VerwarminginstallatiesPremium

Bijverwarming op gas: de gaskachel

De intensiteit van het vuur kun je bij een gaskachel (losstaand of ingebouwd), in tegenstelling tot bij de varianten op hout of pellets, gemakkelijker regelen. Wil je meer warmte of hogere vlammen, dan kan dat met een druk op de knop van de afstandsbediening. Het vuur zorgt ook niet voor roetafval, waardoor enig reinigingswerk minimaal blijft.

 

Werking

gashaard verwarming

Eerst en vooral moet er voor een gashaard natuurlijk aardgas of propaangas aanwezig zijn. Is een aansluiting niet mogelijk? Dan kun je bij sommige kachels ook werken met propaan-of butaangasflessen. In de meeste gevallen is er naast een gasaansluiting, ook stroomvoorziening nodig en een aansluiting op een (bestaand) concentrisch kanaal - dat kan ofwel via een geveldoorvoer, ofwel recht omhoog via het dak. Daarnaast moet de omkasting van de haard ook vuurvast zijn.

 

Verbranding

gashaard verbranding

Een gaskachel werkt met gesloten verbranding (zuurstof van buitenaf) of met open verbranding (zuurstof uit de woonkamer).

Gesloten verbranding

Bij een gaskachel met gesloten verbranding wordt de zuurstof via een rookkanaal van buitenaf gehaald. Het kanaal is dubbelwanding: de buitenste pijn zorgt voor de aanvoer van zuurstof naar binnen, de binnenste voert rookgassen naar buiten. Dit type behaalt doorgaans een beter rendement (tot wel 85%) dan gaskachels met open verbranding.

Open verbranding

De gaskachel haalt zuurstof uit de ruimte waar deze staat (meestal de woonkamer). Net als bij een open haard met hout, behaalt ook deze een aanzienlijk lager rendement dan de gesloten variant, en komt tegenwoordig niet vaak meer voor.

 

Bediening

bediening gashaard

De intensiteit van het vuur kun je bij een gaskachel, in tegenstelling tot bij de varianten op hout of pellets, gemakkelijk regelen wil je meer warmte of hogere vlammen, dan kan dat met een druk op de knop van de afstandsbediening. Die afstandsbediening is meteen een groot voordeel van een gaskachel, je moet niet inzitten met brandhout en aanmaakblokjes.

Aangezien het om gecontroleerde vlammen gaat, valt het vlammenspel van een doorsnee gashaard of -kachel in veel gevallen niet te vergelijken met dat van een houthaard. Maar daar speelt de technologie nu handig op in; zo bestaan er ondertussen gashaarden die een houtvuur op een zodanig realistische manier imiteren dat je ze amper nog van elkaar kunt onderscheiden.

 

Onderhoud

gashaard onderhouden

Een gaskachel is interessant voor wie het niet ziet zitten om veel tijd in onderhoud te steken. Het vuur zorgt niet voor roetafval, waardoor enig reinigingswerk minimaal blijft. Het volstaat om de binnenkant van de kachel eenmaal per jaar schoon te maken.

Voor een optimale werking en een zo lang mogelijke levensduur, is het raadzaam om jaarlijks een vakman te laten langskomen voor het onderhoud. Die zal de kachel schoon en stofvrij maken, alles controleren en indien nodig opnieuw afregelen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine