Een bodemanalyse: wat houdt dat in?
Om te bepalen welke stoffen je grasmat, planten, bloemen of bomen nodig hebben, is het belangrijk om te weten wat ze precies nodig hebben en hoe de bodem is samengesteld. Daarom is het noodzakelijk om eerst een bodemanalyse uit te voeren. Op basis van deze analyse wordt bepaald welke voedingsstoffen er eventueel ontbreken en in welke hoeveelheid.
De bodem testen
Op basis van een bodemanalyse wordt bepaald welke voedingsstoffen er eventueel ontbreken en in welke hoeveelheid. Dat kan je in eerste instantie makkelijk nagaan met een bodemtester, die je in vrijwel elk tuincentrum kan vinden. Dat kan in de vorm van een teststrip of een elektrisch meettoestel. Zo weet je welke voedingstoffen er voldoende, of net te weinig, in de bodem zitten en hoe het met de pH-waarde of zuurtegraad is gesteld.
Wil je gedetailleerdere informatie of merk je dat je planten na analyse met een dergelijk toestel en bemesting nog steeds niet in goede conditie zijn? Dan doe je beter een beroep op een professionele bodemanalyse.
Wat zegt de pH-waarde?
Een lage pH-waarde
Als de pH-waarde lager is dan 6,5, dan is de bodem zuur. Dat is goed nieuws voor blauwe bessen of hortensia's. Voor een grasmat is dat minder optimaal, want een te zure bodem zal het gras doen uitdunnen en vrij spel geven aan mos en ander onkruid.
In dat geval moet je met een kalkhoudende meststof de pH-waarde verhogen, wil je een egale grasmat behouden. Kalk zal ervoor zorgen dat voedingsstoffen zoals calcium, kalium en magnesium beschikbaar gemaakt worden voor de planten.
Als de waarde nog lager is dan 4,5, moet je zeker in actie schieten, want dan is de bodem te zuur en kunnen planten maar moeilijk overleven.
Een hoge pH-waarde
Is de pH-waarde van de bodem 7,5 of meer? Dan wordt er gesproken van een hoge pH-waarde of een basische/alkalische bodem. De concentratie aan kalk ligt hier heel hoog. Net zoals te laag, is ook te hoog niet goed voor de overlevingskansen van je planten.
Als de pH-waarde hoger is dan 9, moeten er zeker maatregelen genomen worden om de bodem neutraler te maken. In een basische bodem is er veel bodemleven. Dit kan leiden tot een overmaat aan voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfor, wat schadelijk kan zijn voor planten. Het is dus nodig om het overmatige bodemleven en de vrijkomende voedingsstoffen te reguleren.
In de eerste plaats moet er bij een te hoge pH-waarde zuur materiaal aan de bodem toegevoegd worden. Denk aan turf of compost (mulch, bladeren, keukenafval ...). Een te hoog kalkgehalte in de bodem kan ook te wijten zijn aan het gebruik van hard leidingwater in de tuin. Gebruik dus voor het bewateren van je planten zo veel mogelijk regenwater. Qua bemesting, kies je in dit geval voor een meststof die zo weinig mogelijk kalk bevat.