Elektrische tuingereedschappenPremium

Een haag kiezen: cipres en taxus

Onder de groenblijvers zijn coniferen ook nog steeds een populaire keuze qua hagen. Het gaat hier dan voornamelijk om een cipreshaag of een taxushaag. We geven meer info over de verschillende soorten.

 

Cipreshaag

Cipressen staan bekend om hun slanke, kegelvormige groei en worden vaak gebruikt als sierbomen in tuinen en parken. Ook voor hagen vormen cipressen een populaire keuze. Het gaat immers om groenblijvende en snelgroeiende planten (tot 60 cm per jaar) die tot 3 m hoog kunnen worden.

leylandi cipreshaag

Soorten cipressen

Binnen de cipressen wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen de schijncipressen en de leylandcipressen.

  • Voor hagen wordt er hoofdzakelijk geopteerd voor leylandcipres. Leylandcipressen hebben immers een snelle, dichte en opgaande groeiwijze.
  • De schijncipres staat dan weer bekend om zijn compacte, piramidale groeiwijze met platte, waaiervormige takken. Deze heeft een langzame tot gemiddelde groeisnelheid en is meer geschikt voor het kweken als een solitaire boom.

cipreshaag snoeien

Cipres aanplanten

Cipressen kunnen in principe op elk moment van het jaar worden geplant, maar de herfst of de vroege lente vormen hier het ideale moment.

De grondsoort maakt in principe niet zo veel uit. Over het algemeen gedijen cipressen het beste in goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet te nat wordt. Cipressen hebben ook graag een pH-neutrale grond. Verbeter de bodem indien nodig door organisch materiaal zoals compost toe te voegen om de bodemstructuur en voedingsstoffen te verbeteren. Zeker bij klei- en leemgrond helpt het wel om organische compost toe te voegen bij de aanplant. Qua licht is volle zon tot halfschaduw ideaal voor een cipres.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om cipressen met tussenpozen van 60 cm tot 120 cm te planten, afhankelijk van de gewenste dichtheid van de haag. Qua diepte zorg je ervoor dat de plantdiepte overeenkomt met de hoogte van de pot waarin de cipressen worden gekweekt.

Geef de cipressen voldoende water direct na het planten om de wortels te helpen vestigen. Blijf de haag regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, om ervoor te zorgen dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Leg ook op de bodem rondom de cipreshaag wat mulch, houtsnippers of compost.

cipreshaag nog niet gesnoeid

Cipreshaag snoeien

Om een cipreshaag in vorm te houden snoei je één keer per jaar. Een vormsnoei doe je in de late lente of de vroege zomer, wanneer de groeifase is voltooid.

Je wacht bij een cipreshaag met toppen tot de haag zijn gewenste hoogte heeft bereikt. Eens je een cipreshaag topt zullen de haagplanten namelijk meer in de breedte uitlopen. Alleen zijscheuten die naar boven groeien zullen boven de snijpunten van de hoofdtakken uitkomen. Het toppen of inkorten doe je best in het vroege voorjaar (februari-maart). 

Bij een cipreshaag snoei je nooit te fors terug. Snoei nooit in de stam, want dan zullen er geen nieuwe scheuten meer groeien en verkrijg je al snel gaten en kale plekken.

 

Taxushaag

Onder de groene omheiningen blijft ook de taxushaag een evergreen, mede dankzij de zeer dichte begroeiing. Taxushaagplanten kunnen ook tot wel 10 m hoog worden. De taxus groeit echter een stuk langzamer dan een cipres, tot 30 cm per jaar. Let zeker op met huisdieren en kleine kinderen, want een taxus is een giftige plant.

taxushaag sfeerfoto

Taxushaag aanplanten

Een taxus kan, net als een cipres, gedijen in verschillende grondsoorten, zolang het maar niet te nat is. Wil je toch een taxus en heeft je tuin een vochtige bodem? Dan kun je overwegen om een drainagebuis te plaatsen op de plek waar je de haag wilt aanplanten. Qua plaatsing zijn zowel zonnige als schaduwrijke plekjes goed voor deze plantsoort.

Net als andere hagen, plant je een taxushaag onder rustige weersomstandigheden - geen extreme hitte en geen vriestemperaturen. De beste periode is tussen eind september en eind maart. Kies ook een droge dag uit voor het planten, taxussen staan niet graag te nat.

De manier van aanplanten, is eigenlijk net hetzelfde als bij een cipres. Plant je taxushaag niet te diep. De hoogte van de kluit is ruimschoots voldoende. Houd het eerste kwartaal na aanplanting de grond zeker vochtig, zonder dat je de planten verdrinkt. 

Een taxushaag bemest je – naargelang de bodemsamenstelling – ook aan het begin van de lente en het begin van de zomer eens. Een taxus bekalk je best ook eenmaal per jaar.

groene taxushaag

Taxushaag snoeien

Een taxushaag groeit vrij traag, maar krijgt best twee snoeibeurten per jaar om mooi in vorm te blijven. Eigenlijk kan je een taxus op elk moment van het jaar snoeien (uiteraard niet wanneer het vriest of zeer warm is), maar de beste momenten zijn in het voorjaar (mei of juni) of keer later in de zomer (augustus of september). De allereerste snoeibeurt doe je pas wanneer de haag zijn gewenste hoogte heeft bereikt.

Je kan een taxus best fors terugsnoeien, indien je wil en indien nodig, maar laat ook hier onderaan de haag iets breder, zodat daar licht aan kan. Het voornaamste aandachtspunt bij het snoeien van een taxushaag is het dragen van lange kleding en handschoenen. Het gaat immers om een giftige plant. Spring dus ook voorzichtig om met het snoeiafval.

WAT MET EEN BRUINE TAXUSHAAG?
bruine taxushaag sterft af
Merk je dat je taxushaag rode of bruine plekken begint te vertonen? Dat kan wijzen op een te zure bodem. Dan is het aangewezen om de grond ook eens te bekalken. Voor je dat doet, check je wel de pH-waarde van de bodem. Als die waarde tussen de 5,5 en de 8 ligt, is de zuurtegraad van de bodem namelijk het probleem niet. Andere oorzaken kunnen zijn: de taxuskever, een te diepe of ondiepe aanplanting, een teveel of net een tekort aan water. Bij een goede pH-waarde haal je er dan best een professional bij.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine