GipskartonPremium

Werk dagkanten sneller af met gipskartonplaten

Beter rendement met dagkantplaten

dagkantplaten afwerking na plaatsing
Werken met dagkanten heeft daadwerkelijk enkele voordelen op de traditionele inpleistertechniek

Traditioneel worden de dagkanten van een raam afgewerkt met pleistergips, in combinatie met hoekprofielen en heel veel expertise. Niet iedereen kan immers een oppervlak mooi inpleisteren, zodat het resultaat een strakke wand is zonder oneffenheden of verschillen in laagdiktes. Meer en meer wordt er echter een andere techniek ingezet om dit werk uit te voeren: het plaatsen van dagkantgipsplaten. Dit is een alternatief voor het traditionele werk met verschillende voordelen.


TRADITIONEEL INPLEISTEREN

Het traditioneel inpleisteren van een raam gebeurt in dezelfde arbeidsgang (op hetzelfde moment) als het pleisteren van de wanden en plafonds, dit ook met hetzelfde product (het pleistergips). De onderzijde van een raam wordt hierbij meestal niet bepleisterd, maar wordt afgewerkt met een venstertablet uit bv. arduin.

Hoewel er nieuwe technieken inzake het inpleisteren op de proppen komen, is de traditionele techniek allerminst achterhaald

Klassieke gipspleisters
21 artikels
Alles over pleisterwerkenOntdek ons digitaal magazine over pleisterwerken
Lees magazinechevron_right

Het inpleisteren van een raam is een ondankbare taak: de perfecte afwerking is er namelijk een waarbij er niets te zien is. Dat is allerminst eenvoudig: oneffenheden zijn namelijk soms niet in gewoon licht te zien, om dan toch op te duiken bij bijvoorbeeld scheerlicht of een andere lichtinval. Een bijkomend nadeel is dat er schimmelvorming kan optreden onder invloed van condensatie.

In het geval van een renovatie (denk aan een nieuw raam in een bestaande woning) brengt het traditionele pleisteren ook nogal wat stof en vuiligheid met zich mee. In dergelijke projecten moet men ook rekening houden met de droogtijd van de gepleisterde dagkanten vooraleer men ze kan afwerken met een laagje verf.

TRADITIONEEL, MAAR NIET ACHTERHAALD

Hoewel er nieuwe technieken inzake het inpleisteren op de proppen komen, is de traditionele techniek allerminst achterhaald. De bouwsector is immers vrij traditioneel en/of conservatief ingesteld. Toch vinden de nieuwe technieken langzaam maar zeker hun weg naar werven en worden ze meer en meer ingezet.

Dat bewijzen de cijfers: er is een duidelijk stijgende verkoop van de dagkanten. Een impliciet gevolg daarvan is een dalende verkoop van pleistergipsen, al zijn exacte cijfers daarvoor moeilijk in te schatten.

inpleisteren dakgkantplaten
Het plaatsen van de dagkantplaten bij een raam duurt heel wat minder lang (-60%) dan het inpleisteren van de dagkanten
(Foto: RectaVit)


Dagkantplaten

Een andere afwerkingstechniek moet zorgen voor een betere afwerking: het moet sneller, eenvoudiger, ergonomischer of efficiënter zijn; anders is die techniek slechts een kort leven beschoren. Fabrikanten en vakmannen zijn dus geregeld op zoek naar nieuwe technieken om een beter rendement te kunnen halen op de werf. Werken met dagkanten heeft daadwerkelijk enkele voordelen op de traditionele inpleistertechniek.

DE VOORDELEN

Eerst en vooral heeft deze techniek een streepje voor op het vlak van tijdsbesparing. Het plaatsen van de dagkantplaten bij een raam duurt heel wat minder lang dan het inpleisteren van de dagkanten. Sommige fabrikanten spreken van een tijdwinst tot 60%.

Dat komt doordat de plaatsing erg snel kan verlopen: de platen zijn eenvoudig op maat te snijden en door hun lichte gewicht hoeft de vakman niet te sleuren met zware platen.

Die tijdwinst heeft ook te maken met het feit dat de ruimte meteen af te werken is, omdat men niet hoeft te wachten tot het pleisterwerk is uitgedroogd. Zodra alles goed geplaatst is, kan men meteen overgaan tot het uitvoeren van de schilder- of behangwerken. 

Doordat er bovendien gewerkt wordt met platen, is het eenvoudiger om mooie rechte hoeken te maken, iets wat met pleistergips moeilijker te realiseren is. Bovendien zorgen de platen inherent voor een vlakker oppervlak. Dat zorgt ervoor dat de vakman makkelijker een mooie afwerking kan realiseren. Die afwerking is ook steviger dan bij traditioneel pleisterwerk. De stootvastheid van de platen ligt dan ook hoger dan bij een ingepleisterd oppervlak.

Daarnaast zorgt de afwerking ervoor dat er minder kans bestaat op condensatie aan het oppervlak, waardoor schimmelvorming quasi uitgesloten wordt. Ook warmteverlies wordt drastisch verminderd vanwege de koudebruggen. Ten slotte zijn dagkantplaten erg flexibel in hun opstelling: ze kunnen makkelijk aansluiten op zowel pleisterwerk als gipsplaten.

Qua hoekprofielen kan men kiezen voor een pvc-strook, een staalprofiel of pvc-weefsel

NADELEN

Echt veel nadelen heeft de nieuwe techniek niet. Men kan stellen dat het opnieuw een extra product is dat de vakman moet aankopen en (eventueel) stockeren, maar dat weegt niet meteen op tegenover de hierboven vermelde voordelen; vooral de tijdwinst geeft voor verschillende verwerkende vakmannen de doorslag.

plaatsing dagkantplaten
De platen bestaan in breedtes van 150 tot 350 mm en lengtes tot 3.000 mm, en met verschillende hoekafwerkingen

TYPES dagkantplaten

Een ander voordeel van de platen is dat ze in diverse types en materialen bestaan. Zo zijn de platen van de ene fabrikant gemaakt uit gips, terwijl de andere gebruikmaakt van duropolymeer. Dat laatste is een kunststof (en dus schimmelwerend) die gebruikt kan worden voor zowel droge als natte afbouw.

Standaardplaten bestaan uit een wit of grijs oppervlak en worden in standaardsituaties geïnstalleerd. Deze plaat zal het meest gebruikt worden. Dan zijn er nog platen die minder vocht zullen opnemen dan de standaardplaten. De kern van deze gipsplaat is versterkt met glasvezel, waardoor de plaat beter bestand is tegen vocht en schimmelvorming.

De platen bestaan in breedtes van 150 tot 350 mm en lengtes tot 3.000 mm, en met verschillende hoekafwerkingen, voor de aansluiting op bv. gipspleister of gipsplaten. Indien gewenst, kan er ook een andere afmeting of een andere plaatsoort geleverd worden. Zo zijn er 'reeds voorbereide' platen beschikbaar, zodat de schilder hier geen primer op hoeft aan te brengen.

Daarnaast kan de vakman ook beschikken over extra stevige of schokbestendige platen. Daarnaast kan men ook platen plaatsen met of zonder isolatie: indien gewenst, zijn er platen beschikbaar met een laag pur, PIR of EPS op de plaat bevestigd.

HOEKAFWERKINGEN

Qua hoekprofielen kan men kiezen voor een pvc-strook, een staalprofiel of pvc-weefsel (bv. voor de aansluiting van de dagkant met pleisterwerk of een gipsplaat).

dagkantplaten afwerken
De plaatsing gebeurt met een goede voorbereiding en in goede werfomstandigheden: de correcte temperaturen en vochtigheidsgraad


PLAATSING dagkantplaten

De dagkantplaten zijn bij nagenoeg elk type raam te plaatsen, zolang er maar voldoende ruimte is aan het raamkozijn (tussen de wand en het glas van het raam zelf of de rand van een opengaand raam of op kipstand). De plaatsing gebeurt met een goede voorbereiding (door o.a. alles juist op te meten) en in goede werfomstandigheden: de correcte temperaturen en vochtigheidsgraad.

VOORBEREIDING

Vooraleer de vakman overgaat tot de plaatsing, moet alles in gereedheid gebracht worden. Dat betekent dat hij de ondergrond eerst en vooral controleert - die moet droog en stofvrij zijn. Daarnaast wordt alles opgemeten om de platen op maat te snijden. De platen worden eerst op de juiste lengte afgesneden, daarna op de juiste breedte.

plaatsing voorbereiden gipskarton
De platen worden bij voorkeur bevestigd aan de wand met behulp van een kleefgips of een gipspleister

PLAATSING

De platen worden bij voorkeur bevestigd aan de wand met behulp van een kleefgips of een gipspleister met een goede hechting en een snelle afbinding, al kan dat ook met een montagelijm (denk aan purschuim). Het kleefgips wordt gemaakt en aangebracht op zowel de dagkant als de plaat.

De dagkantplaten worden nat-in-nat op de dagkanten geplaatst. Zorg ervoor dat de bovenste dagkantplaat eerst geplaatst wordt. Bovendien moet alles mooi loodrecht geïnstalleerd worden. De vakman dient ook de breedtes op diverse plaatsen te controleren.

HOEKEN

Op de hoek van de dagkantplaat en het raamprofiel wordt een overschilderbare, elastische kit aangebracht. Die afwerking kan ook verlopen met een prefabkunststofprofiel dat optioneel kan worden meegeleverd. De andere hoek wordt afgewerkt met een gipspleister of een voegproduct. Het geschikte product wordt gekozen naargelang men een aansluiting heeft op een gipspleister of een gipsplaat.

AFWERKING

Zodra dit allemaal achter de rug is, kan er overgegaan worden tot het effectief afwerken van de dagkant met schilderwerken of het aanbrengen van een behang.

MATERIALEN

Het plaatsen van een dagkantplaat verschilt in wezen niet veel met de plaatsing van andere platen (bv. gipsplaat). Er wordt met andere woorden gewerkt met een scherp mes, een waterpas, een meter, een lange, loodrechte metalen lat en een winkelhaak, alsook met een zaagmachine om de dagkantplaten met isolatie op maat te snijden.

voorbereiding alvorens plaatsen van dagkantplaat

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine