Aluminium ramen & deuren

Waarmee moet je rekening houden bij de keuze van je ramen?

Waarmee moet je rekening houden bij de keuze van je ramen?

Of je nu een huis laat bouwen of je woning wil renoveren, nieuwe ramen met kwalitatieve beglazing moeten zeker op je lijstje staan. Ze bieden namelijk tal van voordelen zoals betere isolatie, meer lichtinval, geluidswering, enz. De mogelijkheden qua materialen, beglazing, manier van openen en ventilatie-opties zijn echter groot. 

 

1. Materialen: pvc, aluminium of hout?

PVC ramen kiezen

Pvc ramen

Eigenschappen van pvc ramen

Pvc-ramen houden je woning altijd op de perfecte temperatuur. De ramen zijn namelijk geluiddicht en wind- en waterbestendig dankzij een metalen versterking die binnenin de pvc-omkasting zit. Zo heb je binnen geen last van weerschommelingen buitenshuis. De mate waarin pvc-profielen isoleren, wordt bepaald door het aantal luchtkamers (hoe meer, hoe beter).

De ramen bieden ook veiligheid: het sterke materiaal zorgt ervoor dat je ramen inbraakwerend zijn, en houdt dus inbrekers op afstand. Daarnaast is de brandwerendheid hoog. Pvc is moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.

Het enige nadeel is dat pvc minder geschikt is voor grote overspanningen. Voor een groot schuifraam zijn er meer verticale profielen als steunpunten nodig dan bij ramen van aluminium. De profielen moeten tevens dikker zijn dan bij aluminium ramen. Daarnaast is pvc ook een krasgevoeliger materiaal.

Dichtingen: rubber of kunststof?

Ben je van plan om pvc-ramen te kiezen voor je woning? Check dan bij de fabrikant ook eens de kwaliteit van de dichtingen. Idealiter zijn deze van EPDM gemaakt en gaan ze 20 à 30 jaar mee zonder aan flexibiliteit in te boeten. Zijn de dichtingen uit kunststof gemaakt, dan kunnen ze na een aantal jaar beginnen te verharden en 'craqueleren', met als resultaat dat je water of tocht kan binnenkrijgen.

Meer over pvc-ramen

raam in aluminium kiezen

Aluminium ramen

Eigenschappen van aluminium ramen

Aluminium ramen zijn 100% water- en winddicht. Daarnaast is aluminium erg geluidswerend, wat ten goede komt aan je wooncomfort. Uit zichzelf is aluminium geen zo'n goede isolator, maar binnenin het aluminium kader zit een kunststof kern die de isolatie gevoelig kan verbeteren. Bij aluminium ramen hangt de mate van isolatie verder vooral af van het aantal luchtkamers in de profielen.

Aluminium ramen zijn verder zeer onderhoudsvriendelijk: ze verkleuren niet door de zon, zijn roestvrij en zullen niet barsten of kromtrekken. Doordat aluminium steviger is dan pvc, kunnen ze ook grotere overspanningen aan – goed om te weten wanneer je een schuifraam met uitzicht op de tuin overweegt.

De afwerking

De afwerking van aluminium raamprofielen kan op drie manieren gebeuren: ofwel met een gladde poederlaklaag, een krasbestendige poederlaklaag met een meer "korrelige" uitstraling, ofwel middels anodisatie – een elektrochemisch proces waarbij er een beschermende oxidelaag wordt gevormd. Bij anodisatie wordt de metaaltint behouden.

Wil je aan de binnen- en buitenkant van je ramen een ander kleur? Dan kies je het best voor een afwerking met een poederlak. Geanodiseerd aluminium is dan weer niet elektrostatisch, waardoor het dus geen vuil of stof aantrekt. In dergelijke aluminium profielen treden er ook nooit spleten of schilfers op, waarin zich anders vuil kan ophopen.

Meer over aluminium ramen

houten raam kiezen

Houten ramen

Houten ramen stralen een natuurlijke charme uit en creëren een warme, sfeervolle uitstraling in je woning. Naast hun esthetische kwaliteiten zijn houten ramen uitstekende isolatoren. Ze houden warmte goed vast, waardoor je woonruimte sneller op temperatuur komt en langer warm blijft. Bovendien is hout goed bestand tegen temperatuurverschillen, wat zorgt voor een stabiel en comfortabel binnenklimaat. De isolatiewaarde van houten raamprofielen hangt af van de dikte van de profielen en de gebruikte houtsoort.

Ben je het uitzicht van je ramen beu? Wel, hout is gemakkelijk te schilderen, zodat je snel en gemakkelijk weer een nieuwe look hebt.

Meer over houten ramen

tabel eigenschappen

2. De beglazing

In het houten, aluminium of pvc-schrijnwerk van je ramen komt uiteraard glas, en niet gelijk welk glas. Het liefst wil je glas waarlangs geen warmte verloren gaat. Tegenwoordig moeten ramen in de leefruimtes van woningen (keuken, badkamer, living, slaapkamer) minstens over dubbele beglazing beschikken.

driedubbel glas

Glas kiezen

  • Dubbel glas: Dubbel glas is de standaard en sinds 2020 tevens verplicht in de leefruimtes van elke woning (zowel huizen als appartementen). De gemiddelde U-waarde is 2,8 W/m²K.
  • HR+ glas: Dubbel glas met een warmtewerende coating en spouw gevuld met droge lucht; betere isolatie dan standaard dubbel glas.
  • HR++ glas: Dubbel glas met edelgas (bv. argon) in de spouw voor nog betere isolatie; U-waarde rond 1,6 W/m²K.
  • HR+++ glas (driedubbel glas): Drie glaslagen met spouw gevuld met edelgas (argon of krypton); uitstekende isolatie met U-waarde tot 0,5 W/m²K.

Verder kan je ook kiezen voor andere specifieke eigenschappen voor het glas van je ramen.

  • Zonwerend glas: Dit is een variant op HR-glas, waarbij er een dun – onzichtbaar – metaallaagje wordt aangebracht op de glasplaat langs binnen.
  • Melkglas en verduisterd glas: Wil je langs de voorgevel van je woning pottenkijkers buitenhouden? Dan is melkglas in de ramen of in de voordeur de beste optie. Naast melkglas, biedt verduisterd glas ook een goede optie voor privacy in huis.
  • Veiligheidssglas: In ramen waar iemand kan doorvallen, moet minstens aan de binnenzijde veiligheidsglas voorzien worden. Veiligheidsglas is glas waarbij de kans op breuk (bijvoorbeeld door erdoor te vallen) zo klein mogelijk is, alsook de kans op verwondingen.
  • Inbraakwerend glas: Wil je je glas nog sterker wapenen tegen inbraak? Dan kan je ook voor specifiek inbraakwerend glas kiezen, waarbij er tussen glasplaten een sterke kunststoflaag zit die zeer moeilijk te scheuren is.

Lees hier meer over de beglazing van je ramen

 

3. Raamventilatie

Er zijn 3 situaties waarin je verplicht bent om verluchtingsroosters te voorzien: bij nieuwbouw, bij een renovatie met een bouwvergunning, en bij verhuur. Als je ook van een premie wilt genieten – de Vlaamse of Waalse renovatiepremie – kan je ook verluchtingsroosters voor ventilatie voorzien.

ventilatie raamventilatie

3 soorten raamventilatie

Er zijn drie soorten verluchtingsroosters die je kunt voorzien op je ramen.

  • Een eerste type is een rooster dat gepositioneerd wordt boven het kader van het raam.
  • Een tweede soort verluchtingssysteem is een rooster dat wordt geïntegreerd in het monoblok (een raam met een geïntegreerd rolluiksysteem in één blok).
  • Verder is er ook een systeem waarbij het rooster tussen het glas en het kader gepositioneerd wordt. Het rooster, dat altijd in dezelfde kleur gespoten wordt als de rest van je schrijnwerk, komt hier zichtbaarder in de woning. Dit systeem wordt vaker gekozen voor slaapkamers, omdat het zichtbaarder is als rooster en dat daar niet zoveel uitmaakt.

 

4. De manier van openen

Ook belangrijk: hoe moet het raam openen? Welk raamtype je kiest, is afhankelijk van je wensen. Maar elke soort heeft wel zo zijn voordelen.

kiepraam draairaam soorten ramen

Wat zijn de opties?

  • Vast raam: Een vast raam is een standaardraam zonder enige specificaties en kan niet worden geopend. Wel is het mogelijk om een rolluik of ventilatierooster te monteren. Vaste ramen zijn vaak terug te vinden aan de voorzijde van een woning.
  • Draai-kiepraam: Draai-kiepramen zijn zowel open te draaien als te kiepen. Deze veelzijdige ramen zijn dus zowel winter- als zomerproof, ideaal om te gebruiken in slaapkamers.
  • Valraam: Valramen kiepen net zoals draai-kiepramen, alleen vallen deze naar binnen open en worden vaak toegepast in badkamers.
  • Schuifraam: Schuiframen zijn ramen die je openschuift in plaats van opendraait. Deze zijn dan weer ideaal voor leefruimtes, waar een mooi zicht op de tuin of een makkelijke toegang tot het terras meestal een belangrijke rol speelt.

Lees hier meer over de verschillende soorten ramen, en lees hier meer over dakramen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine