VloerconstructiesPremium

Plaatsing van kleefkurk

kurk
Bij een kurkvloer die wordt gelijmd, moet steeds een egalisatie worden voorzien

 

Kurkvloeren kunnen verlijmd worden. Zeker op intensief belopen plaatsen of op plekken waar er veel inval van direct zonlicht is, is dit aan te raden. Een andere mogelijkheid is evenwel het kliksysteem, wat dan weer een eventuele vervanging of renovatie van de vloer achteraf makkelijker maakt.

Egale ondergrond

Bij het verlijmen is het erg belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is. Kurk die verlijmd wordt, is namelijk slechts 3 à 5 mm, dus kleine putjes in de ondergrond zou je daar sowieso door zien (bij kurk met een dikte van 8 mm doet zich dit niet voor). Daarom kan wandkurk enkel worden geplaatst op mdf, gipskartonplaten of een bepleisterde wand.

Door dat belang van een egale ondergrond moet er bij vloerkurk steeds een egalisatie worden voorzien. Bovendien zou een kleefkurk die rechtstreeks op de chape wordt aangebracht, nooit een optimale duurzaamheid kunnen vertonen. De vloer zou zelfs kunnen loskomen wanneer de chape na verloop van tijd gaat verkorrelen.


Natuurlijke lijm

Het verlijmen gebeurt met een natuurlijke lijm (op waterbasis), die deels afkomstig is uit de schors van de kurkeik. Bij het pressen wordt de kurk immers opgewarmd, waardoor er een kleverige vloeistof vrijkomt.


Dubbele verlijming

Bij het plaatsen van kleefkurk moet zowel de ondergrond als de tegel zelf worden verlijmd. Die dubbele verlijming is verplicht, anders is de hechting niet goed genoeg.

kurk
Bij het plaatsen van kleefkurk moet zowel de ondergrond als de tegel zelf worden verlijmd

 

Afwerking met vernis/lak

Na het plaatsen wordt kurk nog afgewerkt met een vernis (voor kurkwanden) of lak (voor kurkvloeren) op waterbasis. Zowel klassieke kurk met naturelle uitstraling als het gros van de kurk die wordt gebruikt in de badkamer, vragen vier lagen vernis/lak, die in kruiswijze worden aangebracht. Bij afgewerkte kurkvloeren is dit niet nodig. Na het vernissen of lakken moeten de naden aan de muren in vochtige ruimtes nog worden afgekit. Zo wordt vermeden dat er op die plaatsen water onder de vloerbekleding zou terechtkomen.


Afwerking met olie

Naast vernis is het tegenwoordig ook een optie om de kleefkurk af te werken met olie. Sommige klanten kiezen daarvoor omdat olie nog iets ecologischer is dan vernis. Een nadeel van olie is echter dat het als beschermlaag slechts een vijftal jaar goed blijft. Om slijtage te voorkomen, moet de olielaag dan ook op tijd worden vervangen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine