Keramische productenPremium

Aandachtspunten bij het plaatsen van keramische buitentegels

Stabiele ondergrond en goede hechting zijn cruciaal

plaatsing keramiek
Soms wordt geopteerd voor een installatie op tegeldragers. Dat biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om indien nodig kabels en leidingen te verbergen

De plaatsing van keramische buitentegels moet uiteraard op een correcte manier gebeuren. Zo moet de ondergrond stabiel genoeg zijn en moet tussen de tegels een voegbreedte van minimum 4 of 5 mm worden aangehouden. Indien wordt geopteerd voor verlijming, is een dubbele verlijming met een verbeterde mortellijm noodzakelijk. Maar ook een alternatieve plaatsing is mogelijk, bijvoorbeeld met een drainagenet met ontkoppelingsmat of met tegeldragers.

Stabiele waterdoorlatende ondergrond

plaatsing keramiekBij een nieuwe aanleg wordt in ons land in 99% van de gevallen gekozen voor een opbouw waarbij de ondergrond ideaal bestaat uit een laag steenslag of gebroken puin van 20-30 cm dik, goed aangedamd in twee sessies. Hierop komt een laag van ongeveer 10-15 cm stabilisé of drainagemortel. Om een goede drainage te verzekeren, beperkt u het aandeel cement in de stabilisé (150-200 kg cement/m³) zodat het geheel waterdoorlatend blijft en het regenwater in de bodem sijpelt via de steenslag.

Opstijgend vocht wordt voorkomen met een ondoordringbare laag speciale folie. Het is belangrijk dat oppervlaktewater en vuilresten niet op het terras blijven liggen. Zorg daarom voor een hellingsgraad van 1,5% of 2% bij tegels met veel reliëf.

Unieke soorten natuursteen vloeren
23 artikels
Alles over residentiële harde vloerbekledingOntdek ons digitaal magazine over residentiële harde vloerbekleding
Lees magazinechevron_right

Voegen van 4 mm

Voordat u begint met de plaatsing, meet u best even uit hoe de tegels uitkomen. Zorg er in ieder geval voor dat u zo weinig mogelijk moet zagen en gebruik dan een goede diamantschijf of een waterzaag. Voegen zijn in theorie 1% van de breedte van de tegel, met een minimum van 4 of 5 mm. Werk met tegelhoekjes om de precieze voegbreedte aan te houden. Na het aanleggen en aantrillen van het zandbed begint u met het plaatsen. Klop de tegels met een rubberen hamer voorzichtig aan zodat ze nog steviger komen te liggen.

plaatsing keramiek
Hulpmiddelen voor het verlijmen van keramische tegels raken meer en meer ingeburgerd

Verlijming

Een goede hechting is cruciaal. De tegels worden dubbel verlijmd met een verbeterde mortellijm met beperkte afglijding en een verlengde open tijd die voldoet aan de C2TE S1-norm. Breng de lijm op de ondergrond en de tegel aan in dezelfde richting, niet kriskras. Hulpmiddelen raken meer en meer ingeburgerd, zoals een zelfnivellerend tegelkruis met schroef en bijhorende schroefdop. De tegelkruisjes worden in de lijmlaag en onder de tegels geplaatst. Vervolgens draait u de schroefdoppen op de tegelkruisjes totdat alle tegels op hetzelfde niveau zijn gezakt; verwijder de doppen wanneer de lijm droog is en breek de schroeven af met de voet.

Afwerking

Volg steeds de instructies van de leverancier van het gebruikte voegmiddel. Flexibel voegsel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, meestal met een bijpassende siliconenkit voor de muuraansluiting en uitzettingsvoegen. Afwerking met een boordsteen is niet strikt noodzakelijk; in tegenstelling tot klinkers liggen keramische tegels vast in de lijm. Maar indien gewenst kunt u een boordsteen in bijpassende natuursteen kiezen. Boordsteen in keramiek is nog te duur. Eventueel wordt ook wel een tegel in verstek gezaagd, bijvoorbeeld als traptrede of zwembadboord.

plaatsing keramiek
Let er bij het doortrekken van de vloer van buiten naar binnen op dat u dezelfde voeg gebruikt

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE PLAATSING

  • Kies voor de plaatsing een droge dag, met een positieve temperatuur tussen 5 en 25°.
  • Wacht voor het voegen minstens 3 tot 5 dagen zodat het vocht uit de tegellijm geëvaporeerd is, anders verkleuren de voegen misschien.
  • Probeer cementsluier te vermijden door geen te grote oppervlakken ineens te voegen en maak grondig schoon. Is er toch wat cementsluier, wacht dan voldoende lang tot de voegen volledig uitgehard zijn (3 weken) vooraleer de sluier te verwijderen.
  • De temperatuur van keramische tegels loopt in de zon gemakkelijk op tot 50 °C. Doordat de tegels uitzetten, kunnen de voegen barsten. Voorzie dus de nodige dilatatievoegen, ook bij de aansluiting met de gevel, kolommen, zwembaden ... Trek ze door in de volledige onderbouw (stabilisé). Vul de uitzettingsvoegen onderaan eerst met polyurethaanschuim en eindig vervolgens met een voegkit.
  • Vrij recent worden fabrikanten ermee geconfronteerd dat keramische tegels af en toe scheuren bij het verwerken doordat ze op een of andere manier onder spanning staan. Dit gebeurt onafhankelijk van kleur/fabriek/merk, en zelfs wanneer een waterjet gebruikt wordt. Momenteel wordt onderzocht hoe dit kan worden voorkomen.
  • Adviseer uw klanten om eerst voor kwaliteit (volkeramisch) te kiezen, en daarna te gaan voor wat ze mooi vinden zonder het prijskaartje te laten primeren. Wijs hen erop dat de plaatsingskosten voor een budgettegel of een kwalitatieve oplossing identiek zijn. Het minieme prijsverschil met de goedkope tegel weegt niet op tegen het jarenlange plezier.

Alternatieve plaatsing

Als de ondergrond een (gewapende) betonplaat is, dan gebruikt u een drainagenet. Want als het vriest, zet het water uit en lossen de tegels wellicht. Een ontkoppelingsmat wordt aanbevolen bij grotere tegelformaten; de mat functioneert als buffer en overbrugt grote spanningen. Nog een alternatieve methode is het gebruik van tegel­dragers. Dit biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om indien nodig kabels en leidingen te verbergen. Door de open voeg is de waterafvoer gegarandeerd, opvriezen is niet mogelijk. Het terras wordt gemakkelijk geplaatst, vervangen of verwijderd. Bovendien zijn de tegels herbruikbaar. Voor een oprit is deze methode niet geschikt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine