BuitenschrijnwerkPremium

Hoe plaats je een dorpel?

Het plaatsen van de dorpels verandert het uitzicht van de ruwbouw grondig. Het is de eerste stap om de ramen en deuren te plaatsen, en vanaf dan ben je eigenlijk in de afwerkingsfase gekomen. In die zin is dit een erg symbolisch klusje. Op zich is het niet zo’n moeilijke opgave. Het vraagt wel wat geduld en precisie. Een goedgeplaatste dorpel maakt het plaatsen van deuren, ramen en vloeren een stuk eenvoudiger.

 

Meterpas

meterpas dorpel plaatsen

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Bij de dorpels die op vloerniveau liggen (voor- en achterdeur, bijvoorbeeld) is het belangrijk dat ze perfect gelijk komen te liggen met de afgewerkte vloer. De hoogte van de (toekomstige) vloer moet dus overgezet worden naar de deuropeningen.

Hiervoor gebruik je de zogenaamde meterpas. In de ruwbouw werd een hoogte aangeduid die op exact één meter boven het toekomstig vloerniveau zal zitten. Refereer bij alle werken naar die maat. De maat overzetten doe je met een pasdarm.

Let ook op het opstaande randje van de deurdorpels: dit zal waterinsijpeling voorkomen. Het is het hoogste punt van dit randje dat gelijk moet komen te liggen met de afgewerkte vloer.

 

De juiste positie

juiste positie dorpel plaatsen

De hoogte op een precieze manier aftekenen op een ruwe muur is niet eenvoudig. Bovendien zal je merken dat je waarschijnlijk moet aftekenen in een dieper gelegen voeg, wat het zien van de markering nog meer zal bemoeilijken. Je kan daarom het best met een lijmklem een houten lat tegen de gevel klemmen. Kijk ook hoe ver de dorpel naar binnen zal mogen uitsteken. Dit is niet geheel willekeurig, meestal is 3,5 tot 4 cm prima.

Vermijd hoe dan ook dat de dorpel verder komt dan de binnenzijde van de deur, anders is de overgang vloer-dorpel steeds zichtbaar.

Onder de dorpel komt ook nog een waterkerende laag (DPC-folie).

 

Mortel

mortel dorpel plaatsen

Vlak voor je met de mortel begint, maak je de dorpel nat. Dit zal het aantrekken van de mortel bevorderen. De mortel zelf maak je dan weer het best niet te nat aan, anders zakt je dorpel meteen weg. Te droog heeft dan weer het nadeel dat je moeilijker kan aantikken én dat de hechting onvoldoende zal zijn. Breng de specie voor de staande voeg tegen de gevelsteen aan, zo kan de dorpel zich ook aan de zijkant op een goede manier hechten.

spieën dorpel plaatsen

Leg de dorpel dan op z’n plaats en tik die aan tot hij perfect op de juiste plaats ligt. Hiervoor kan je een rubber hamer gebruiken, of de steel van een moker. Ondersteun de dorpel lichtjes, zodat je beetje bij beetje kan bijpassen. Controleer de positie met een waterpas.

Gebruik enkele spieën om de dorpel te ondersteunen terwijl de mortel helemaal uithardt.

 

Twee dorpels aaneen

2 dorpels aaneen dorpel plaatsen

Bij lange dorpels (van schuiframen) moet je er vaak twee tegen elkaar leggen. Zorg voor vochtwerende DPC-folie onder de scheiding. Controleer ook hun onderlinge positie: ze moeten mooi in elkaars verlengde liggen.

Je kan de voegen afwerken met flexibele afdichtingskit. Strijk de overtollige silicone weg om de voeg glad af te werken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine