Alles over metselen
Ben je van plan om de innerlijke bouwvakker in je los te laten en zelf een muur te metselen? Dan helpen we daar graag een handje bij. Metselen doe je immers niet zomaar. Er gaat een hele voorbereiding aan te pas. Welke stenen ga je gebruiken en hoeveel? Ga je zelf mortel maken of koop je een kant-en-klare mix? Of zie je het niet zitten om met mortel te werken en ga je liever verlijmen? Je leest er allemaal meer over in dit artikel.
Kies de geschikte stenen voor je metselwerk
Alles wat je nodig hebt om te metselen
De basislagen van metselwerk: het belang van afwatering en waterkering
Hoe bereid je je correct voor op metselwerken?
Welke metselverbanden bestaan er?
Hoe metsel je een muur met snelbouwstenen?
Alternatieven voor metselwerk: tand-en-groef, verlijmen of prefab?
Snelbouwstenen verlijmen, hoe doe je dat zelf?
Hoe onderhoud je metselwerk?
Hoe herstel je versleten voegen?
Barsten en scheuren in je metselwerk: oorzaken en oplossingen
Hoe pak je witte aanslag op je muren aan?
Kies de geschikte stenen voor je metselwerk
Om te metselen zijn er verschillende soorten bouwstenen voorhanden. Je kan deze grotendeels opdelen in drie groepen: gevelstenen, bouwstenen en snelbouwstenen. In dit artikel overlopen we de verschillen tussen deze soorten.
Alles wat je nodig hebt om te metselen
Wie aan het metselen slaat, zorgt er maar beter voor dat hij op voorhand al het nodige materiaal voor deze klus bijeengezocht heeft. Dat gaat verder dan enkel een truweel, een waterpas en een steenbeitel, want om degelijk metselwerk te kunnen afleveren, komt er zeker en vast ook heel wat ander aannemersgereedschap bij kijken.
Hoe bereid je je correct voor op metselwerken?
Je weet welke stenen je gaat gebruiken, en je hebt al het juiste gereedschap bij de hand. Dan kan je eraan beginnen. Metselen doe je echter niet onbezonnen. Je moet immers eerst weten hoeveel stenen en mortel je nodig hebt. Ook moet je ervoor zorgen dat je geen scheve muur plaatst. Waarop moet je daarvoor letten? Een overzicht.
Welke metselverbanden bestaan er?
Een muur metselen is niet zomaar een hoopje stenen op elkaar leggen met wat mortel tussen. Zeker wanneer het om een gevel gaat, wil je ook dat het aanzicht schoon blijft. Daarvoor kan je de stenen op verschillende manieren op elkaar plaatsen. Dat wordt aangeduid als ‘metselverbanden’. In dit artikel overlopen we de meest courante metselverbanden. Er is naast de hieronder uitgelegde varianten uiteraard nog een waaier aan (meer sierlijke) mogelijkheden voor zowel dragende als niet-dragende muren.
De basislagen van metselwerk: het belang van afwatering en waterkering
Wie een muur wil metselen moet op de correcte manier stenen leren stapelen, zo lijkt het soms. Maar een goede muur moet aan meer voorwaarden voldoen om deel uit te kunnen maken van een stevig, geïsoleerd en droog huis. In dit artikel gaan we er even van uit dat je weet hoe je met mortel en baksteen aan de slag moet. We tonen waar je nog op moet letten in de eerste lagen van je nieuwe muur.
Hoe metsel je een muur met snelbouwstenen?
Je hebt het juiste aantal snelbouwstenen en je mortel. Je ondergrond is stabiel of je hebt een betonplaat gestort en je weet waar de muur moet komen. Dan kan je aan het metselen zelf beginnen. In dit artikel overlopen we de stappen die je daarvoor moet doorlopen.
Alternatieven voor metselwerk: tand-en-groef, verlijmen of prefab?
De populariteit van keramische binnenmuurstenen was het signaal voor de fabrikanten om met deze steen op zoek te gaan naar nieuwe verwerkingsmethodes die eenvoudiger en efficiënter zijn dan metselen. In dit artikel spitsen we ons toe op het gebruik van tand-en-groefstenen verlijmen en prefabricage als alternatieven.
Snelbouwstenen verlijmen, hoe doe je dat zelf?
Het bouwproces is voortdurend aan evolutie onderhevig, en dat is maar goed ook. Dankzij nieuwe ontwikkelingen kan je gemakkelijker oplossingen op jouw maat vinden en verlopen je klussen sneller, schoner, ecologischer enz. Ook metselen ontsnapt niet aan die evoluties, waardoor er nu alternatieve manieren bestaan waaruit je kan kiezen. Een ervan is het verlijmen van snelbouwstenen. We tonen je in dit artikel hoe dat in zijn werk gaat.
Hoe onderhoud je metselwerk?
Metsel- en voegwerk blijft niet voor eeuwig goed. Merk je bijvoorbeeld loszittende stukken in de voegen, mos of groene aanslag? Dat kan erop wijzen dat je metselwerk poreus is, en dat kan op termijn voor vochtschade zorgen in je woning. Dan is het kwestie van waar nodig opnieuw te voegen. Welke andere problemen moeten aangepakt worden en wat zijn de oplossingen? Je leest het hier.
Hoe herstel je versleten voegen?
Zit je met een muur waarvan het voegwerk niet volledig is afgewerkt? Dan kan je dat gemakkelijk zelf oplossen. We tonen hoe je dat doet, en daarbij ook zorgt voor een onzichtbare overgang tussen bestaande en nieuwe voegen. De muur die we onder handen nemen is namelijk een bijgebouw van een huis waarvan de voegen wel zijn afgewerkt.
Barsten en scheuren in je metselwerk: oorzaken en oplossingen
Het is aangewezen om jaarlijks zowel je binnenmuren als het metselwerk van je woning eens te onderwerpen aan een inspectie, zodat je er vroeg bij kan zijn om bijvoorbeeld vochtproblemen op te lossen. De kans bestaat ook dat je hier en daar een scheur opmerkt. Dat is echter niet altijd een reden tot paniek. Hoewel het in de meeste gevallen aangewezen is om er een stabiliteitsingenieur bij te halen, kan je ook zelf al een eerste analyse doen. In sommige gevallen kan je ook zelf instaan voor het herstel.
Wat doe je met witte aanslag op je muren?
Witte aanslag op je gemetselde muur, het is een doorn in het oog, maar meestal gelukkig wel onschadelijk. Het gaat hierbij om ofwel uitbloeiing of uitloging. We leggen in dit artikel uit wat het verschil is tussen uitbloeiing en uitloging, hoe je deze verschijnselen kan voorkomen en hoe je ze kan verwijderen.