Kookpotten & pannen

Kookpotten & pannen anno 2024: de trends op een rij

Wat zijn de voorkeuren van de hedendaagse consument?

Kookpotten & pannen anno 2024 8
Consumenten willen vandaag de dag alles weten over de materiaalsoort en de herkomst van een product (Berghoff)

Kookpotten & pannen zijn niet alleen functioneel, maar worden ook een steeds belangrijker onderdeel van het interieur. Logisch dus dat een hip design vandaag de dag bovenaan het verlanglijstje staat van menig consument. Daarnaast blijft duurzaamheid een actueel thema, vooral door de vraag naar gerecycleerde- en PFAS-vrije potten en pannen. Hoe stem je het assortiment volledig af op de wensen van de hedendaagse consument? Dat lees je hier.

De nieuwste trends

Het gebruik van kleur

Spelen met kleur in de keuken is verworden tot een echte trend. En dan mogen de pannen en potten natuurlijk niet ontbreken. Waar voorheen vaak 90% van de verkoop van potten en pannen bestond uit zwart en grijs, nemen gekleurde varianten inmiddels een steeds groter aandeel voor hun rekening. Nieuwe kleurlanceringen blijken vaak een succes.

Vooral warme pastelkleuren vallen in de smaak, omdat deze kleuren een gevoel van rust geven in de keuken. Opvallend is de populariteit van de verfijnde, dieprode pruimkleur Rhône. Bovendien is het samenstellen van een gepersonaliseerde collectie pannen en potten erg in trek, onder meer vanwege de mogelijkheid om verschillende kleuren te mixen en matchen. 

Kookpotten & pannen anno 2024 1
Opvallend is de populariteit van de verfijnde, dieprode pruimkleur Rhône (Le Creuset)

Het is nu ook mogelijk om enkel de dekselknop van een andere, frisse kleur te voorzien. Dit zorgt voor een speels effect. Zo is een luxueuze goudkleurige of koperkleurige knop momenteel populair. Hele lichte kleuren potten en pannen kunnen minder goed scoren vanwege de angst bij de klant voor verkleuring of vlekken. Het gebruik van kleur komt het meest voor bij de materialen aluminium en gietijzer en is minder geschikt bij de productie van roestvrijstalen potten en pannen. 

Hippe designvormen

Er is steeds meer belangstelling voor speciale of gestileerde vormen die vanwege hun elegantie helemaal passen in de tijdsgeest. Denk bijvoorbeeld aan een stoofpan in de vorm en de kleur van een pompoen, aardbei, paprika of zelfs een artisjok, een braadpan in de vorm van een kers, of een prachtig bloem- of visreliëf op het pannendeksel. Er is eveneens meer interesse in pannen en potten waarvan enkel de dekselknop is voorzien van een speciale vorm, denk bijvoorbeeld aan een beer of een bloem.

Uiteraard boeten al deze designmodellen – die vooral opvallen vanwege hun uiterlijk – niet in aan functionaliteit en kwaliteit. Integendeel. Zo biedt de populaire Bloesem Campagnard braadpan, geïnspireerd door de Franse Anemonebloem, niet alleen een artistiek tintje maar ook een ovenbestendigheid tot 260°C.

Kookpotten & pannen anno 2024 2
Er is steeds meer belangstelling voor gestileerde vormen die vanwege hun elegantie helemaal passen in de tijdsgeest (Le Creuset)

Echter kunnen de traditionele ronde potten en pannen nog altijd rekenen op de meeste belangstelling. Een ovale vorm is eerder een niche in de markt. Ovalen kookpotten en pannen zijn ontworpen om meer oppervlakte te creëren met dezelfde diameter als in een ronde vorm. Daarom leent deze vorm zich goed voor het bereiden van grotere stukken vis of steak, of zelfs een volledige kip of kalkoen. Ovaal komt het meest voor in gietijzer of aluminium. 

Vierkante pannen waren dankzij teleshopping een periode populair in de VS, maar krijgen hier vooralsnog niet echt voet aan de grond. Vierkante potten vind je echter wel terug in professionele traiteurkeukens. Ze fungeren er voornamelijk als  warmtehouder of bain-marie in plaats van echt kookwaar. Potten in deze vorm zijn namelijk gemakkelijk naast elkaar te plaatsen bij het opdienen en warmhouden van voedsel. 

Kookpotten & pannen anno 2024 3
De traditionele ronde potten en pannen kunnen nog altijd rekenen op de meeste belangstelling (Plastinox)

Duurzaamheid blijft cruciaal

Recyclage en PFAS-vrij

Transparantie is key. Menig consument wil vandaag de dag alles weten over het materiaalsoort en de herkomst van een product, en verwacht van het merk dat deze informatie eenvoudig vindbaar en duidelijk weergegeven is. Een belangrijke ontwikkeling is de groeiende en aanhoudende vraag naar gerecycleerd materiaal. Niet voor niets komen er meer en meer reeksen potten en pannen op de markt op basis van 100 procent recyclage.

Het samenstellen van een gepersonaliseerde collectie pannen en potten is erg in trek, onder meer door de mogelijkheid om verschillende kleuren te mixen en matchen

Wie recyclage overigens hoog in het vaandel draagt, is te herkennen aan het RCS (Recycled Claim Standard)-certificaat. Dit certificaat geeft consumenten de zekerheid dat producten een hoog percentage aan gerecycleerd materiaal bevatten, en dat de oorsprong van deze materialen traceerbaar is. Daarnaast is de vraag naar PFAS-vrij nog altijd zeer actueel en relevant bij pannen met een antiaanbaklaag. Zo werken toeleveranciers van antiaanbaklagen aan de verbetering van de kwaliteit en een verlening van de levensduur. Deze modellen zijn bovendien geschikt voor downdraft inductievuren.

De materiaalkeuze 

Inox, oftewel roestvrijstaal (RVS)

Aangezien gerecycleerde en PFAS-vrije items momenteel erg in trek zijn, verwondert het niet dat inox – ook wel roestvrijstaal genoemd – momenteel wer in de mode is. Roestvrijstalen pannen zijn van nature PFAS-vrij, wat betekent dat er geen speciale antiaanbaklaag nodig is. Inox is vanwege zijn veelzijdigheid geliefd bij zowel amateurkoks als professionele chefs. Pannen van dit materiaal lenen zich voor een zeer divers palet aan gerechten, van delicate sauzen en vis tot perfect dichtgeschroeid vlees en knapperige groenten. 

Kookpotten & pannen anno 2024 5
Roestvrijstalen pannen zijn van nature PFAS-vrij, wat betekent dat er geen speciale antiaanbaklaag nodig is (Beka Cookware)

Overigens zijn pannen van meerlaagse constructies in opkomst. Bijvoorbeeld de vijflaagse pan, die met een dikte van 3,2 mm erg robuust is. De combinatie van verschillende legeringen (RVS, drie lagen aluminium, RVS) loopt door van de bodem tot aan de rand. De warmte concentreert zich zodoende niet op één plek, maar is gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak. Dit garandeert consistente braad- en kookresultaten. 

Keramische anti-kleeflagen

Een ander logisch gevolg van de vraag naar PFAS-vrije producten is de opkomst van keramische antikleeflagen of het gebruik van materialen die deze antikleefeigenschappen van nature bevatten. Hierbij vinden vooral de geëmailleerde gietijzeren kookpotten hun draai, aangezien deze met een emaillaag beschermd zijn in plaats van met een antiaanbaklaag. Ondanks dat PFAS onder consumenten dus een belangrijke rol speelt, zijn ook aluminium pannen nog altijd zeer in trek.

Kookpotten & pannen anno 2024 4
De vraag naar PFAS-vrij is nog altijd zeer actueel en relevant bij pannen met een antiaanbaklaag (Schulte-Ufer)

De juiste afmeting

De meest courante maten zijn bij braadpannen 20-24-28 cm, bij steelpannen 16cm en bij kookpotten 20-24 cm. Stoofpannen bevatten doorgaans een afmeting vanaf 28 cm. Extreme afmetingen zijn er in klein en groot, voornamelijk 12 cm of 32 cm. Voor retailers is het erg interessant om het assortiment uit te breiden met extra grote of kleine maten. Extreme maten komen vooral van pas bij grote gezinnen of in professionele settingen.

Voor retailers is het erg interessant om het assortiment uit te breiden met extra grote of kleine maten

Vooral tegen het einde van het jaar doen grote formaten het erg goed in België. Dan zoekt men naar die ene grote pot of pan om heerlijke feestmaaltijden mee te bereiden. Daarnaast zijn grote formaten in trek vanwege de populariteit van foodpreppen. Kleine formaten scoren dan weer goed omdat huishoudens en keukens steeds kleiner worden. Denk bijvoorbeeld aan een kleine antiaanbak-bakvorm van 18 cm, een springvorm van 16 cm of een bakvorm voor 6 muffins, ideaal voor kleinere (combi)ovens.

Kookpotten & pannen anno 2024 9
Een logisch gevolg van de vraag naar PFAS-vrij is de opkomst van keramische anti-kleeflagen (Groupe SEB)

Gebruiksvriendelijkheid

Meer en meer fabrikanten voeren innovaties door die moeten leiden tot gebruiksvriendelijkere potten en pannen. 

De RVS-reeks

Daar zijn diverse voorbeelden van in de wereld van roestvrijstaal. Zo zorgt een holle, gegoten handgreep met een V-vorm voor minder warmteoverdracht en meer comfort. Een fijne bijkomstigheid is dat de roestvrijstalen klinknagelbevestiging niet zal losraken of verkleuren in de vaatwasser. 

Dankzij een verzegelde schenkrand kunnen zowel links- als rechtshandigen vanuit elke hoek nauwkeurig schenken zonder te druppelen of te morsen. De meerlaagse constructie biedt bovendien een uitstekend warmtebehoud en een gelijkmatige warmteverdeling, wat de energie-efficiëntie van de pan verbetert. 

Kookpotten & pannen anno 2024 7
Inox, ook wel roestvrijstaal genoemd, is bezig aan een comeback (La Cucina)

Gietijzeren items

Ook de gietijzeren modellen worden energiezuiniger. Potten en pannen van warmtevasthoudend geëmailleerd gietijzer gedijen namelijk goed op laag tot middelhoog vuur. Gietijzer staat ook wel bekend als alles in één: geschikt voor alle warmtebronnen en ideaal voor langzaam koken, smoren, braden en bakken. 

De meestal wat grotere, altijd koele en gemakkelijk vast te houden handgrepen verdelen het gewicht gelijkmatig en bieden een veilige, zelfverzekerde greep, zelfs met ovenwanten aan. Door het koepelvormige ontwerp van de binnenwand is roeren tijdens het koken gemakkelijk. Het nauwsluitende deksel houdt bovendien smaak en vocht vast. 

Daarnaast doen ook de zogenaamde 'Value for money-reeksen' het goed. De sets combineren verschillende eigenschapen, zoals binnenmaataanduiding, handige afgiettuiten om morsen te voorkomen, hittebestendige handvaten en een glazen deksel met een silicone afgietfunctie die overkoken voorkomt. 

Met medewerking van Beka Cookware, Berghoff, Billiet-Vanlaere, De Buyer, Groupe SEB, Le Creuset, La Cucina, Schulte-Ufer en Siloo

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rick van de Lustgraaf
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine