Aluminium ramen & deurenPremium

Hoe kies je het glas voor je ramen?

driedubbel glas

In het houten, aluminium of pvc-schrijnwerk van je ramen komt uiteraard glas, en niet gelijk welk glas. Het liefst wil je glas waarlangs geen warmte verloren gaat. Tegenwoordig moeten ramen in de leefruimtes van woningen (keuken, badkamer, living, slaapkamer) minstens over dubbele beglazing beschikken. Maar wat houdt dat in? En wat is het verschil met hoogrendementsglas? Welke opties zijn er om de privacy te optimaliseren? We geven de mogelijkheden.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Glas kiezen

dubbel glas kiezen

Dubbel glas

Degelijke beglazing speelt, in het kader van zowel thermische als akoestische isolatie, een uiterst belangrijke rol bij het kiezen van je nieuwe ramen. Tegenwoordig mogen ramen met enkel glas niet meer worden geïnstalleerd. Dubbel glas is de standaard en sinds 2020 tevens verplicht in de leefruimtes van elke woning (zowel huizen als appartementen).

Onder leefruimtes verstaat men de living, de keuken, de slaapkamer en de badkamer. In andere ruimtes is enkele beglazing nog toegestaan, hoewel niet aangeraden. Onder standaard dubbel glas bestaan nog varianten die al dan niet beter isolerend werken, aangeduid door de U-waarde van het glas.

U-WAARDE
De isolatiewaarde wordt aangeduid met de U-waarde. Hoe lager die is, hoe beter het raam isoleert. De gemiddelde U-waarde van dubbel glas bedraagt rond de 2,8 W/m²K. Voor HR-glas is dat 1,6 W/m²K, voor HR+++-glas zelfs tot 0,5 W/m²K.

hr glas hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas

Naast de standaard dubbele beglazing, waarbij de spouw tussen twee glasbladen luchtledig is, bestaat er ook hoogrendementsglas of ‘HR glas’, waarbij een extra beschermende coating wordt aangebracht om warmte te weerkaatsen.

De spouw tussen de twee (of drie) glasbladen wordt vervolgens opgevuld met droge lucht of een edelgas die de temperatuurregeling verder optimaliseert. Binnen het aanbod aan hoogrendementsbeglazing bestaan nog verschillende gradaties:

  • HR+ glas: de spouw tussen de glasbladen is gevuld met droge lucht. Op het glas wordt nog een beschermende coating aangebracht die de meeste warmte terugkaatst.
  • HR++ glas: de spouw tussen de twee glasbladen is gevuld met een edelgas, zoals bijvoorbeeld argon, die voor een nog betere isolatie zorgt.
  • HR+++ glas: ook wel driedubbel glas genoemd – deze variant beschikt dus over drie glasbladen, met elkaar gescheiden door een spouw die gevuld is met argon of kryptongas.

zonwereld glas kiezen

Zonwerend glas

Als je ramen zich aan de zuidkant bevinden, dan neem je het best ook zonwerend glas, ook wel vierseizoensglas genoemd. Dit is een variant op HR-glas, waarbij er een dun – onzichtbaar – metaallaagje wordt aangebracht op de glasplaat langs binnen.

TIP
Aan één kant van de woning varieer je maar beter niet te veel tussen glassoorten, want die verschillen vaak in tint. Drie verschillende tinten glas in de ramen van je woonkamer is, zeker van buitenaf gezien, niet mooi.

 

Privacy

Melkglas

Wil je langs de voorgevel van je woning pottenkijkers buitenhouden? Dan is melkglas in de ramen of in de voordeur de beste optie. Dit type glas beschikt over een matte uitstraling, waarbij er wel licht wordt doorgelaten, maar er geen inkijk is. De doorzichtigheid is naar wens te bepalen.

Melkglas bestaat in verschillende uitvoeringen, zo is er (extra) helder mat glas en mat glas waar je helemaal niets meer door ziet, maar bijvoorbeeld ook gekleurd glas met variërende doorzichtigheidsgraad. Dergelijke beglazing kan ook binnenshuis een extra touch geven aan je interieur, bijvoorbeeld op de binnendeur van je badkamer.

melkglas privacy beglazing

Verduisterd glas

Naast melkglas, biedt verduisterd glas ook een goede optie voor privacy in huis. Je kan bestaande ramen verduisteren met een verduisterende of reflecterende folie (met verschillende graden van doorzichtigheid). Let dan wel goed op de soort folie die je aanschaft; je hebt er voor enkel, dubbel en hoogrendementsglas. Een verkeerde keuze van folie zou je raam kunnen doen breken, dus informeer voldoende.

Tegenwoordig bestaat er echter ook verduisterend glas, waarbij je met een druk op de knop kan wisselen tussen gewone transparante ramen en melkglas. Hierbij wordt tussen de twee glasplaten van het raam vloeibare kristallen aangebracht, die onder elektrische spanning de doorzichtigheidsgraad van het raam kunnen aanpassen.

raamfolie opletten

Veiligheidsglas

In ramen waar iemand kan doorvallen, moet minstens aan de binnenzijde veiligheidsglas voorzien worden. Veiligheidsglas is glas waarbij de kans op breuk (bijvoorbeeld door erdoor te vallen) zo klein mogelijk is, alsook de kans op verwondingen.

glasscherven veiligheidsglas

Komt je raam lager dan 90 cm boven het vloerpas, dan ben je verplicht om daar gelaagd glas in te voorzien. Het is zelfs zo dat bijvoorbeeld een vitrineraam dat lager dan 90 cm komt over dubbel gelaagd glas moet beschikken indien het over een publieke ruimte gaat.

Binnen het veiligheidsglas kan je kiezen voor gehard glas, dat bij breuk in duizenden kleine stukjes breekt (dus geen grote scherven) of gelaagd glas, waarbij twee glasbladen met elkaar verbonden zijn door een schokvaste folie. De folie zorgt ervoor dat het glas niet kan versplinteren. Bij breuk zullen de stukjes glas aan de folie blijven kleven.

Inbraakwerend glas

Wil je je glas nog sterker wapenen tegen inbraak? Dan kan je ook voor specifiek inbraakwerend glas kiezen, waarbij er tussen glasplaten een sterke kunststoflaag zit die zeer moeilijk te scheuren is.

 

Problemen oplossen

Thermische breuken vermijden

thermische breuken vermijden

Wat is een thermische breuk?

Dikwijls zal een deel van een glasplaat opwarmen door rechtstreekse blootstelling aan zonnestralen, terwijl een ander deel van dezelfde glasplaat kouder blijft, omdat het zich nog in de schaduw bevindt. Doordat het warmere deel meer wil uitzetten dan het koudere, ontstaan drukspanningen in het warmere deel, en trekspanningen in het koudere. De koudere zone vormt dan ook een risico voor thermische breuk, aangezien de treksterkte van glas relatief beperkt is.

Wanneer tussen twee zones van het beglazingsoppervlak dan een groot temperatuurverschil ontstaat, kan er zich in de beglazing een thermische breuk voordoen en dient het glas hersteld of vervangen te worden.

Thermische breuken worden gekenmerkt doordat ze steeds starten aan de rand van het glas en vertrekken in de richting loodrecht op de rand. Na één of enkele centimeters buigt de oorspronkelijke scheur quasi altijd af en vertakt ze zich ook vaak in meerdere zijscheuren, typisch met een veeleer grillig verloop.

Hoe voorkom je een thermische breuk?

Een dergelijke barst voorkom je met deze tips:

  • plak geen ongeschikte folie, stickers of posters tegen het glas;
  • rolluiken en andere zonweersystemen laat je steeds volledig open of volledig dicht;
  • zonwering, zowel binnen als buiten, moet zich op minstens 5 cm van de beglazing begeven;
  • plaats geen meubels vlak aan of tegen de beglazing;
  • vermijd koude en warme luchtstromen rechtstreeks op het glas en plaats airco’s en verwarmingen op minstens 30 cm van het glasoppervlak.

Thermische breuken die te wijten zijn aan gedeeltelijke beschaduwing, zijn vaak minder of niet te vermijden. Ze zijn immers rechtstreeks het gevolg van de oriëntatie van de gevel, van de aanwezigheid van naburige gebouwen of andere objecten, van architecturale keuzes (zoals de diepte van de beglazing ten opzichte van het buitenvlak van de gevel), of van de aanwezigheid van eventuele buitenzonwering. 

In dat geval moet de weerstand van de glasrand tegen trekspanningen verhoogd worden. De glasrand wordt dus 'sterker' gemaakt. Dat kan concreet door de scherpe randen rondom te laten afschuinen: deze zijn immers uiterst kwetsbaar. Wanneer het temperatuurverschil meer dan een bepaalde drempelwaarde (bvb. 30 °C) kan bedragen, wordt er doorgaans aangeraden te kiezen voor glas met een hogere trekweerstand.

 

Condens vermijden

condens vermijden

Op ramen van dubbel glas kan je van tijd tot tijd wel wat last hebben van condens. Condens langs buiten is geen probleem. Het toont enkel dat je raam eigenlijk uitstekend isoleert. Als je je eraan stoort, kan je de buitenkant van het raam wel aanpakken met een glaspolish, wat het raam gladder maakt en condensvorming in bepaalde mate tegengaat.

Ventilatie

ventilatie raamventilatie

Condens aan de binnenzijde is nefaster. Vaak wijst dat op gebrekkige ventilatie. Om daar een mouw aan te passen, en in het algemeen, voor een goede luchthuishouding in je woning, voorzie je ventilatie boven je ramen. Er zijn drie soorten verluchtingsroosters die je kunt voorzien op je ramen.

Een eerste type is een rooster dat gepositioneerd wordt boven het kader van het raam. Een tweede soort verluchtingssysteem is een rooster dat wordt geïntegreerd in het monoblok (een raam met een geïntegreerd rolluiksysteem in één blok). 

Verder is er ook een systeem waarbij het rooster tussen het glas en het kader gepositioneerd wordt. Het rooster, dat altijd in dezelfde kleur gespoten wordt als de rest van je schrijnwerk, komt hier zichtbaarder in de woning. Dit systeem wordt vaker gekozen voor slaapkamers, omdat het zichtbaarder is als rooster en dat daar niet zoveel uitmaakt.

RAAMVENTILATIE VERPLICHT?
Er zijn 3 situaties waarin je verplicht bent om verluchtingsroosters te voorzien: bij nieuwbouw, bij een renovatie met een bouwvergunning, en bij verhuur. Als je ook van een premie wilt genieten – de Vlaamse of Waalse renovatiepremie – kan je ook verluchtingsroosters voor ventilatie voorzien.

Merk je condensvorming in de spouw tussen twee glasplaten van je raam? Dan wijst dit op een lek, waardoor het isolerend effect gevoelig verlaagt of tenietgedaan wordt. In de meeste gevallen moet het raam worden vervangen. Merk je dit op? Haal er dan meteen een vakman bij.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine