Baden & douches

Zo houd je je keuken schimmelvrij

schimmels wern in de keuken

De keuken wordt, net als de badkamer, altijd beschouwd als een natte ruimte. Een goede bescherming tegen vocht en schimmels is hier dus van groot belang. De twee grote boosdoeners die voor dergelijke vochtproblemen kunnen zorgen zijn condensatievocht en stilstaand water. Maar hoe vermijd je deze problemen?

 

CONDENSATIEVOCHT VERMIJDEN

Condensatie ontstaat wanneer er veel vocht in de lucht hangt, die niet kan ontsnappen. In een keuken kan dat bijvoorbeeld voorkomen wanneer je kookt. De waterdamp wordt vloeibaar door contact met een koud oppervlak zoals bijvoorbeeld een raam of wand. Op termijn kan dit voor schimmels zorgen.

dampkap ventilatie keuken

VENTILEREN in de keuken

Uiteraard is je keuken voorzien van een dampkap. Gebruik die dan ook om waterdamp tijdens het koken af te zuigen. Wie plant om een huis te bouwen, of met een ingrijpende renovatie in het vooruitzicht zit, zal waarschijnlijk ook een mechanisch ventilatiesysteem van het type C of D voorzien. In zo'n systeem zal via de keuken vervuilde binnenlucht worden afgevoerd. 

renovatie = recirculatie

Stem tijdens de planningsfase van je keukenbouw of renovatie de keuze van je dampkap en je ventilatiesysteem goed op elkaar af. Als je voor een mechanisch ventilatiesysteem kiest, ga je beter niet voor een traditionele dampkap (die kooklucht via een afvoerbuis rechtstreeks naar buiten leidt), maar voor een recirculatiedampkap (die kooklucht afzuigt, inwendig filtert en terug de keuken inblaast).

Een traditionele dampkap in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor onderdruk bij gebruik, omdat een dampkap intensiever lucht afvoert dan een ventilatiesysteem. Er zal dus meer lucht worden binnengezogen (bij een D-systeem op een mechanische manier, bij een C-systeem via ventilatieroosters boven de ramen). Dat is zeker in koudere periodes niet ideaal, want die koude lucht moet immers bijverwarmd worden, wat zorgt voor een hoger energieverbruik.

Als je een mechanisch ventilatiesysteem combineert met een recirculatiekap, wordt het kookvocht, dat na de filter te passeren terug de keuken is ingeblazen, opgenomen door het ventilatiesysteem en zo verwijderd. Overigens zit je met een dergelijke afzuigkap niet met luchtlekken in je bouwschil

Sluit een dampkap nooit rechtstreeks aan op een ventilatiesysteem! De vetten van je kookkunsten kunnen het systeem verstoren

ventilatieroosters boven ramen

en ALS ER GEEN VENTILATIESYSTEEM IS?

In een oudere woning die (nog) niet luchtdicht is en waar (nog) geen mechanische ventilatie is, kun je een versleten, oude traditionele dampkap beter vervangen door een nieuwe traditionele dampkap. Heb je toch een recirculatiekap, of merk je dat om een andere reden je ramen tijdens of na het koken beslagen zijn? Dan kun je gewoon een raam of deur openzetten om de lucht af te voeren. Dit is niet ideaal voor je verwarming, maar je kunt zo wel schimmels en vochtplekken vermijden.

Als de luchtvochtigheid in je keuken bijna altijd boven de 60% ligt, kan het ook handig zijn om - al dan niet tijdelijk - een ontvochtiger te plaatsen. Een dergelijk toestel haalt vocht uit de binnenlucht en vangt dat op in een waterreservoir.

MEER WETEN:
> Hoe kies je een ventilatiesysteem?
> Hoe kies je een dampkap?
> Waarom een ontvochtiger kiezen?

 

STILSTAAND WATER VERMIJDEN

De naden en voegen, aan het werkblad en rond de spoelbak in het bijzonder, zijn ook een zwakke plek voor de vorming van schimmels. Stilstaand water dringt binnen en kan niet meer verdampen. Na verloop van tijd zal het water de ondergrond aantasten, met alle gevolgen van dien.

afkitten foto 1 schoonmaak

afdichten met een SILICONENKIT

De voegen rond je spoelbak en de aansluitingen van je werkblad met je spatwand moet je dus waterdicht maken. Dat doe je het efficiëntst met een voegkit.Gebruik hiervoor een siliconenkit of een polymeerkit die siliconen bevat. Neutrale siliconen zijn immers water- en schimmelbestendig en lenen zich daarom heel goed voor sanitaire toepassingen. Het enige nadeel is dat ze niet overschilderbaar zijn. Kies dus een siliconenkit die qua kleur wat overeenstemt met je werkblad, spatwand of gootsteen, of kies een transparante variant.

afkitten foto 2 randen spoelbak

AFKITTEN: HOE GA JE TE WERK?

Of je nu de randen van je spoelbak moet afkitten of de aansluiting tussen je spatwand en werkblad moet dichten, de manier van werken is dezelfde.

Ontvet eerst de oppervlakken, bijvoorbeeld met water waar je een beetje ammoniak aan toevoegt. Draag dan wel handschoenen, want dat mengsel kan irriterend werken op de huid. Om een mooie rechte kitlijn te bekomen, tape je de randen best af; blijf daarbij wel een zestal millimeter weg van de boord. 

Vervolgens breng je een siliconen- of polymeerkit aan met een kitpistool. Houd het pistool onder een hoek van 45° en trek het telkens in één vloeiende beweging naar achteren.

afkitten gladstrijken

Als dat gebeurd is, kan je de rand met je vinger gladstrijken. Dat doe je dan met wat zeepsop, of een neutraal afstrijkmiddel, zodat het materiaal niet aan je vinger blijft kleven. Je kan ook gebruikmaken van afstrijklepels of rubbers zoals je die in de DHZ-winkel vindt. Uiteindelijk verwijder je meteen de tape en ben je klaar.

MEER WETEN:
> Alles over kitten

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine