KEUKENMESSEN WERKEN ALS CADEAU
IN DE ZOEKTOCHT NAAR HET JUISTE KEUKENMES BLIJFT PRIJS/KWALITEIT EEN ROL SPELEN
In het enorme aanbod aan keukenmessen is het voor de koper vaak heel moeilijk het juiste mes te vinden. Een fanatieke hobbykok zal bereid zijn een mooi bedrag neer te tellen voor goeie kwaliteit en een mooi design, maar het overgrote deel van de consumenten gaat nog steeds op zoek naar degelijke prijs/kwaliteit. Dat geldt ook in de zoektocht naar een set om een dierbaar iemand cadeau te doen. Een volledige messenset of een mes met extra's werkt altijd, en al zeker wanneer daar een fikse promotie aan vasthangt.
Trends
Keramische messen die tot een paar jaar terug heel populair waren, zien we vandaag weer stilaan verdwijnen. Ook het damascusmes met de typerende golfbewegingen is op zijn retour, hoewel deze klassieker nooit compleet zal verdwijnen. Wel is er een snelle opmars van messen die je normaal niet snel in de keukenla zal terugvinden. Zo vinden zakmessen steeds vaker hun weg naar de keuken van de consument. Die presenteren dan ook heel mooi op een borrel-, charcuterie- of kaasplank. Daarnaast wordt er meer en meer een onderscheid gemaakt tussen de messen die gebruikt worden voor de presentatie of het serveren en de bereiding.
Hout en natuurlijke materialen
Mensen keren steeds vaker terug naar het verleden en ook op het vlak van messen zien we die trend terug. Qua vormgeving is de consument aangetrokken tot modellen die iets mee hebben van messen uit de jaren 60 en 70. Dat vertaalt zich in houten handvatten. Natuurlijke materialen zoals bog oak, gebrand eikenhout en essenhout scoren bijgevolg goed. Het zijn vooral de hobbykoks die veeleer voor houten elementen zullen gaan, omdat zij design verkiezen boven het praktische. Een chef-kok zou dan weer eerder voor rvs of kunststof gaan, want in de keuken is dat het meest hygiënische.
Duurzaamheid
Ook de messensector heeft de weg naar duurzaamheid gevonden. Een fabrikant brengt messen op de markt waarvan het heft gemaakt is van tarwegras. Na het oogsten worden de stengels ervan verpulverd en gemengd met een biologische hars. Dat maakt het product van heft tot punt compleet recycleerbaar en cradle-to-cradle. Voor dit proces moet bovendien niets verbrand worden, wat heel wat warmte en energie uitspaart en de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleint. Deze producten hoeven niet per se duurder te zijn.
Traditioneel koksmes blijft populair
Het koksmes blijft veruit het mes dat het vaakst over de toonbank gaat. Mensen investeren het liefst in één heel goed mes en het koksmes kan je nu eenmaal voor heel veel verschillende zaken in de keuken gebruiken. Ook office-, groente-, brood- en fileermessen scoren heel goed. De combinatie van die vijf vormt een goede basis voor om het even welke hobbykok. Naargelang van hun behoeften en ervaring breiden ze deze basis verder uit met meer gespecialiseerde messen. Wel opvallend: mensen gaan steeds meer op zoek naar zogenaamde funmessen, dat zijn messen met een extra functie zoals een zesteur of kruidengaatjes. Qua design blijven ze over het algemeen trouw aan het klassieke design waarbij de handgreep drie klinknagels heeft en het staal zichtbaar doorloopt tot in de greep.
Japans of Europees?
Naast dit alles is er ook duidelijk een opmars merkbaar van het Japanse santokumes, een heel veelzijdig mes waar je zowel vis, vlees als groenten mee kan snijden. Japanse messen kenmerken zich door het keiharde staal en de grote precisie waarmee ze geslepen zijn, wat ze bijzonder scherp maakt. Bijgevolg vragen Japanse messen om een nauwkeurig onderhoud. Men dient de Japanse messen te onderhouden met diamanten of met keramische slijpers omdat het materiaal waarmee je slijpt, harder moet zijn dan het staal van het mes. Europese messen hebben een iets zachtere staalsoort en zijn daarom een pak toegankelijker en makkelijker te onderhouden.
Kiest u ervoor Japanse messen toe te voegen aan uw assortiment? Weet dan heel goed wat de oorsprong is van het merk. Japanse messen moeten volgens de oude samoeraitraditie gemaakt worden in Japan zelf, maar er zijn heel wat messen op de markt die in China worden vervaardigd en nadien als Japanse messen worden gepromoot.
Kwaliteit versus prijs
Waar euroknallers wel altijd een groot deel van het publiek zullen blijven aanspreken, is er toch een aanzienlijk deel dat bereid is goed te betalen voor heel degelijke kwaliteit. Vooral hobbykoks die echt gepassioneerd zijn door koken, zullen onder de laatste categorie vallen. Maar wat een goed mes is, ligt voor iedereen anders. Ga verder dan alleen advies geven en laat de klanten enkele messen uitproberen. Als ze het vasthouden en een paar snijbewegingen maken, zullen ze heel snel voelen of een mes al dan niet werkt voor hen. Hiermee kan de retailer zich ook onderscheiden van de online shops.
Messen als cadeau
Eyecatcher
De meeste messen worden verkocht in een beschermingsdoos en die presenteren sowieso al heel mooi als cadeau. Hetzelfde geldt voor messensets, die ook heel goed verkopen als cadeau wanneer die in een kwalitatieve doos of mooie geschenkverpakking komen. Vooral rond de feestdagen en de eindejaarsperiode piekt de verkoop van messensets en -pakketjes. Daarnaast is het een feit dat messen steeds meer een eyecatcher vormen voor consumenten die ze maar al te graag laten pronken in hun keuken. Bijgevolg is ook een messenblok of -magneet met een volledige set messen altijd een goed idee om als geschenk te geven.
Pakketjes
Ook pakketjes van een mes in combinatie met extra's zoals beschermers, waterslijpers, wetstenen, aanzetstalen, schilmesjes, snijplanken … werken altijd, want ook hier kan de klant er zijn voordeel mee doen, of het nu voor eigen gebruik of als cadeau gekocht wordt. Als je de prijs van het pakket vergelijkt met de artikelen in het pakket afzonderlijk, dan kan dat een voordeel opleveren tot 30%. De combinaties waarmee pakketjes samengesteld kunnen worden, zijn ook eindeloos. Ga wel altijd voor houten snijplanken, want glas en kunststof kunnen het lemmet beschadigen en sneller bot maken.
Tot kort geleden hing rond het weggeven van een mes of messenset nog heel wat taboe. Al van oudsher heerst het bijgeloof dat wanneer je een mes cadeau doet, de vriendschap tussen gever en ontvanger wordt doorgesneden. De legende zegt dan dat je als ontvanger een muntje moet teruggeven aan de gever, zo gaat het niet om een cadeau, maar om een ruil.
Een fabrikant biedt kaartjes aan met een woordje uitleg en op de achterkant een muntstuk van 5 eurocent die perfect kunnen worden meegegeven aan klanten wanneer zij een messenset als cadeau komen kopen. Zo worden klanten betrokken in een verhaal en worden ze meteen enthousiast om hun dierbaren een messenset cadeau te doen, en dat op een originele manier. Ook kan men messen laten graveren met een naam of een kleine boodschap, wat een persoonlijke touch geeft aan keukenmessen als cadeau.
Nazorg
Slijpen
Wat u de klanten vooral op het hart moet drukken, is dat geen enkel mes in om het even welke prijscategorie scherp blijft zonder de juiste nazorg. Door het mes op tijd en stond te laten slijpen of zelf te slijpen, voorkomen uw klanten permanente schade. Informeer ook hierover goed uw klant, want de keuze van een slijper is afhankelijk van heel wat factoren. Ook mesbeschermers zijn een tool die maar weinig consumenten kennen, terwijl het al een eerste stap is in goede nazorg.
Geef ook mee nooit kwaliteitsmessen zomaar te laten slingeren in de keukenla. Het contact met andere harde voorwerpen zal het snijvlak beschadigen, wat het mes heel snel bot maakt. Een messenblok of -magneet biedt hier de perfecte oplossing voor en laat klanten toe om hun kostbare messen mooi uit te zetten in hun keuken.
Reinigen
Raad ook aan de messen te reinigen met een warm sopje en daarna meteen af te drogen. Zo vermijd je oxidatieplekjes op het lemmet. Messen en vaatwasmachines zijn in geen geval een goeie combinatie. Door de lange wascyclus, de soda's en het afwasmiddel raakt het staal aangevreten en de condens doet het mes oxideren. Plus het mes wordt opnieuw botter door contact met ander bestek. Komen klanten toch klagen over plekjes op hun mes? Die zijn eenvoudig te verwijderen met een beetje Staalfix of roestvrijstaalreiniger.