Kookpotten & pannenPremium

Ontdek de PFAS-vrije kookrevolutie

Veilig en duurzaam koken zonder schadelijke stoffen

PFAS-vrije pannen BergHOFF
Het PFAS-vrije LEO-assortiment van BergHOFF is de perfecte mix tussen prestaties, gezonde materialen en duurzaamheid

PFAS, de schadelijke chemicaliën die vaak in antiaanbaklagen van kookgerei voorkomen, worden steeds meer uit de weg gegaan. Tegenwoordig doen steeds meer gezonde en PFAS-vrije alternatieven hun intrede op de markt. Het brede assortiment van PFAS-vrije pannen biedt voor elke kok een gepast alternatief. Pannen met een keramische antiaanbaklaag, roestvrij staal, koolstofstaal of gietijzer ... uw klant geniet ongetwijfeld van een veilige en duurzame kookervaring zonder schadelijke chemicaliën.

Gifvrije pannen voor iedere kok

Meer en meer consumenten zijn zich wereldwijd bewust van wat PFAS is en inhoudt. De chemische poly- en perfluoralkylstoffen zitten verborgen in bepaalde antiaanbaklagen van kookgerei. Bij te hete temperaturen smelt deze laag en komen er bijgevolg gifstoffen vrij. Gelukkig doen tegenwoordig steeds meer gezonde en PFAS-vrije alternatieven hun intrede op de markt.

Kookgerei dat vrij is van PFAS garandeert een gezonde en veilige kookervaring zonder de inmenging van schadelijke chemicaliën. Bovendien draag je bij aan het verminderen van de impact van dergelijke stoffen op het milieu, een ideale duurzame keuze dus.

PFAS-vrije pannen Cosy & Trendy
De PFAS-vrije Cerapro-pannenreeks van Cosy & Trendy staat garant voor gezond en ecologisch koken,
ideaal voor hobbykoks én professionele chefs

Materialen zoals roestvrij staal, koolstofstaal en gietijzer bevatten geen schadelijke PFAS. Ook pannen met keramische anti-aanbaklagen zijn PFAS-vrij. Elke grondstof wordt gekenmerkt door zijn unieke eigenschappen en voordelen. Het ruime PFAS-vrije aanbod kan voor zowel hobbykok als professionele chef aangeboden worden. Afhankelijk van de gewenste vereisten is er voor elke keukenmeester een geschikt PFAS-vrij, gezond alternatief beschikbaar.

Gebruiksvriendelijke keramische antiaanbaklaag

Een uitstekende keuze voor PFAS-vrije kookpannen zijn pannen met een antiaanbaklaag van keramiek. De keramische coating bestaat uit natuurlijke materialen en is vrij van giftige stoffen. Dit zorgt voor zeer acceptabele anti-kleefeigenschappen, ideaal voor een gemakkelijke, snelle maaltijd. Bovendien vereist het gebruik van een keramische coating de helft minder vetstof om mee te bakken.

PFAS-vrij Billiet Cosy & Trendy
De Cerapro-pannen (Cosy & Trendy) zijn gemaakt van 100% gerecycleerd aluminium,
verkrijgbaar in trendy aardetinten die de ecologische troeven versterken

Helaas is geen enkele antikleeflaag blijvend. Doordat de keramische antiaanbaklaag vatbaar is voor slijtage, zullen dergelijke pannen sneller vervangen moeten worden. Om de keramische coating van de pan te beschermen, is het aangeraden om geen scherpe of metalen voorwerpen te gebruiken bij het bakken.

Na het koken met de PFAS-vrije pan kunt u de keramische coating zeer gemakkelijk schoonmaken met een zachte spons. Agressieve detergenten van de vaatwas kunnen de antiaanbaklaag beschadigen dus is het aanbevolen om de pan met de hand af te wassen. Bovendien helpen panbeschermers krassen en beschadigingen op de antiaanbaklaag voorkomen, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de pan.

PFAS-vrij Demeyere Ceraforce
Omdat de Ceraforce® keramische antikleeflaag van Demeyere half zoveel vetstof vereist, krijg je een gezonder en lekker bakresultaat

Roestvrij en krokant

Een andere optie zijn roestvrijstalen pannen. Deze pannen zijn duurzaam en gaan langer mee dan pannen met een keramische antiaanbaklaag. Ze zijn uitstekend bestand tegen intensief gebruik en hoge temperaturen, ideaal voor wie graag geniet van een wekelijkse steak. Dankzij de meerdere bodemlagen wordt de warmte goed verdeeld, wat op zijn beurt zorgt voor een krokant en smaakvol bakresultaat. Let hierbij wel op dat je voldoende vetstoffen toevoegt om aanbranding te voorkomen.

Roestvrij staal is een niet-reactief materiaal waardoor er geen sprake is van blootstelling aan schadelijke chemicaliën zoals PFAS. Het is echter wel belangrijk dat de roestvrijstalen pan niet bekleed is met een extra laagje Teflon of andere schadelijke coatings. Daarnaast zijn roestvrijstalen pannen beter bestand tegen krassen en deuken. Het zorgvuldig gebruik van metalen voorwerpen kan hierbij dus geen kwaad.

Demeyere roestvrij staal
De pannen van Demeyere - specialist in roestvrij staal - gaan een leven lang mee dankzij hun superieure warmteverdeling

Omdat roestvrijstalen pannen niet voorzien zijn van een antiaanbaklaag vraagt dit wel het nodige reinigingswerk. Gelukkig kunnen roestvrijstalen pannen zonder problemen in de vaatwasser. Al is het wel aangeraden om bij elke PFAS-vrije pannensoort hardnekkig vuil eerst te laten weken in warm water (en detergent) en vervolgens weg te schrobben met een goede spons. Door pannen goed te ontvetten, vermijd je namelijk dat vetresten zich blijven opstapelen. Dankzij dit eenvoudige onderhoud gaan deze PFAS-vrije pannen veel langer mee.

Puur natuur met koolstofstaal

Ook pannen gemaakt uit koolstofstaal bieden zowel kwaliteit als gezondheid in de keuken. Net als roestvrij staal warmt koolstofstaal snel op en is het bestand tegen hogere temperaturen, ideaal voor de bereiding van een knapperige en smakelijke maaltijd. De onvergelijkbare functionaliteiten van zuiver koolstofstaal creëren bovendien een 100% natuurlijke antikleeflaag.

Beka Artist koolstofstaal
De Artist-pannenreeks van Beka optimaliseert het gebruiksgemak dankzij
een reeds eerste ingebrande natuurlijke patinalaag op het oppervlak

Het creëren van een natuurlijke patinalaag bij een koolstofstalen pan vereist echter wel wat voorkennis en inspanning. De panbodem moet hierbij ingebrand worden met olie. Dankzij dit polymerisatieproces komt een organische coating tot stand. Deze antikleeflaag wordt steeds effectiever naarmate je de pan gebruikt. Hoe donkerder de natuurlijke coating, hoe effectiever de anti-kleefeigenschappen werken. Hoewel dit proces dus om wat meer toewijding vraagt, behoort het tot een van de meest milieuvriendelijke werkwijzen.

Aangezien de natuurlijke coating bij koolstofstalen pannen ingebrand wordt, is dit PFAS-vrije alternatief niet geschikt voor de vaatwasser. Voor het waarborgen van een langdurige levensduur van de pan, bieden deze tips ondersteuning bij het juiste onderhoud:

  • Gebruik in het begin veel olie en boter om de natuurlijke coating te versterken. Naarmate je de pan vaker gebruikt, neemt de benodigde hoeveelheid vetstoffen af en verbetert het antiaanbakeffect.
  • Vermijd het gebruik van zure ingrediënten zoals wijn, tomaten en citroensap.
  • Steek de pan niet in de vaatwasser; detergenten kunnen de patinalaag namelijk beschadigen.
  • Laat de pan na gebruik volledig afkoelen voordat je ze schoonmaakt.
  • Maak de pan schoon met warm water en een zacht sponsje of vaatdoekje. Gebruik geen stalen schuurspons om beschadigingen van de patinalaag te voorkomen.
  • Droog de pan na het schoonmaken volledig.
Beka Nomad plaatstaal
Met de plaatstalen Nomad-pannen van Beka creëer je de zuiverste kookervaring dankzij de 100% natuurlijke antikleeflaag

IJzersterke klassieker

Een andere goede keuze voor PFAS-vrije kookpannen zijn gietijzeren pannen. Deze pannen hebben van nature een antiaanbaklaag, waardoor er geen chemicaliën aan te pas komen. Hoewel gietijzeren pannen een kleine hoeveelheid ijzer aan het voedsel kunnen afgeven, is dit geen schadelijke stof en kan het zelfs een positief effect hebben op je gezondheid.

Ook deze PFAS-vrije klassiekers zijn hittebestendig en zijn uitermate geschikt voor eenpansgerechten of slow cooking in de oven. Gietijzeren pannen gaan dankzij hun stevige karakter zelfs mee van generatie op generatie. Deze pannen wegen wat zwaarder maar zijn gegarandeerd een levenslange investering.

Gietijzeren pannen BergHOFF
De typische grillmarkeringen van het gietijzeren LEO Graphite BergHOFF-assortiment
bevorderen de afvoer van vet en vocht, wat resulteert in een extra knapperig resultaat

Gietijzeren pannen kunnen geëmailleerd en niet-geëmailleerd zijn. Een geëmailleerde afwerking zorgt voor een easy-cleanfunctie terwijl niet-geëmailleerd gietijzer dezelfde eigenschappen vertoont als pannen met koolstofstaal. Niet-geëmailleerde gietijzeren pannen krijgen namelijk ook een natuurlijke antiaanbaklaag door ze in te branden met olie. Om deze pannen het best te onderhouden, volg je dus best dezelfde tips als koolstofstaalpannen.

Met medewerking van Billiet-Vanlaere, Beka, Demeyere en BergHOFF

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Suzanne Lazar
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine