GevelsPremium

Hoe verlijm je snelbouwstenen?

Het bouwproces is voortdurend aan evolutie onderhevig, en dat is maar goed ook. Dankzij nieuwe ontwikkelingen kan je gemakkelijker oplossingen op jouw maat vinden en verlopen je klussen sneller, schoner, ecologischer enz. Ook metselen ontsnapt niet aan die evoluties, waardoor er nu alternatieve manieren bestaan waaruit je kan kiezen. Een ervan is het verlijmen van snelbouwstenen. We tonen je in dit artikel hoe dat in zijn werk gaat. 

 

Met welke stenen ga je metselen?
12 artikels
Alles over metselenOntdek ons digitaal magazine over metselen
Lees magazinechevron_right

Vooraf

Waarom verlijmen?

Voordelen snelbouwers snelbouwstenen

Bouwen via verlijming heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van metselen:

  • Eens je het verlijmen en plaatsen onder de knie krijgt, zal je merken dat het bouwen een stuk sneller gaat dan bij traditioneel metselen. 
  • Het is een propere manier van werken.
  • Daarnaast heb je ook minder water nodig. Dat is niet alleen ecologischer, je moet tevens minder lang wachten vooraleer je met pleisterwerken kan beginnen én er is minder kans op uitbloeiing. 
  • Tot slot zal een verlijmde muur beter isoleren omdat je een veel kleinere voeg hebt. 

 

Stenen

Metselen met een lijmsysteem vraagt andere stenen dan de gebruikelijke manier. Deze snelbouwstenen zijn niet alleen langer, ze zijn ook uitgerust met een tand-en-groefsysteem. Hierdoor passen ze naadloos in elkaar. 
Dit type stenen wordt na het bakken ook verzaagd, zodat elk blok een perfect gelijke hoogte heeft. Dat is noodzakelijk, want door het verlijmen is er maar een voeg van 1 mm en bijgevolg geen speling om eventuele fouten op te vangen. 

Tandgroef snelbouwers snelbouwstenen

ERGONOMISCH HANTEREN
Doordat deze snelbouwers langer zijn dan een klassieke steen, zijn ze wat zwaarder en moeilijk te hanteren. En als je een volledige muur moet zetten, zal dat na verloop van tijd behoorlijk doorwegen. Om pijn of ongemak aan je handen, polsen en duimen te voorkomen, houd je de stenen beter op een correcte manier vast. Gebruik vooreerst de openingen in de steen die als 'handvat' voorzien zijn. 'Schrank' de plaatsing van je handen zodat de steen recht hangt en het gewicht ervan goed verdeeld is. Neem je met beide handen dezelfde rand vast, dan zal de snelbouwsteen schuin hangen, wat extra druk zet op je handen. 
Ergonomie snelbouwers snelbouwstenen

 

De eerste laag

De eerste laag of kimlaag wordt wel gemetst. Het is namelijk belangrijk dat die perfect recht staat. 
Zorg eerst voor een stabiele en propere ondergrond. Teken een loodrechte lijn af op de grond, waarlangs je zal werken. Deze moet haaks op je zijmuur staan.

Kimlaag snelbouwers snelbouwstenen

Zet de eerste stenen klaar en meng een juiste hoeveelheid mortel. Hoe je dat berekent en correct mengt, lees je hier. Schep de mortel met behulp van een truweel enkele keren om in de emmer. Breng het mengsel daarna aan op de ondergrond en verdeel het over de volledige lengte van je eerste steen. Zet de snelbouwer op de mortel en manipuleer hem tot een juiste, goed verankerde positie. Schep daarna overtollige mortel weg voor die uithardt. Tik de eerste steen waterpas met een rubberen hamer. Let daarbij op dat je niet op je waterpas zelf klopt, dat komt de precisie ten goede. 

Waterpas v snelbouwers snelbouwstenen

Bij de tweede steen wordt het voordeel van een tand-en-groefsysteem duidelijk: je hoeft geen mortel aan de kopse kant te smeren. De stenen passen mooi in mekaar. 

TIP
Ga niet enkel voort op de visuele indicatie van je waterpas, maar voel ook met je hand of de overgang tussen beide stenen mooi vlak verloopt. Er mag geen enkel hoogteverschil voelbaar zijn. 

Nadat je de volledige eerste rij hebt gelegd, moet de mortel nu goed uitharden. Raadpleeg de technische fiche van je product om zeker te zijn hoelang dat zal duren. In dit geval werd 24 u gewacht vooraleer we aan de volgende stap begonnen. 

 

De volgende lagen verlijmen

De kimlaag is na het uitdrogen voldoende sterk om de volgende rijen te dragen. We treffen eerst nog wat voorbereidingen en dan gaat het verlijmen van de snelbouwers zeer vlot. 

Lijmpoeder snelbouwers snelbouwstenen

De lijm

Mengen

Hier gebruiken we een lijmmortel in poedervorm. Neem zeker niet de volle zak, want daarmee kan je wel drie volledige paletten snelbouwers verlijmen! Zorg dat de emmer waarin je gaat mixen, de menger zelf en het water waarin het lijmpoeder gegoten wordt, proper zijn. Doordat je een voeg van slechts 1 mm hebt, mogen er namelijk geen onzuiverheden in de lijm zitten die oneffenheden zouden veroorzaken. 

De lijm moet een goeie consistentie hebben. Het is beter te starten met wat te veel water zodat je poeder moet toevoegen, dan omgekeerd. Als je achteraf water moet bijgieten, zal je mengsel namelijk klonters vormen. Mix alles twee keer, met twee minuten tussentijd. 

puntjes  snelbouwers snelbouwstenen

TIP
Een goede manier om te controleren of je lijm de juiste consistentie heeft, is door te kijken of de lijm na het aanbrengen in kleine puntjes trekt. 

Verdelen

Deze lijm wordt niet met een kwast aangebracht of op de snelbouwers gespoten. We werken met een lijmbak, die een reservoir heeft waar de kleefstof in gegoten wordt, en een roller waarmee je alles gelijkmatig op de stenen aanbrengt. Let wel, de eerste keer dat je de bak gebruikt, moet die correct ingesteld worden. Onderaan zit een schuif die versteld wordt met vleugelmoeren. Reken een afstand van twee opeengestapelde plooimeterlatjes (= ongeveer 6 mm) vanaf de rol - niet vanaf de ribbels! Schroef dan de vleugelmoeren vast. 

Lijmbak instellen  snelbouwers snelbouwstenen

Op de binnenkant van de bak spuit je nog wat kruipolie, zodat de lijm vlot schuift en niet in je bak blijft plakken. Is de lijm te dik, dan zal hij blijven zitten en als je mengsel te vloeibaar is, loopt het gewoon uit je bak. 

TIP
Leg de lijmbak nooit zomaar op de grond - zeker niet als er al lijm aan de rol hangt. Je kan vlekken maken op je vloer en/of er kunnen onzuiverheden aan de rol blijven plakken. Dit kan oneffenheden veroorzaken bij het verlijmen.

lijm scheppen  snelbouwers snelbouwstenen

Loodrecht werken

Om er zeker van te zijn dat je muur perfect waterpas en recht staat, span je een metserskoord tussen twee profiellatten. Dit wordt een leidraad waarlangs je netjes kan werken. Hoe je dat stap per stap aanpakt, lees je hier. 

Loodrecht werken  snelbouwers snelbouwstenen

 

Waterkering

Tussen de eerste en de tweede rij snelbouwers komt er nog een waterkering. Borstel de bovenkant van je kimlaag af, breng er de lijm op aan en leg er de (afgestofte!) waterkeringsfolie op aan. Snijd overtollige folie af en druk goed aan. Vervolgens ga je verder met je muur. 

Lijm aanbrengen op de waterkering zelf gaat wat minder vlot. Leg daarom de stenen voor de tweede rij ondersteboven klaar langs de kimlaag en lijm de onderkant in. Daarna draai je ze eenvoudigweg om en druk je ze op de folie. 

waterkering  snelbouwers snelbouwstenen

 

De muur opbouwen

De volgende rijen van je muur worden nu in halfsteens verband gelijmd. De kopse kant die contact maakt met de bestaande muur, hoef je niet vast te leggen met muurankers. Breng gewoon een goede portie lijm aan en druk je snelbouwer zo tegen de zijmuur. Stenen die niet aansluiten met de andere muur, worden enkel op de horizontale kant verlijmd. Zorg ervoor dat tand en groef telkens mooi aansluiten! 

inlijmen  snelbouwers snelbouwstenen

"Dankzij de voeg van 1 mm heb je geen kans op verzakkingen en kan je meteen tot op verdiepingshoogte werken"

opbouwen  snelbouwers snelbouwstenen

Afwerking

Eens je je rijen tot de gewenste hoogte hebt opgebouwd, besteed je nog wat aandacht aan de afwerking van deze klus. Verlijming is een propere manier van werken, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat er wat lijmresten van tussen de voeg komen piepen of dat je ergens gemorst hebt. Neem de scherpe rand van een truweel en schraap deze restjes weg voordat ze uitharden. Wacht wel even tot de lijm iets droger is, want anders smeer je die open en dat is niet netjes.
Je werk zit erop, nu houd je nog rekening met een volledige uithardingstijd van 28 dagen. 

Restjes weg  snelbouwers snelbouwstenen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine