GevelsPremium

Met welke stenen ga je metselen?

Om te metselen zijn er verschillende soorten bouwstenen voorhanden. Je kan deze grotendeels opdelen in drie groepen: gevelstenen, bouwstenen en snelbouwstenen. In dit artikel overlopen we de verschillen tussen deze soorten.

 

Gevelstenen

gevelstenen metselen

Met welke stenen ga je metselen?
12 artikels
Alles over metselenOntdek ons digitaal magazine over metselen
Lees magazinechevron_right

De gevel (parement) van een woning wordt opgetrokken uit gevelstenen. Deze bestaan in veel verschillende maten, kleuren en vormen. Dit is een belangrijke keuze. Zo creëren kleine gevelstenen een eerder klassieke look, waar lange en slanke gevelstenen een modern uitzicht geven.

Ook bij het verwerken van de gevelsteen op de werf speelt het formaat een rol. Grote gevelstenen bijvoorbeeld, leveren een optimaal rendement.

gevelstenen bakstenen metselen

Gevelstenen worden standaard gemetseld met een voeg van 12 mm. Steeds vaker zie je een gevelsteen die voegloos geplaatst werd. Dat resultaat kan je bekomen door geschikte stenen te verlijmen.

Tegenwoordig vind je ook gevelstenen die je voegloos kan metselen. In de achterkant van de stenen is dan een uitsparing voor de mortel voorzien.

 

Handvorm

handvorm bakstenen metselen

Handvormgevelstenen hebben nerven, zijn ongelijkmatig bezand en kunnen zowel egale als zéér genuanceerde kleuren hebben. Daarnaast hebben deze bakstenen oneffen en ruwe zijden, wat een rustiek effect geeft.

 

Vormbakstenen

vormbaksteen bakstenen metselen

Deze bakstenen zijn een afgeleide van handvormstenen, maar de klei wordt extra samengedrukt tijdens het productieproces. Hierdoor vertonen deze bakstenen nauwelijks tot geen nerven en een meer afgelijnde vorm.

 

Strengpersstenen

strengpersstenen bakstenen metselen

Het afgewerkte uitzicht en de strakkere lijnen maken deze gevelstenen ideaal voor moderne architectuur. Sommige strengpersstenen worden afgewerkt met een fijne, gelijkmatige bezanding. Deze vorm van baksteen vind je in grotere formaten.

 

Gesmoorde stenen

gesmoord bakstenen metselen

Gesmoorde stenen zijn massief grijze stenen. Eerder gebakken stenen worden gesmoord in een zuurstofarme atmosfeer waardoor deze stenen een grijs kleur krijgen. Een gesmoorde baksteen heeft een prachtige uitstraling en is erg duurzaam.

 

Wasserstrich stenen

wasserstrich bakstenen metselen

De wasserstrich baksteen is een massieve steen en kenmerkt zich door een oneffen structuur gecombineerd met een onbezand oppervlak.

 

Bouwstenen

Kimblokken

kimblok bakstenen metselen

Kimblokken zijn stenen met een hoge isolatiewaarde en een hoge densiteit. Zij vormen de isolerende onderlaag onder de muren en onder de ramen.

 

Betonstenen

betonstenen bakstenen metselen

Betonstenen zijn – logisch – gemaakt uit beton. Het beton wordt in verschillende standaardmaten gegoten, waarna ze in een stoomkamer verblijven en vervolgens uitharden. Deze heb je zowel in massieve als holle uitvoering en kunnen zowel glas als grof worden afgewerkt.

 

Kalkzandsteen

kalkzandsteen bakstenen metselen

Kalkzandsteen is samengesteld uit ongebluste kalk en zand. Dat wordt intensief gemengd, in steenvorm geperst en onder stoomdruk verhard. Voor wie akoestisch wil isoleren, is dit een goede keuze.

 

Cellenbeton

cellenbeton bakstenen metselen

Cellenbeton is een samenstelling van water, zand en lucht in een specifieke verhouding. De blokken delen enkele eigenschappen met steen, zoals de hardheid of de duurzaamheid, maar ook met isolatiematerialen (de blokken zorgen immers ook voor een gedegen isolatie).

Het cellenbeton is in feite opgebouwd uit talloze inerte betoncellen, waarin er lucht is vastgezet tijdens het productieproces. Die stilstaande lucht zorgt voor een hoge thermische isolatie.

 

Gipsblokken

gipsblok bakstenen metselen

Gipsblokken zijn vervaardigd uit kalk, water en gips, met eigenschappen gelijkaardig met steen. Ze bestaan in diverse formaten, maar worden vooral gekenmerkt door het tand-en-groefprofiel.

Aan de boven- en linkerzijde bevindt zich een tand, aan de twee andere zijden een groef. Zo passen de blokken mooi in elkaar en kunnen ze door een verlijming een sterke, stabiele wand vormen.

 

Snelbouwstenen

snelbouwstenen bakstenen metselen

Een snelbouwsteen (binnenmuursteen) is een grote keramische steen die gebruikt wordt voor binnenmuren en de binnenkant van de buitenmuren. De holle ruimtes maakt de steen thermisch isolerend. Door hun grote formaat kan er sneller gewerkt worden. Snelbouwstenen worden meestal gemetseld met een horizontale (lint) en verticale (stoot) voeg van 12 mm.

 

Tand en groef

tand en groef bakstenen metselen

Steeds vaker zien we ook het tand-en-groefsysteem. Hierbij wordt enkel met een horizontale voeg gewerkt. De stenen hebben op de kopse zijde een tand- en een groefzijde. Zo gaat het werk nog sneller vooruit.

 

Verlijmen

verlijmen bakstenen metselen

Het lijmsysteem is de laatste jaren aan een opmars bezig. Deze stenen beschikken niet alleen over een tand en een groef, ze worden na het bakken ook verzaagd. Hierdoor zijn alle stenen precies even hoog.

Deze stenen worden met lijm, op basis van cement, op elkaar verlijmd. Door het snelle systeem en de extra lange stenen gaat het werk sneller vooruit.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine