Condensatievocht: hoe pak je het aan?
Condensatievocht komt in elke woning voor, maar in de meeste gevallen is het ook direct weg. Is dat niet zo, dan zit je met een probleem. Als je er niets tegen doet, kan dat verdere problemen veroorzaken. Niet alleen voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Lees hier wat je ertegen kan doen.
Wat is condensatievocht?
Condensatievocht is het vocht dat wordt gevormd door waterdamp (die ontstaat door bijvoorbeeld koken, wassen of douchen) die zich afzet tegen koudere oppervlakken. Je zal dit vooral herkennen aan bedampte ramen of spiegels.
Op zich is condens geen probleem, want die gaat na een korte tijd gewoon weer weg. Het wordt pas een probleem wanneer de condens geen uitweg vindt uit het huis. Dan kunnen op termijn vocht- en schimmelplekken opdoemen op je binnenmuren en zal je pleister en verf of behang sneller slijten. Wanneer er schimmels ontstaan, wordt je gezondheid ook een mikpunt.
Oorzaken van condensatievocht
Gebrekkige ventilatie
Condens die niet buiten kan, is hoofdzakelijk te wijten aan gebrekkige ventilatie of verluchting. Heb je geen goed ventilatiesysteem of zet je je ramen en deuren niet genoeg open, dan zal de luchtvochtigheid in huis enkel toenemen, en als dat vocht nergens naartoe kan, kan het op lange termijn lelijk huishouden.
Koudebruggen
Ook koudebruggen kunnen ervoor zorgen dat vochtige lucht onvoldoende wordt afgevoerd. Wanneer je isoleert, moet je er dus voor zorgen dat je deze te allen tijde vermijdt.
Bestrijding
De gevolgen van aanhoudend condensatievocht kan je enkel tegengaan door de luchtvochtigheid van je woning onder controle te houden. Dat doe je door goed te verluchten en te ventileren. Daar zijn verschillende systemen voor. Ga hier na uit welke ventilatiesystemen je kan kiezen.
Een andere tijdelijke oplossing is je woning meer verwarmen. Warme lucht kan namelijk meer vocht dragen dan koude lucht, zodat het vocht niet condenseert.