Je dampkap vervangen en onderhouden
De dampen die ontstaan bij het koken, worden normaliter naar buiten afgevoerd via een dampkap of afzuigkap boven het fornuis. Het toestel krijgt heel wat te verduren, dus we leggen je uit hoe je je dampkap moet onderhouden of vervangen.
je dampkap onderhouden
FILTERS REINIGEN
Doordat een dampkap de kooklucht opzuigt en filtert, komt er heel wat vet in de filters terecht. Om een optimale afzuigkracht te verzekeren, reinig je die dus het best regelmatig.
Om deze vetten in eerste instantie los te weken, heb je voldoende aan wat water, natuurazijn en een citroen. Pers een halve citroen uit, en doe het sap samen met wat water en een kopje azijn in een kookpot. Zet de kookpot op het vuur en zet de dampkap aan.
Wanneer het mengsel kookt, worden de kookdampen door de dampkap opgezogen en zullen de azijn en het citroensap het vet uit de filters beginnen los te weken. Laat dit een aantal minuutjes stomen en inwerken. Vergeet niet om vervolgens de kookpot van het vuur te halen.
In de volgende stap haal je de filters uit de dampkap. Als ze al een tijdje niet zijn schoongemaakt, zal je een vette aanslag op de roosters terugvinden. Door de damp van het citroen-azijnwater zal dit vet al losgeweekt zijn, maar je moet alles natuurlijk nog poetsen.
Bij hardnekkig vuil, is het aan te raden de roosters eerst te laten weken in warm water met afwasmiddel en sodakristallen. Laat ze even baden, zodat de soda kan inwerken en schrob ze daarna schoon met een spons of zachte borstel. Met wat poetswerk zal je zien dat de vettige waas van je filters verdwenen is. Spoel grondig na en laat drogen.
TIP
De meeste afneembare filters mogen trouwens ook gewoon in de vaatwasser gewassen worden … Geen excuus dus om die niet regelmatig te reinigen!
Om ervoor te zorgen dat vet zich in de toekomst minder snel aan je roosters hecht, kun je ze inspuiten met siliconenspray. Plaats ze daarna terug in de dampkap en ze zullen weer optimaal vet en geurtjes filteren.
WEGWERPFILTERS
In oudere dampkappen zitten meestal wegwerpfilters. Denk eraan om ook die regelmatig te vervangen. Uiteraard maak je dan eerst de houder schoon, voordat je er een nieuwe filter in plaatst.
KOOLSTOFFILTER
Is je dampkap geïntegreerd in het ventilatiesysteem of heb je een recirculatiedampkap? Dan moet je rekening houden met de koolstoffilter, die je regelmatig moet vervangen (afhankelijk van het type).
BEHUIZING
Ook de buitenkant van je dampkap moet je natuurlijk regelmatig schoonmaken. Gebruik hiervoor een reinigingsspray afgestemd op het materiaal waaruit je toestel gemaakt is. Een gewone allesreiniger kan natuurlijk ook steeds dienstdoen.
de dampkap vervangen
DAMPKAP KIEZEN
Let wel op dat je niet zomaar een nieuwe dampkap koopt, want die moet natuurlijk in je bestaande keuken passen. Meet daarom eerst de beschikbare ruimte op, zodat je weet welke maat van toestel je kan integreren. Neem daarvoor de maten die je huidige dampkap inneemt.
Bij de meeste telescopische of onderbouwdampkappen volstaat het om de breedte van de bestaande opening te kennen. Is het een klassieke, losstaande dampkap of een inbouwdampkap, dan kan ook de diepte van belang zijn.
Sowieso kun je nooit te veel meten. Ook de diameter van de afvoerbuis kan handig zijn te weten.
Met deze maten bij de hand kan je dan een nieuwe dampkap kiezen die in je woning past. Met een gelijkaardig type als je vroegere model kan je in elk geval de bal niet misslaan.
OUDE DAMPKAP WEGNEMEN
Begin de installatie met het weghalen van het oude exemplaar. Haal eerst de kastdeuren weg om gemakkelijk te kunnen werken. Daarna kun je de stekker uit het stopcontact halen en de afvoerbuis loskoppelen.
Nadat dat gebeurd is, schroef je het toestel los van de kast en muur, waarna je het voorzichtig kan weghalen. Is de stekker geklemd en is het oude toestel alleen nog bruikbaar voor het recyclagepark? Dan kun je die afsnijden met een kniptang om het jezelf gemakkelijker te maken.
NIEUWE DAMPKAP VOORBEREIDEN
Als je goed gemeten hebt, zou de nieuwe dampkap perfect in je keuken moeten passen. Verwijder de filters tijdelijk uit het apparaat voordat je het plaatst. Bekijk ook de handleiding voor je van start gaat, zo ga je niet overhaast te werk.
Een eerste stap van de installatie is het aanpassen van de bestaande situatie. De kans bestaat immers dat de stroomkabel of ventilatieopening op een andere plaats zit dan bij het vorige toestel. Meet de positie van de kabel op het toestel en markeer deze op je kast.
STROOMKABEL
Heeft je nieuwe dampkap een grotere stekker dan de oude? Dan zal er dus een grotere opening nodig zijn om die tot bij het stopcontact te krijgen. Met een klokboor kun je dat gat makkelijk maken. Pas de diameter aan naar de grootte van je stekkerkop. Veeg meteen ook het boorstof op, om netjes te werken. Daarna kun je de stroomkabel door de gemaakte opening halen en de dampkap ter plaatse houden.
Zet zo de positie van de bevestigingspunten over op de onderzijde van de kast, en haal het toestel weer weg. Om de dampkap later vlot te kunnen bevestigen, moet je op die punten nu gaan voorboren. Een alternatieve methode is dat je de schroef er al even indraait en ze dan weer weghaalt. Zo voorkom je ook dat het hout zou splijten.
AFVOERBUIS
Voordat je het toestel definitief ter plaatse hangt, moet je in de meeste gevallen de aansluiting voor de afvoerbuis nog voorbereiden. Steek – indien van toepassing – de terugslagklep in de opening en schuif er daarna een vast stuk buis over. De terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht zich maar in één richting kan verplaatsen en de afgevoerde vuile lucht dus niet terug in de ruimte kan stromen.
DAMPKAP INSTALLEREN
Schroef de dampkap daarna vast via de voorziene bevestigingspunten. Met een flexibele darm breng je vervolgens de verontreinigde lucht tot buiten. Die sluit je aan op het koppelstuk met een klemring. Steek ook de stekker in het stopcontact.
TIP
De ruimte tussen de kookplaat en de dampkap moet minstens 55 cm zijn bij een elektrische, vitrokeramische of inductiekookplaat en 65 cm bij een gaskookplaat.
In sommige toestellen moet je zelf nog een lamp, of meerdere lampen, indraaien voor de dampkapverlichting.
Doe dat en bevestig de afdekplaat dan weer op zijn plaats. Ook de filters kan je nu terugplaatsen.
Eens je hebt getest of alles ook effectief werkt, kun je de kastdeur terug op zijn plaats hangen. Zo zorg je in een handomdraai voor een betere afzuiging van alle kookdampen in jouw keuken.