigingen aan wil. Genoeg volk om je heen en voorzichtig zijn is de boodschap.
Transport
Beschikt je deur en/of het kader over een glaspaneel? Gebruik glasdragers met zuignappen om de deur op te heffen en breng de deur naar binnen door het deurgat. Daarvoor zal je die lichtjes schuin moeten houden, het frame is namelijk ietsje groter dan de dagkant.
Wanneer de deur binnen is, kan je de beschermende folie weghalen. Verwijder ook de transportlatten. Die latten worden boven- en onderaan bevestigd om de profielen te vrijwaren van schade tijdens het transport. Sluit ook de deur tijdens het plaatsen.
Verankeringen
Om de deur te verankeren, moet je ankers plaatsen op de profielen. In de muur zitten houten blokken ingemetseld, waarin je makkelijk de ankers kan vastschroeven. Meet dus de hoogte op van die houten blokken en plaats de ankers op die hoogte aan de deur.
Nieuwe voordeuren zijn vaker een stuk zwaarder dan de voordeur die je vervangt, meestal omdat ze al een stuk beter isolereren, en omdat er vaak een glaspartij in zit. Daarom volstaan de aanwezige ankerpunten vaak niet. Plaats dus extra verankeringen en zorg dat ongeveer om de 40 cm een anker zit.
Zwelband
Onderaan, onder de glazen panelen, moet je een zwelband plaatsen. Die vangt de oneffenheden in de dorpel op. Bovendien zorgt zo’n zwelband ook voor een thermische onderbreking, wat zeker nodig is bij aluminium profielen. Na het aanbrengen van de zwelband mag je de deur op z’n plaats zetten.
De juiste positie
Nu is het tijd om de deur op de juiste positie te plaatsen. Als je de deur vastgemaakt hebt, staat hij definitief op die plaats. Controleer dus uitvoerig de positie. Een eerste belangrijke stap is controleren of de deur in het midden staat. Je meet daarvoor zowel de zichtbare breedte van het linker- als het rechterprofiel op. Schuif met de deur tot die gelijk zijn.
Je kan de deur op z’n plaats fixeren met montagekussens. Plaats links en rechts een kussen en pomp er lucht bij tot de deur stevig staat en op de juiste plaats gefixeerd is.
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de haaksheid van de deur te controleren. Meet zeker ook de breedte van de deur na, die moet boven en onder even breed zijn. Ga ook na of de deur flink rechtop staat. Plaats enkele spietjes om die positie vast te houden. Stop een stukje karton tussen de spie en het profiel, zo zal je het niet beschadigen.
Vast ankeren
Plooi de ankers op de correcte plaats. Daarvoor plooi je ze eerst dicht tot tegen de achterzijde van de deur. Daarna plooi je ze weer open zodat het anker contact maak met de dagkant. Vervolgens kan je het anker in de houten blokken vastschroeven. Begin bij het vastmaken aan de scharnierkant. Maak eerst de onderzijde vast, vervolgens de bovenkant.
Betonschroeven
Heb je meer ankers voorzien dan er houten blokken ingemetseld zijn? Daar moet je dus eerst een opening maken, gebruik daarvoor een stevige boormachine met een betonboor. Het vastschroeven doe je dan met betonschroeven, daarmee hoef je geen plug te voorzien.
Als je de scharnierzijde hebt vastgemaakt kan je overstappen naar de andere zijden. Ook die maak je vast, ofwel in de houten blokken, ofwel met betonschroeven rechtstreeks in de baksteen. Vergeet niet tussendoor te controleren of de deur niet verder verplaatst is. Hou dus de plooimeter en de waterpas bij de hand.
Beslag
Voor je verdergaat, installeer je het slot en de deurklink. De slotkast zit al ingewerkt in de deur dus je begint deze klus met het plaatsen van de cilinder. Schuif de cilinder in de opening, tot halverwege. Controleer of je de sleutel kan omdraaien. Zet vervolgens de cilinder vast met de borgschroef. Die bevindt zich op de voorplaat, onder het nachtschot.
Plaats vervolgens de krukstift. Dat is het vierkante stuk metaal dat de centrale as van de krik vormt. Je schuift de stift gewoon in de daarvoor voorziene opening. Plaats vervolgens de krukken, met de krukplaat. Let erop dat de stift ongeveer even ver in elk van de krukken geschoven is. Let er ook op dat de cilinder niet uitsteekt uit de krukplaat. Enkele millimeters volstaan voor dieven om de cilinder af te breken.
Schroef dan de krukplaat vast. Je zal merken dat de schroeven maar aan één zijde zitten. Als je het weet, is het logisch: zorg ervoor dat de schroeven aan de binnenzijde zitten. Zo geef je dieven geen kans om in te breken. Als alles is vastgeschroefd dek je het geheel af met de afdekplaat.
Afwerking
Purschuim
Aan de binnenzijde dicht je de naad tussen deurkader en muur met laagexpansief PU-schuim. Zorg vooraf voor een propere omgeving en plak je deur af. Breng eerst wat van het schuim aan rond de ankers. Als het schuim op die eerste plaatsen gehard is, kan je de rest van de naden volledig dichten.
Siliconen
Aan de buitenzijde werk je af met een siliconenkit. Na het afplakken duw je een dichtingsband in de naad. Die zal voorkomen dat je te veel silicone in de naad moet spuiten. Breng vervolgens de silicone aan.
Druk de silicone aan met je duim, zorg dat je een goede aansluiting maakt met de bakstenen. Ten slotte werk je de siliconevoeg glad af, dat doe je door afwerkzeep te spuiten en met je vinger de voeg glad te strijken.