OORZAKEN VAN VOCHT IN GEBOUWEN
Het probleem bij vocht is dat het zich altijd verplaatst naar een atmosfeer die minder vochtgeladen is. Spreken we over vocht in een gebouw, dan kunnen we de opdeling maken op basis van de manier waarop het vocht de woning binnentreedt.
OPSTIJGEND VOCHT
Het meest bekende fenomeen is opstijgend vocht. Door capillaire werking (het principe dat water in fijne buisjes hoger stijgt dan het omringende vloeistofniveau) zal in dit geval het vocht zijn weg naar boven vinden. Een waterkering voorkomt dat vocht boven het kelderniveau gaat uitstijgen. Toch kunnen vochtige kelders en kruipruimtes problemen geven door optrekkend vocht als er geen waterdichte folie onder het beton is gelegd, als de betonvloer niet waterdicht is of als de vloer aan de onderkant niet is geïsoleerd. In dit laatste geval kan condens optreden.
BOUWVOCHT
Een andere oorzaak van vochtproblemen ligt bij bouwvocht dat tijdens de werken naar binnen wordt gebracht. Niet alleen door regen die tijdens de bouw vrij naar binnen stroomt of vakmannen die emmers water binnenbrengen, maar ook door het water in de metselspecie of in het beton zelf. Natuurlijke droging en ventilatie doen dit vocht verdwijnen, al kan dit proces zich uitstrekken over een periode van ruim 18 maanden. Het eerder genoemde opstijgende vocht is, samen met het bouwvocht, de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen.
ANDERE OORZAKEN
Andere oorzaken zijn lekkagevocht (bv. een aircolek), regendoorslag (bv. kapotte dakpannen), hygroscopisch vocht (bouwmaterialen trekken vocht uit de buitenlucht aan en houden dat vast) en woonvocht (huishoudelijke activiteiten, douchen ...).
LOCATIE EN OMGEVING
Waar de kamer zich bevindt en in welke omgeving deze ligt, geeft een goed beeld van de mogelijke vochttoestand in de ruimte. In een zolderverdieping zijn vochtproblemen miniem, een kamer boven een kruipruimte daarentegen is vaker onderhevig aan vocht. Ook de locatie waar het gebouw zich bevindt, kan bepalend zijn. Ligt het gebouw lager ten opzichte van de omgeving? Zijn er grasvelden, waterlopen ...?
DROOGTIJD CRUCIAAL
Om bouwkosten zo laag mogelijk te houden, werken aannemers met zo kort mogelijke oplevertermijnen. De tijd tussen ruw- en afbouw wordt zodoende steeds kleiner. De vloer is dan vaak wel voldoende uitgehard, voldoende droog is die in heel wat situaties niet. Voornamelijk bouwvocht, vocht dat tijdens de werken wordt binnengebracht, zorgt voor een aanzienlijke stijging van het vochtgehalte in de bouwmaterialen. Aangezien een restvochtgehalte van slechts 0,45 % tot 2% (afhankelijk van de ondergrond) is aangewezen voor de start van de werken, is de droogtijd cruciaal.