Een kelder bouwen en onderhouden
Kelder of geen kelder? Het is een vraag die op menig nieuwbouwers lippen brandt. Of je voor een kelder kiest hangt uiteraard af van je budget en het grondwaterpeil op de plek waar je bouwt (hoe zwaar zal je moeten inzetten op vochtbestrijding?). Desalniettemin is het een nuttige uitbreiding van je bewoonbare oppervlakte.
Een kelder bouwen: gemetseld of in beton?
Hoe los je vochtproblemen in je kelder op?
Hoe maak je zelf je keldermuren waterdicht?
Hoe richt je zelf je kelder in?
Een kelder bouwen: gemetseld of in beton?
Wie kiest voor een kelder, kan die laten metselen of in beton laten gieten. Tegenwoordig zijn prefabbetonkelders ook in trek. We sommen de kenmerken van de drie op, en geven enkele aandachtspunten bij de keuze en plaatsing.
Hoe los je vochtproblemen in je kelder op?
Een kelder maak je best langs buiten waterdicht wanneer je hem zet, maar dat gebeurt niet altijd. Een kelder die niet goed is afgedicht, is - zeker in regenachtige periodes - een gemakkelijk doelwit voor grondwater. Dat kan nare gevolgen hebben: van afbladderende verf tot vochtplekken tot schimmels, en op lange termijn kan de constructie van je woning eronder lijden. Geef grondwater en insijpelend regenwater dus geen kans, en bewapen je muren en vloer ertegen. Inspecteer je kelder regelmatig op barsten, scheuren en lekken in eventuele leidingen. Heb je het toch vlaggen? Wacht dan zeker niet te lang met de bestrijding van vochtproblemen.
Hoe maak je zelf je keldermuren waterdicht?
Kelders zijn ideale, koele opbergruimtes, maar je hebt er niets aan als die vochtig staan. Regen en grondwater kunnen zorgen voor vocht in de muren van je kelder, waardoor je schimmelvorming en zoutkristallen krijgt. Die zoutkristallen trekken op hun beurt vocht aan waardoor je keldermuur blijft verzwakken. Je pakt die dus het best grondig aan. Lees hier hoe je dat zelf kan doen.
Hoe richt je zelf je kelder in?
Een kelder is de ideale plek om op te bergen, of het nu is voor voeding, wijn, decoratie of andere zaken. Daarnaast kan je van je kelder ook iets meer, of zeg maar iets compleet anders maken. Denk maar aan een leefruimte, een hobbyruimte of een fitness. Een leefruimte heeft echter andere aandachtspunten dan een voorraadruimte, een wasplaats of een technische ruimte. Lees hier waar je op moet letten.