INNOVATIES TILLEN PANNEN TOT EEN HOGER NIVEAU
Fabrikanten leveren allerhande inspanningen om aan de steeds hogere eisen van de consument te voldoen. Dat levert interessante innovaties op in het segment van de pannen. Welke evoluties bepalen de keuze van uw klant?
HANDGREPEN
Het belang van de juiste handgrepen wordt vaak over het hoofd gezien. De grepen zorgen ervoor dat je de pan stevig kunt oppakken en verplaatsen. Er wordt steeds meer belang gehecht aan de ergonomie van de steel. Een pan moet goed in de hand liggen en vrijwel alle fabrikanten houden daar rekening mee. Bij de handgrepen keren we terug naar brute materialen en grondstoffen zoals hout. Met authentieke materialen brengen we terug gezelligheid en warmte in de keuken.
ANTIKLEEFPANNEN
Een antikleefpan is voor velen een geschenk uit de hemel, maar hoe kies je de beste eruit? Een pan met een antikleeflaag kan voor heel veel bereidingen gebruikt worden. Maar als de klant het vlees wil dichtschroeien, kiest hij beter voor een ander materiaal. De consument wordt zich meer en meer bewust van de gezondheidsthematiek rondom antikleefpannen. Het is belangrijk om te kiezen voor een gezonde antikleeflaag. Traditionele antikleeflagen zijn gemaakt van Teflon en bevatten PTFE, een chemische substantie die bij temperaturen boven 260 °C afbreekt en verschillende schadelijke stoffen en gassen vrijgeeft. Die gassen kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn en kunnen zelfs dodelijk zijn voor kleine huisdieren zoals vogels. Ondertussen zijn de gezondheidseisen zodanig hoog, dat elke antikleefpan gezondheidsgeschikt is en de nodige certificaten heeft. Maar een pan heeft ook een leeftijd. Als de antikleeflaag niet meer optimaal is, wordt de pan best vervangen. Een antikleefpan stop je best niet in de vaatwasser, maar was je af met water en een zachte doek.
DUURZAAM
De focus ligt steeds meer op duurzaamheid. De consument koopt een pan met de bedoeling deze een hele tijd te kunnen gebruiken. De meest duurzame pannen bestaan uit roestvrij staal met laagje(s) aluminium of koper in verwerkt. Aluminium is een snel geleidend materiaal, maar wordt niet gebruikt aan de buitenzijde. Omdat dit een zachter materiaal is, kunnen deeltjes aluminium sneller los komen. Rvs zit wel altijd aan de buitenzijde. Hoe meer lagen, hoe sneller de geleiding, hoe korter de kooktijd. De pan zal nagenoeg op alle punten dezelfde temperatuur bereiken. Ook een snelkookpan is duurzaam. Je bespaart 70% van de kooktijd ten opzichte van een reguliere kookpan. Behalve sneller is een snelkookpan ook 50% energiezuiniger dan een kookpan. De consument vervangt zijn goedkopere pan vandaag sneller door een duurzamer alternatief. Maar niemand gooit een pan zomaar in de vuilbak, daarom zijn inruilacties een goed initiatief.
OPVALLENDE KLEUREN
Ook in het esthetische aspect van pannen zit veel beweging. De opvallende kleuren komen terug: gespikkeld, rood, geel ... Voor bepaalde markten is dat goed, maar veel mensen zijn daar niet klaar voor.