ALLES OVER DAMPKAPPEN
De dampen die ontstaan bij het koken, moeten naar buiten worden gevoerd. Dat doe je met behulp van een dampkap of afzuigkap boven het fornuis. Er zijn hierin heel wat verschillende designs waaruit je kan kiezen, maar als je een dampkap aankoopt, kijk je niet enkel naar het uiterlijk. Onder andere de capaciteit en de filters spelen ook een rol. Een overzicht.
AANDACHTSPUNTEN BIJ DE KEUZE VAN EEN DAMPKAP
HOE ZELF EEN DAMPKAP INSTALLEREN
HOE EEN DAMPKAP VERVANGEN
HOE EEN DAMPKAP ONDERHOUDEN
AANDACHTSPUNTEN BIJ DE KEUZE VAN EEN DAMPKAP
In een keuken is een dampkap onmisbaar. Maar hoe kies je het correcte toestel dat in jouw ruimte past? Ga je voor een traditionele plafonddampkap, een ingewerkte dampkap in de kookplaat of een recirculatiedampkap? In dit artikel helpen we je op weg.
HOE INSTALLEER IK ZELF EEN DAMPKAP?
Zonder dampkap ga je niet aan het koken. Je kan bij dampkappen de opdeling maken tussen dampkappen met een externe afvoer en dampkappen die de afgezogen lucht hergebruiken. Er zijn verder verschillende modellen voor handen, maar de techniek erachter, en dus de manier van installeren, is bij vrijwel alle soorten dampkappen dezelfde.
HOE VERVANG JE EEN DAMPKAP?
Een dampkap is een behoorlijk intensief gebruikt toestel in huis. Want het zuigt kookluchtjes op, filtert ze en houdt ook vetten vast tijdens het koken. Een goed onderhoud is daarom belangrijk, maar als je dampkap zijn levensduur bereikt heeft, kan het nodig zijn om een nieuw – krachtiger – toestel te plaatsen.
HOE ONDERHOUD JE EEN DAMPKAP?
Het spreekt voor zich dat je de duurzaamheid en goeie werking van je dampkap kan vergroten door er goed zorg voor te dragen. Er zijn een aantal zaken die je kan doen om je dampkap te poetsen of te onderhouden.