VloerchapesPremium

KEUZE ONDERVLOEREN ESSENTIEEL VOOR KWALITEIT PARKET

SOORTEN ONDERGRONDEN, ONDERVLOEREN EN PLAATSINGEN UITGELICHT

ondervloeren quick step

Bij de installatie van een parketvloer is de ondergrond de basis, en dus de belangrijkste factor. Die bepaalt immers de techniek en de materialen die worden gebruikt. Afhankelijk van de ondergrond zal men een gerichte keuze maken voor een bepaalde ondervloer, onder meer om de isolatie van het parket te verbeteren. Welke types ondervloeren bestaan er zo allemaal? Welke ondervloeren zijn allemaal geschikt voor parket? Welke ondervloer is het best toe te passen in welke situatie?

EISEN GESTELD AAN DE ONDERGROND

Eerst is het belangrijk even stil te staan bij de ondergrond. Die is immers van groot belang bij de keuze van de ondervloer en de werkwijze bij de plaatsing. Er zijn hier vier belangrijke factoren waarmee een parketlegger rekening moet houden. De dimensionale karakteristieken, zoals het peil, de horizontaliteit en de vlakheid, moeten eerst en vooral grondig worden gecontroleerd.

Bij gelijmde en zwevende plaatsing zijn de eisen nog strenger. Indien nodig, worden er bijkomende werken uitgevoerd om de ondergrond aan te passen. Ten tweede is ook het vochtgehalte van de ondergrond een belangrijk aandachtspunt. Hout is immers vochtgevoelig, en bij een vochtige ondergrond loopt u het risico dat het parket loskomt of krom trekt. Een derde factor zijn de mechanische eisen van de ondergrond, bijvoorbeeld de sterkte en oppervlaktecohesie. Opnieuw is dit vooral een prioriteit bij gelijmde en zwevende parketten. Ten slotte is ook de zuiverheid van de ondergrond van belang.

ondergrond en ondervloer
De ondergrond is van groot belang bij de keuze van de ondervloer en de werkwijze bij plaatsing

SOORTEN ONDERGROND

Chape

Het is gebruikelijk dat een cement- of betonlaag dient als ondergrond voor een vloer: een chape. Omdat deze ondergrond een belangrijke functie heeft - namelijk het dragen van een vloer - is het een essentieel onderdeel. De chape moet waterpas en vooral waterdicht en droog zijn (eventueel met behulp van een vochtscherm). Bovendien is het belangrijk dat de chape niet korrelig maar vast is. Natuurlijk moet die ook isoleren. Dit kan met losse platen of isolatiemateriaal dat in de chape verwerkt zit. Als aan deze voorwaarden voldaan is, kan de parketvloer op de chape gelijmd of zwevend geplaatst worden.

houten onderparket
Bij genageld of gelijmd parket kiest u het best voor een houtachtige ondervloer

Houten roostering

Ook een houten roostering kan een ondergrond van een parketvloer zijn. Belangrijk is dat de roostering stevig en volledig waterpas is. De maximale afstand tussen de middelpunten van twee naast elkaar liggende balken is 40 cm, om te voorkomen dat de vloer te veel zou doorbuigen. De parketvloer kan loodrecht op de roostering worden geplaatst en in de tand worden vastgenageld. Belangrijk is dat de parketvloer een dikte van minstens 18 mm heeft, opnieuw om doorbuiging te voorkomen.

Bestaande vloer

Men kan, vooral in het geval van renovatiewerken, een parketvloer ook plaatsen op een bestaande vloer, of dat nu een tegel-, laminaat- of zelfs een bestaande parketvloer is. De meningen kunnen daarin wel verschillen. Zo stellen anderen dan weer dat het toch het beste is de bestaande vloerbekleding eerst te verwijderen. 

Tegelvloer

Bij een tegelvloer is het zelfs aangeraden om de bestaande tegels niet te verwijderen, om het risico op beschadiging van losliggende buizen of de ondervloer te beperken.

Zorg er echter voor dat alle tegels stevig vastliggen en de vloer stabiel en waterpas is. Er zijn ondervloeren op de markt beschikbaar die in specifieke gevallen zorgen voor een vlakke ondergrond met isolerend vermogen. U kunt het parket op de tegelvloer vastlijmen, iets wat gemakkelijker gaat op een vloer die is opgeruwd met bijvoorbeeld een slijpschijf en ontvet met een goede ontvetter. Ook zwevend parket is een optie.

ondervloer parket
Bij de installatie van een parketvloer bepaalt de ondergrond de techniek en de materialen die worden gebruikt

Parketvloer

Bij een nieuwe parketvloer boven een bestaande parketvloer moet u er ook hier zeker van zijn dat de planken van de oude vloer waterpas en effen zijn, en geen tekens van vocht of schimmel vertonen. Verwijder eerst alle uitstekende nagels of oneffenheden en zet alle verende delen vast. Schuur de vloer vervolgens ruw op. Een nieuwe vloer kan dan, ongeacht de dikte, dwars op de oude planken worden geplaatst.

Tapijten

Ook tapijten komen in aanmerking als ondervloer, maar daar komt toch het een en ander bij kijken. In dit geval zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds kan er zwevend worden geplaatst op het tapijt, want een gelijmde plaatsing is hier uit den boze. Deze optie wordt niet altijd aangeraden. 

Anderzijds wordt aanbevolen om dampopen vloerbekleding (zoals tapijt) te verwijderen, maar dan moet de onderliggende chape opnieuw geëgaliseerd en schoongemaakt worden.

HET POTENTIEEL VAN KUNSTSTOFSCHUIM EN FOLIE

foliekunststofschuim

Ondervloeren van folie of kunststofschuim op rol of op plaat zijn minimaal 2 mm dik en bieden uitstekende isolatie en geluiddemping. In tegenstelling tot de plaatsing op houtachtige ondervloeren, biedt deze optie de mogelijkheid tot een zwevende plaatsing.

WANNEER EEN ONDERVLOER?

Tussen de harde ondergrond en een parket- of andere vloer wordt doorgaans een zwevende ondervloer geplaatst. Omdat deze ondervloer niet meer zichtbaar is na de oplevering, is het een vaak vergeten aspect. Toch kan een correct gekozen ondervloer veel problemen voorkomen. Hij zorgt voor dampdichtheid, geluiddemping en uitvlakking, terwijl hij ook de stabiliteit van de vloer verhoogt. Een ondervloer fungeert dus als 'brug' tussen de dekvloer en de ondergrond.

WELKE ONDERVLOER?

Welke ondervloer u kiest, hangt vooral af van de legmethode. Bij genageld of gelijmd parket kiest u het best voor een houtachtige ondervloer. Een voorbeeld hiervan zijn de verschillende soorten 'plaatmateriaal', zoals OSB. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, als volledige platen of tegels. De tegels zijn te verkiezen boven de volledige platen, want deze zwellen veel minder snel op dan de grotere exemplaren.

Ook een mozaïekondervloer, die doorgaans uit tweede of derde keus eikenhout gemaakt is, is een prima oplossing. Het gaat hier om kleine blokjes die het gewicht van de vloer verdelen, waardoor er weinig risico is op vervorming door wisselende luchtvochtigheid. Mozaïek is vooral aan te raden bij genageld parket, want het massieve hout is een betere basis voor de nageltjes dan plaatmateriaal.

Bij het plaatsen van zwevend parket kiest u het beste voor een folie of kunststofschuim op rol of op plaat. Een voorbeeld is een ondervloer van polyethyleen: deze ondervloer is slechts 2 mm dik en biedt ook goede isolatie en geluiddemping. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en dat eventuele oneffenheden vooraf zijn weggewerkt met een egaliserende specie of een egalisatiemiddel.

thermolevel verwarming ondervloer
Denk aan de ideale keuze voor plaatsing bovenop een bestaande vloer of een zeer ongelijke vloer

Profielmal

Met een profielmal kunt u obstakels zoals deurposten en leidingen aftekenen. Duw de mal goed tegen het obstakel, zodat de verschuifbare naalden overeenkomen met de vorm. Deze vorm kunt u overtekenen op de ondervloer en vervolgens gaan uitsnijden of -zagen.

Zwaaihaak

Om niet-haakse hoeken af te tekenen, gebruikt u het best een zwaaihaak. Draai dan de vleugelmoer los en plooi de haak tegen de hoek van de muur. Om de hoek te kunnen aftekenen, schroeft u de moer weer vast.

Deuren inkorten

Nog een belangrijk detail bij de plaatsing: een ondervloer zorgt ervoor dat de nieuwe vloer iets hoger komt te liggen. Hierdoor kan het gebeuren dat u deuren moet inkorten.

Ondergronden met vloerverwarming

Ondergronden met vloerverwarming verdienen een speciale vermelding. Wanneer u op deze ondergronden parket legt in combinatie met vloerverwarming, is het best om de totale warmteweerstand van de vloer en de ondervloer tot een minimum te beperken. Een hogere warmteweerstand zorgt er immers voor dat de warmte verloren gaat. Zorg er ook voor dat u voor samengesteld parket kiest, en verlijm dit bij voorkeur aan de ondervloer.

silent walk quick step ondervloer
De ideale ondervloer vermindert het weerkaatsende geluid dat veroorzaakt wordt door op de vloer te wandelen

TIPS BIJ PLAATSING

Wanneer u een ondervloer op rol plaatst, rolt u de ondervloer met de aluminiumkant naar boven. Zorg ervoor dat de ondervloer ook wat tegen de muren oploopt, en snij af op ongeveer 1 cm. Met aluminiumtape kunt u de naden afplakken. Als u een ondervloer in de vorm van platen plaatst, legt u deze platen in halfsteens verband (vergelijkbaar met een metselmuur, waarbij per laag een halve steen wordt versprongen) of ‘klikt’ u de stukken gewoon in elkaar. Bij een ondervloer van polyethyleen is het belangrijk de banen goed te laten aansluiten en vast te kleven met aluminiumtape. De banen laat u ongeveer 10 cm tegen de muur ‘oplopen’. Wanneer u vervolgens plinten plaatst, snijdt u het overtollige polyethyleen weg met een breekmes.

Met dank aan: Van Looveren Parket, Quick-Step en Meister

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine