Zo houd je je badkamer schimmelvrij
De badkamer hoort een oase van rust en welbehagen te zijn, maar vochtproblemen zoals schimmel kunnen die rust behoorlijk verstoren. Bovendien veroorzaken ze de vroegtijdige ondergang van je badkamer. Je kan euvels zoals condensatievocht en/of stilstaand water dus beter voorkomen en dat doe je door voor de bouw of renovatie bij een aantal zaken stil te staan.
Condensatievocht
Condensatie ontstaat wanneer er veel vocht in de lucht hangt, die niet kan ontsnappen. De waterdamp wordt vloeibaar door contact met een koud oppervlak zoals bijvoorbeeld een raam of wand.
voorzie Ventilatie
Een eerste manier om een te hoge vochtigheidsgraad in de badkamer te vermijden, is door voldoende ventilatie in de ruimte te voorzien. Dat kan in eerste instantie door natuurlijke ventilatie. Een raam of deur openzetten volstaat hierbij echter niet. Je voorziet dus best verluchtingsroosters in ramen en deuren om het vocht zo uit de badkamer te krijgen.
Je kan ook mechanisch ventileren met een automatische ventilator (decentraal) of een geïntegreerd ventilatiesysteem van het type C+ of D, dat meteen voor schone lucht zorgt in heel je woning.
MEER WETEN:
> Welk ventilatiesysteem kiezen voor je woning?
voorzie verwarming
Omdat condens weer vloeibaar wordt na contact met een koud oppervlak, kan ook verwarming een steentje bijdragen tot een betere vochtregulatie in de badkamer. Voorzien dus zeker voldoende verwarming via bijvoorbeeld een (handdoek)radiator of een infraroodspiegel. Bijkomend voordeel van efficiënte verwarming is dat ook spatwater zal verdampen door de warme lucht en uit de kamer geventileerd kan worden.
MEER WETEN:
> Verwarming in de badkamer: welke mogelijkheden zijn er?
> Hoe je badkamerspiegel kiezen
de juiste materialen
Een laatste manier om een te hoge vochtigheidsgraad in de badkamer te voorkomen is door de juiste materialen te gebruiken bij je verbouwing. Vochtabsorberende materialen zijn absoluut te vermijden want die zouden het water vasthouden en zo de oorzaak zijn van vieze geurtjes. Denk er dus aan bij het renoveren van vloeren, wanden en plafond dat je geschikte materialen gebruikt.
Een niet-poreuze tegel met waterdichte voeg, een composietproduct zoals laminaat of LVT (voorzien van een waterafstotende toplaag), een gietvloer of waterdichte pleister voor de wanden, groene gipskartonplaten in combinatie waterbestendige verf met een hoge glansgraad, ... opties genoeg om een badkamer smaakvol in te richten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vocht.
TIP
Wil je OSB-platen gebruiken als ondergrond voor je vloer of wand? Gebruik voor natte ruimtes altijd vochtbestendige OSB-panelen type 3
MEER WETEN:
> Hoe je badkamerwanden waterdicht afwerken
> Hoe zelf een vloer of wand betegelen
> Laminaat in de badkamer: zo leg je het
stilstaand water
Stilstaand water is een perfecte broedplaats voor schimmels en is dus absoluut te vermijden in badkamers. Als je de vochtigheidsgraad in je badkamer goed hebt gereguleerd, ben je al halfweg, maar er zijn nog zaken waar je best aandacht aan besteedt.
WATERDICHTE KOPPELINGEN
Bij het plaatsen of aanpassen van de aan- en afvoerleidingen controleer je sowieso of alle koppelingen waterdicht zijn. Beter voorkomen dan genezen is hierbij de boodschap.
ROND DOUCHE EN BAD
De zones rond douche, bad en wastafel vragen extra aandacht naar waterdichtheid. De zwakste plekken zijn hier de voegen en naden. Stilstaand water dringt binnen en kan niet meer verdampen. Na verloop van tijd zal het water de ondergrond aantasten. Je zorgt dus in eerste instantie voor een waterdichte ondergrond in je natte zones.
Cementpleister, waterdichte panelen op basis van cement of composietmaterialen kunnen dan weer je douchemuren beschermen. Bij een inloopdouche zal een waterdicht membraan de ondergrond afschermen. Ook bij de ondergrond zijn naden zwakke plekken. Die moeten voorzien worden van een waterdichte coating.
MEER WETEN:
> Hoe je douche renoveren
> Hoe een bad kiezen en plaatsen
NADEN EN VOEGEN DICHTEN
Ook bij je wand- en vloerbekleding besteed je aandacht aan de naden en voegen. Bij tegels vul je de voegen met een geschikt waterdicht voegmiddel.
Alle naden zoals de aansluiting van je douchebak of bad met de vloer en muur kit je dicht met een geschikte waterdichte silicone. Werk deze zo glad mogelijk af met een afstrijkzeep. Bij oneffen kit, kan het water ophopen in de oneffenheden en daar schimmel gaan vormen.
MEER WETEN:
> Kitten met een koker: hoe ga je te werk?
OVERIGE TIPS
Om een te hoge vochtigheidsgraad in de badkamer te vermijden, verwijder je verder na een douche of bad steeds het water van de muren, je vloer en je kraanwerk. Laat natte handdoeken of badmatten ook niet liggen, maar hang ze open op. Zo kunnen ze snel drogen en kan je muffe geuren in de badkamer vermijden.