Waarom kiezen voor pvc ramen?
Pvc-ramen of kunststof ramen worden tegenwoordig het meest gekozen. De voordelen van deze ramen zijn de lage prijs, de hoge isolatiewaarde en de lange levensduur.
Pvc ramen kiezen
Eigenschappen
Pvc-ramen houden je woning altijd op de perfecte temperatuur. De ramen zijn namelijk geluiddicht en wind- en waterbestendig dankzij een metalen versterking die binnenin de pvc-omkasting zit. Zo heb je geen last van weerschommelingen buitenshuis. Pvc-ramen isoleren over het algemeen beter dan aluminium ramen, maar minder goed dan houten ramen. De mate waarin pvc-profielen isoleren wordt bepaald door het aantal luchtkamers (hoe meer, hoe beter). De ramen bieden ook veiligheid: het sterke materiaal zorgt ervoor dat je ramen inbraakwerend zijn, en houdt dus inbrekers op afstand. Daarnaast is de brandwerendheid hoog. Pvc is moeilijk ontvlambaar en bovendien zelfdovend.
Het enige nadeel is dat pvc minder geschikt is voor grote overspanningen. Voor een groot schuifraam zijn er meer verticale profielen als steunpunten nodig dan bij ramen van aluminium. De profielen moeten tevens dikker zijn dan bij aluminium ramen. Daarnaast is pvc ook een krasgevoeliger materiaal.
Dichtingen: rubber of kunststof?
Ben je van plan om pvc-ramen te kiezen voor je woning? Check dan bij de fabrikant ook eens de kwaliteit van de dichtingen. Idealiter zijn deze van EPDM gemaakt en gaan ze 20 à 30 jaar mee zonder aan flexibiliteit in te boeten. Zijn de dichtingen uit kunststof gemaakt, dan kunnen ze na een aantal jaar beginnen te verharden en 'craqueleren', met als resultaat dat je water of tocht kan binnenkrijgen.
Pvc ramen onderhouden: niet veel werk
De ramen vragen weinig onderhoud: pvc is water-, vuil- en stofwerend. Het materiaal zal niet snel barsten, scheuren of kromtrekken, wat een lange levensduur garandeert.
Reiniging
Door enkele keren per jaar je ramen te reinigen – idealiter om de zes à acht weken, zorg je ervoor dat je ramen tot wel vijftig jaar lang kunnen meegaan. Woon je in een industriezone, in de stad of aan zee? Of vangen je ramen langs buiten nagenoeg geen regen? Dan is een maandelijkse reiniging opportuun.
- Spoel eerst de ramen en het glas af met zuiver leidingwater om vuil (zand, stof, mos ...) los te weken.
- Gebruik een zachte borstel, microvezeldoek of spons om de ramen in te soppen. Doe dit met koud water en een neutrale reinigingszeep (pH-waarde tussen 6 en 8). Laat het goedje even inwerken maar niet opdrogen.
- Spoel na het insoppen grondig na met koud leidingwater – zorg er zeker voor dat er geen reinigingsmiddel achterblijft, want dat kan onder invloed van uv-licht lakschade veroorzaken.
- Droog de ramen met een microvezeldoek.
Wanneer je je ramen kuist, neem je best ook meteen het beslag mee. Reinig met warm water en een neutrale reinigingszeep en droog af met een microvezeldoek. Voor inox-beslag bestaan specifieke reinigingsproducten, mocht een neutrale zeep het niet trekken.
Periodiek onderhoud
- Om de structuurfolie van je ramen te beschermen tegen verkleuring en vervuiling, wordt er aangeraden om minimaal één keer per jaar de ramen te behandelen met een conserveringsproduct.
- Controleer ook eenmaal per jaar de kleur van de verstekken. Kleur de lasnaden eventueel bij met een lakstift.
- Smeer de bewegende delen (scharnieren, sloten ...) minimaal één keer per jaar met een siliconenspray, zodat ze soepel blijven werken. Om cilindersloten op pvc-ramen te smeren, gebruik je wat grafietpoeder op de sleutel en steek je de sleutel in het slot.
- Controleer twee keer per jaar de beglazings- en dichtingsrubbers en reinig deze met koud water en een neutrale reinigingszeep.
- Stof, zand of ander vuil haal je weg uit de gootjes en afvoergaten.