Elektrische tuingereedschappenPremium

Een haag kiezen: beukenhaag of haagbeuk?

Zowel de beukenhaag als de haagbeuk zijn de meest gewilde soorten onder de haagplanten. Maar waarom precies? En wat is het verschil tussen beide?

 

Beukenhaag

De beukenhaag is een van de meest gewilde soorten onder de groene afsluitingen. Beukenhagen zijn immers snelle groeiers (tot 50 cm per jaar), je zal dus snel na het aanplanten een mooie haag hebben.

beukenhaag uitzicht

Beukenhagen zijn er met zowel groen als rood blad, waarbij naast de bladkleur enkel de prijs een noemenswaardig verschil is (lees: rood is duurder). Zowel bij de groene als de rode variant worden de blaadjes tijdens de herfst bruin. Ze blijven echter aan de plant zitten tot een stuk in het voorjaar (na de winter), wanneer er plaats wordt gemaakt voor nieuwe bloei. Doordat de beukenhaag in de winter zijn bladeren niet verliest, is het om privacyredenen zeker een goede optie qua afsluiting. 

Beukenhaag planten

Het beste moment om een beukenhaag te planten, is de herfst of het vroege voorjaar. Houd wel de temperaturen goed in de gaten, want in de eerste dagen na het aanplanten mag het natuurlijk niet vriezen.

Zandgrond is ideaal voor de beukenhaag, in tegenstelling tot vochtige leem- en kleigronden. Een beukenhaag heeft ook absoluut kalkrijke grond nodig. Heeft hij dat niet, dan krijgt hij last van witte vlieg of schildluis. Een beukenhaag doet het zowel in volle zon als op schaduwrijke plekken goed. Je zal uiteraard sneller een dichte haag hebben op een lichtrijke plaats.

beukenhaag met rood blad

Hoe ga je te werk?

  • Verwijder eerst het onkruid waar je de haag wilt hebben.
  • Zet de lijnen uit met paaltjes en een koord voor een rechte haag (of de kromming die je al dan niet wilt).
  • Graaf de nodige gaten, of meteen een volledige geul, van ongeveer 25 cm breed. De diepte moet ongeveer anderhalf keer de grootte van de wortels (of kluit) zijn.
  • Voeg compost toe aan de grond. 
  • Zet de planten recht in de geul of gaten en druk aan met de uitgegraven aarde.

Let er bij het aanplanten verder ook op dat je de aarde niet van tussen de wortels haalt, want daarin zitten schimmels die noodzakelijk zijn om voedsel op te nemen. Naast het voedsel dat de planten door het jaar heen onttrekken uit de bodem is het voorts aangeraden om een beukenhaag twee keer per jaar (aan het begin van de lente en aan het begin van de zomer) te bemesten met een specifieke hagenmest.

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag snoei je minstens één keer, doorgaans twee keer per jaar: eenmaal net voor de zomer en eventueel een tweede keer op het einde van de zomer, niet later dan september. Is de haag te hoog of te breed geworden? Dan is een vormsnoei niet voldoende en dient een grondigere snoeibeurt zich aan. Dat doe je het best in het voorjaar (voor maart), zodat de beukenhaag in de zomer kan floreren.

Snoei een beukenhaag nooit tot op de bast om zonnebrand te voorkomen. Top de bovenkant wat af en snoei ongeveer tot op de helft terug aan de zijkant(en). Eventueel doe je het in meerdere stappen, het ene jaar de bovenkant en de zijkant langs binnen, het andere jaar de zijkant langs buiten. 

 

Haagbeuk

Verwar de haagbeuk niet met de beukenhaag, want deze laat naar de winter toe wel zijn blaadjes vallen. De begroeiing is echter wel iets dichter dan bij een beukenhaag. Is privacy dus de hoogste nood in je tuin? Dan is de haagbeuk een goede optie voor jou.

haagbeuk uitzicht

Haagbeuk planten

Net als bij een beukenhaag, is het beste moment om een haagbeuk te planten het begin van de herfst (eind september/oktober) of het vroege voorjaar, nadat de kans op vorst zo goed als geweken is (maart/april).

Voor een haagbeuk maakt de bodemsoort minder uit dan voor een beukenhaag. Een haagbeuk kan namelijk beter tegen vochtige klei- en leemgrond, maar gedijt evenwel in droge zandgrond. Voor de haagbeuk maakt het eveneens weinig uit of deze in de zon of schaduw staat.

De aanplanting gebeurt op dezelfde manier als bij een beukenhaag. Houd hier echter een diepte aan van ongeveer een halve meter. Het eerste jaar na aanplanting geef je de haag nog regelmatig water voor een goede opstart. Net als de beukenhaag, heeft de haagbeuk verder ook deugd van een jaarlijkse bemesting voor het groeiseizoen. 

haagbeuk snoeien

Haagbeuk snoeien

De haagbeuk geef je jaarlijks een vormsnoei in de lente. Voor een strakke look in de wintermaanden, kan je in de nazomer ook nog eens snoeien, maar dat hoeft niet per se. Net als bij de beukenhaag, kan je in de late winter ook een forse terugsnoei doen als de haag te hoog en/of te breed geworden is. 

TIP
knoppen haagbeuk beukenhaag
Om het onderscheid tussen een beukenhaag en een haagbeuk te maken, kijk je naar de knoppen van de plant. De knoppen van de haagbeuk zijn kort en stomp (links), terwijl de knoppen van de beuk lang en spits zijn (rechts).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine