Hoe bewaar je verfresten?
Lang niet na elke schilderskarwei is je verfpot leeg. Hoe bewaar je die verfresten? We geven enkele handige tips mee.
Licht- en luchtdicht
Restjes verf bewaar je het liefst in een koele ruimte, afgezonderd van licht. Zorg ook dat verfpotten luchtdicht zijn afgesloten. Zodra er lucht aan je vernis of verf in de pot kan, gaat de inhoud beginnen dichtslibben met een vlies of zelfs verstenen.
Wat ook helpt, is de pot bij het opbergen gewoon om te draaien. Zo creëer je een vacuüm, waardoor de verf nóg beter kan bewaren.
Stel dat de verf nog in redelijke staat is, maar er zitten al wat verfschilfers in, dan kan je de verf nog recupereren met een oude zeef. De verf sijpelt erdoorheen, en de brokken zijn opgevangen.
Schrijf op de verfpot wanneer je de verf hebt gebruikt, en voor welke ruimte. Duid ook de kleurcode aan. Dat is handig als je later nog moet bijkopen. Verfresten blijven een tweetal jaren goed.
Vergeet niet: spoel verfresten nooit weg in het rioleringsysteem, maar verzamel alles in afsluitbare potten en breng alles netjes naar het recyclagepark!
Verdunner recupereren
Heb je verdunner gebruikt om je borstels schoon te maken? Na een tijdje zakken de verfpigmenten naar de bodem, terwijl bovenaan nog een perfect herbruikbare laag verdunner zit. Neem er een trechter en filter bij en zeef er de verfresten uit. De resterende verdunner die je er zo uitfiltert, kan je beslist nog hergebruiken om borstels opnieuw schoon te maken of soepel te krijgen. Vang alles wel op in een afsluitbare pot, zodat je niet kan morsen, en duid aan welk product je bewaart.