VERREGAANDE AUTOMATISERING BIJ PANEELZAGEN
Automatisering bespaart tijd en geld
Bent u op zoek naar een paneelzaag, om hout op maat te zagen? Daarbij kunt u bijvoorbeeld voor een verticale paneelzaag gaan. Deze machine bespaart plaats, waardoor ze erg geschikt is voor een doe-het-zelfzaak met weinig ruimte. U verzaagt er wel moeilijker dik, massief hout mee. Dat lukt daarentegen optimaal met een horizontale paneelzaag. Een opdeelzaag verwerkt meerdere panelen tegelijk, tegen een kwaliteit die geen nabehandeling meer vereist. En dan is er nog een horizontale paneelzaag met voordelen van een opdeelzaag. Tegelijk staat het aanbod niet stil, met bijvoorbeeld de populaire verregaande automatisering.
VERTICALE PANEELZAGEN
Het grootste voordeel van verticale paneelzagen is dat ze plaats besparen. Daardoor zijn ze erg geschikt voor professionele gebruikers met een kleiner atelier. Denk aan interieurbouwers, keukenfabrikanten, schrijnwerkerijen en dus ook uw eigen doe-het-zelfzaak of bouwhandel.
Verticale paneelzagen zijn ideaal voor het verwerken van groot plaatmateriaal. Machines voorzien van een zaag met een hoger toerental dan 3.000 en een voorritszaag kunnen plaatmateriaal verzagen zonder dat er nog een nabewerking vereist is.
Ze zijn minder geschikt voor het verzagen van dik, massief hout. Ook kunt u er slechts beperkt hoeken en verstekken mee zagen. Meestal kunt u één zaagdiameter monteren en biedt de machine één toerental.
Welke formaten?
De maximale zaaglengte hangt af van het type machine en varieert van 3.200 tot 6.000 mm. De zaaghoogte reikt tot 2.200 mm en de dikte tot 60-80 mm, hoewel grotere, duurdere machines ook een grotere dikte aankunnen.
Prijskaartje?
De eenvoudigste machines zijn verkrijgbaar vanaf 7.000 euro, voor de meer geavanceerde toestellen betaalt u tot 20.000 euro. Automatisch gestuurde toestellen met optimalisatiesoftware kosten ongeveer 50.000 euro.
HORIZONTALE PANEELZAGEN
In tegenstelling tot verticale paneelzagen kunnen horizontaal gepositioneerde zagen zowel plaatmateriaal als massieve balken vlug en correct verzagen. Nagenoeg alle bewerkingen vallen ermee uit te voeren. De standaardversies hebben meestal een zaag die eenzijdig kantelt tot 45°. De laatste trend is echter dat de zaag zowel links als rechts kantelt tot 45,5°. Een nadeel is wel dat de horizontale paneelzaag veel plaats inneemt en dat het verzagen van grote en dikkere panelen twee werknemers vereist of een aangepast heftoestel om deze panelen schadeloos op de machine te leggen. Aangezien de zaag meer ruimte nodig heeft, past ze enkel in de ateliers van professionals, plaatverwerkende bedrijven, houthandels ...
Prijskaartje?
Bij horizontale zagen varieert de prijs naargelang de machine manueel bediend wordt, of via een sturing met drie assen of meer. De kostprijs van een dergelijke zaag varieert tussen 3.000/6.000 (manueel), 14/15.000 euro (met drie assen) en 35.000 euro voor een volledig automatische machine waarbij de zaag zowel naar links als rechts kantelt.
OPDEELZAGEN
Doordat opdeelzagen meerdere panelen tegelijk kunnen verzagen, zijn ze productiever en minder arbeidsintensief. De zaagkwaliteit is bovendien hoog, het verzaagde materiaal vereist geen verdere nabehandeling.
Alle plaatmaterialen, inclusief massief hout, mdf, melanine, isolatie en aluminium, kunnen met deze machine onder handen worden genomen, mits montage van de juiste zaag. Volgens de laatste tendens komt boven op de opdeelzaag een platenmagazijn, waaruit de platen automatisch op de machine worden gelegd volgens de keuze van de operator.
Prijskaartje?
Opdeelzagen hebben ook een hogere kostprijs (vanaf 45.000 tot 130.000 euro of meer), waardoor de doelgroep zich doorgaans beperkt tot houthandels en grotere schrijnwerkerijen. Door de snellere, efficiëntere werking van die installaties winnen dergelijke bedrijven de kostprijs wel snel terug.
INNOVATIES
Horizontale paneelzaag met voordelen van opdeelzaag
Een horizontale paneelzaag van een gesproken fabrikant biedt ook voordelen van een opdeelzaag. Zo beweegt hierbij de zaag, niet de plaat. Tijdens het zagen is de zaag afgedekt door een drukbalk, die tevens het stof wegzuigt. Zowel qua beveiliging als ergonomie zit dit systeem dus zeer goed.
Automatisatie
Net als in andere sectoren zet de automatisering zich ook hier verder door. Vele professionele gebruikers, bv. houthandelaars, opteren voor een machine met wat meer comfort, zoals elektrische beweging van het zaagblad of een digitaal gestuurde parallelgeleider.
Dat bespaart tijd doordat de operator niet rond de machine moet lopen om de breedtegeleider te verplaatsen. Het werkt ook preciezer, wat een heel goede zaak is: een fout van een millimeter kan al leiden tot het verlies van een meter paneel.
Ook het op- en afladen van panelen op de machine gebeurt steeds vaker automatisch. Bijvoorbeeld aan de hand van een manueel voorbereide stapel of automatisch opgelegd via het platenmagazijn. U vindt robots op de markt die de functie van de operator volledig overnemen en volautomatisch platen verzagen en stapelen. Daarnaast werken velen met manueel bediende vacuümhefsystemen.
De robots worden steeds betaalbaarder en krachtiger. Ze zorgen voor een vlottere, goedkopere en meer ergonomische workflow. Binnenkort zullen de eerste toepassingen in België beschikbaar zijn.
De verregaande integratie van automatisering zorgt ervoor dat aankoopcriteria van paneelzaagmachines veranderen. Bedrijven investeren steeds vaker in een volledig automatisch gestuurde paneelzaag, wegens het gebruiksgemak en de eenvoudige bediening.
Optimalisatieprogramma
Externe optimalisatiesoftware, beschikbaar voor verschillende types paneelzagen, berekent de meest economische manier om verschillende stukken te zagen uit een paneel. Zo beperkt restafval zich tot een minimum. Het laat ook toe om een accuratere prijsofferte op te maken voor een klus, omdat u vooraf kunt bepalen hoeveel materiaal er precies nodig zal zijn.
Bovendien levert de software tijdwinst op, omdat het manueel berekenen van een optimaal zaagpatroon veel tijd en rekenwerk in beslag neemt. Een computer kan dit in een fractie van een seconde.
Ergonomie
Dankzij vacuümhefsystemen, die panelen automatisch naar en van de paneelzaag voeren, daalt het risico op rug- en andere lichamelijke klachten bij de machineoperator.
NIET ZAGEN, MAAR FREZEN: NESTING
Nestingmachines frezen verschillende figuren uit één plaat. De computer kiest de ideale indeling, waardoor er zeer weinig afvalmateriaal is. Die wordt dan met een etikettenprinter afgedrukt. Het etiket kan info bevatten over alle bewerkingen die met het plaatmateriaal moeten gebeuren. Hoewel het principe van nesting niet verandert, worden de zaagmachines en software ervoor steeds sneller en efficiënter. We zien een evolutie naar nestingmachines met vijf assen, waarbij robots de panelen opladen en afladen en beplakken met etiketten.
De inzet van een robot is handig als u één paneel voor projecten van verschillende klanten gebruikt. Na het uitfrezen van de onderdelen komen deze uit de machine in een willekeurige volgorde. Een robot kan de onderdelen van de diverse projecten verzamelen en als één pakket doorsturen naar de montageafdeling. Dus geen verloren tijd meer bij het uitsorteren van de onderdelen.