KeukenaccessoiresPremium

LAAT UW KLANTEN KEUKENMESSEN TESTEN

Beleving is een grote troef in een groot aanbod

Wusthof

Keukenmessen zijn onmisbaar voor elke professionele- en hobbykok. Een degelijk mes gaat jaren mee en wordt vrijwel elke dag gebruikt. Het is belangrijk dat u uw klanten met raad en daad bijstaat bij hun aankoop zodat ze naar buiten gaan met het keukenmes dat het best aansluit bij hun behoeftes en voorkeuren. Naast deskundig advies geven demo's en workshops de verkoop van keukenmessen in uw winkel een fikse boost.

BASISMESSENSET

Een klassieke set keukenmessen bestaat uit een koksmes, een schilmes, een trancheermes, een officemes en een broodmes. Aangezien de meeste mensen de bovenvermelde basismessen zeer frequent gebruiken, is het raadzaam om degelijke kwaliteit aan te bieden in uw speciaalzaak. Afhankelijk van zijn/haar gewoontes en voorkeuren kan de gebruiker de messenbasis aanvullen met meer gespecialiseerde messen zoals een uitbeenmes, een fileermes, steakmessen, een kaasmes, een vleesmes of een vismes.

Richardson Sheffield

STIMULEER ALLE PRIKKELS

Voor de veiligheid van de klant en om diefstal tegen te gaan is het raadzaam om keukenmessen in een afgesloten vitrinekast aan te bieden. Als u niet over voldoende ruimte beschikt in uw zaak, kunt u hangverpakkingen met eurolock gebruiken of een testmes aanbieden met beschermd lemmet. In elk geval is het belangrijk dat klanten een keukenmes kunnen vastpakken en kunnen voelen hoe het in de hand ligt. De meest optimale manier van messen verkopen is om de klant het mes in de winkel te laten testen. Zo zijn er al winkels waar je in de demokeuken meteen het mes kan testen door een ui of appel te snijden. Een extra dimensie die een absolute meerwaarde is voor de verkoop van messen, zowel voor de klant als voor uw cijfer.

Zwilling

Deskundig advies

Elke klant is immers anders en een mes dat voor één klant de beste keuze is, is niet noodzakelijk het geknipte mes voor een andere klant. Deze beleving, in combinatie met uw deskundig advies, is uw voordeel ten opzichte van de online verkoop. Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die in uw winkel louter inspiratie komen opdoen om het keukenmes vervolgens online aan te schaffen aan een scherpere prijs. Maar een goede verkoop begint bij uw klanten met raad en daad bijstaan.

WORKSHOPS EN DEMO'S

Nog een tip: organiseer regelmatig belevingsmomenten in uw winkel. Denk maar aan een workshop snijtechnieken of een slijpcursus. Sommige messenfabrikanten helpen u zelfs om dit te organiseren. Uw doelgroep is sowieso geïnteresseerd in koken.

kai

AZIATISCH OF EUROPEES?

De meeste messenfabrikanten zijn gevestigd in Duitsland,Engeland, Frankrijk, China en Japan. Japans of Europees: elk type mes heeft zijn eigen voor- en nadelen en uiteindelijk is de persoonlijke voorkeur van de klant doorslaggevend.

Japanse precisie

De laatste jaren winnen Japanse messen, zoals het Santokumes, aan populariteit bij ons, zowel bij professionele koks als bij hobbykoks. Door de hogere hardheid van het stalen lemmet (uitgedrukt in Rockwell C of HRC) en de kleinere snijhoek bij het slijpen, is een Japans mes scherper. Hierdoor is het uitermate geschikt om zeer fijn te snijden en te hakken. Een mogelijk nadeel is dat het gevoeliger is voor schade en een nauwkeuriger onderhoud vergt dan een traditioneel Europees mes.

Duitse degelijkheid

Duitse messen zijn echte werkpaarden. Ze zijn zwaarder en hebben een lagere hardheid dan Japanse messen, waardoor ze scherp zijn maar ook wel gemakkelijker zijn op vlak van onderhoud. Franse messen zijn doorgaans iets zachter dan hun Duitse tegenhangers. Hierdoor verliezen ze hun scherpte sneller maar kunnen ze ook vlotter opnieuw geslepen worden en zijn ze minder gevoelig aan schade. Of uw klant nu voor een Europees of een Japans mes kiest, met beide types kan hij/zij perfect snijden. Grofweg kunnen we stellen dat wie zeer precies te werk gaat, beter af is met een Japans mes. Voor een robuuste keukenpartner die iets minder onderhoud vergt, is een Europees mes ideaal.

Chroma

Hardheid

De hardheid van een mes is belangrijk voor de scherpte van het mes. Hoe harder het staal waaruit het mes vervaardigd is, hoe langer het scherp zal blijven. Een nadeel is wel dat messen met een hoge hardheid sneller kunnen breken. De hardheid van een mes wordt uitgedrukt in Rockwell C, afgekort HRC.

Hoe bepalen?

Met behulp van een diamantnaald word de hardheid van een mes gemeten. Die naald wordt met een bepaalde kracht in het metaal gedrukt. De afdruk die achterblijft, bepaalt de hardheidsgraad. Enkel bij messen die uit staal vervaardigd zijn, kan de hardheid op deze manier gemeten worden.

Op een rijtje:

  • 52 -55 HRC: Gemiddelde hardheid.
  • 56 -58 HRC: Gemiddeld tot hogehardheid,lvan toepassing op Duitse messen.
  • 58 -… HRC: Hoge hardheid, van toepassing op Japanse messen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock

Gerelateerde artikels

Keukenmessen werken als cadeau

In het enorme aanbod aan keukenmessen is het voor de koper vaak heel moeilijk het juiste mes te vinden. een fanatieke hobbykok zal bereid zijn een mooi bedrag neer te tellen voor goeie kwaliteit en een mooi design, maar het overgrote deel van de consumenten gaat nog steeds op zoek naar degelijke prijs/kwaliteit. dat geldt ook in de zoektocht naar een set om een dierbaar iemand cadeau te doen. een volledige messenset of een mes met extra's werkt altijd, en al zeker wanneer daar een fikse promotie aan vasthangt.

Verkooptips keukenmessen

Japanse messen

Japanse messen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de keuken. zowel de professional als de hobbykok maakt gretig gebruik van dit product. en terecht, want kwalitatieve japanse messen combineren traditioneel vakmanschap met de nieuwste technieken. ze bieden bovendien een aantal eigenschappen waaraan de europese tegenhangers niet kunnen tippen, denk maar aan hun ongelooflijke hardheid of nog aan de bijzondere snijtechnieken die ze bieden.

Luxemessen

Alle aandacht voor het koken heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen al degelijke keukenmessen in huis hebben. toch heeft de professionele kok, maar ook de gedreven hobbykok, soms behoefte aan wat meer. om die behoefte in te vullen, is er een topsegment van keukenmessen, dat het neusje van de zalm biedt qua design en kwaliteit. om dat segment aan de man te brengen, is het vooral belangrijk om de klant het mes te laten hanteren op de winkelvloer, waardoor de uiterst persoonlijke keuze voor een mes makkelijker wordt.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine