TuinwerkzaamhedenPremium

Zo genees je gazonziektes

gazonziektes gras plekken genezen

Extreem weer, slecht onderhoud, te intensieve maaibeurten, sterke vervilting, slechte beluchting, plaagdiertjes etc. zijn allemaal gesels voor je gazon. Wil je je grasmat weer sterk en gezond krijgen? Dan is de eerste stap om te achterhalen wat de problemen veroorzaakt en vervolgens in te grijpen. We bieden een overzicht van mogelijke gazonziektes. 

 

Hoe kies je een gazonmengsel?
13 artikels
Alles over gazononderhoudOntdek ons digitaal magazine over gazononderhoud
Lees magazinechevron_right

Schimmels

Veel schimmelziekten kunnen worden voorkomen door het gazon tijdig te beluchten en een goede waterafvoer te voorzien. Maar stap 1 is het gebruiken van de correcte meststoffen.

Rooddraad

Rooddraad is een zwamziekte die het hele jaar kan optreden. Doorgaans komt het voor bij gazons die een tekort hebben aan stikstof of gazons met een matige bodemstructuur en een dichtgeslagen toplaag. De ziekte komt voornamelijk voor bij fijne grassoorten zoals raaigras.

rooddraad in je gazon

Kenmerken

Als het gazon lijdt aan rooddraad komen er rood/bruine vlekken in het gras waarin roze gekleurde schimmeldraden zichtbaar zijn. Deze schimmeldraden zijn zwammen die vooral in vochtige omstandigheden (regen of dauw) goed zichtbaar zijn. Na verloop van tijd worden de schimmeldraden pluizig. Wanneer de rooddraad pluizig is, kan de infectie zich verspreiden door het betreden of het maaien van het gras!

Oplossing

Het gazon sterft niet af door rooddraad en de schimmel is vrij makkelijk te behandelen. Voldoende stikstofhoudende voeding eventueel in combinatie met verticuteren moet volstaan om rooddraad te bestrijden. Opgelet! Door een laattijdige stikstofbehandeling in het najaar geef je sneeuwschimmel een grotere kans.

Meeldauw

Grasmatten die zich in de schaduw bevinden en ten prooi vallen aan vochtig, warm weer kunnen meeldauw ontwikkelen. 

Kenmerken

De grashalmen krijgen een witte, meelachtige aanslag waardoor het lijkt alsof er poeder op het gazon ligt. 

Oplossing

Het wegsnoeien van overhangende planten garandeert meer zonlicht voor het gras. De bodem moet gedraineerd en goed belucht zijn om van meeldauw af te geraken. Preventief zaai je een zaadmengsel in dat hiertegen bestand is. 

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel treedt op in koudere, natte en donkere pe­riodes. Je krijgt dan witte schimmelpluis en afgestorven plekken in het gazon. Een tekort aan kalium en een teveel aan stikstof in het najaar wakkeren de ziekte aan. De schimmel is het meest agressief wanneer een sneeuwlaag op onbevroren grond wordt belopen.

sneeuwschimmel op je gras

Kenmerken

De aangetaste plekken zien er eerst wit en waterig uit en worden daarna geel/oranjebruin. Een hoge pH-waarde van de bodem stimuleert de schimmel. Het fenomeen komt doorgaans voor van de herfstperiode tot aan het voorjaar, bij temperaturen lager dan 15 graden. De schimmel kan heel snel uitbreiden, maar stopt wanneer het gras opdroogt.

Oplossing

Door gebruik te maken van kaliumrijke meststoffen in het najaar in combinatie met een goede beluchting, prikken en diep verticuteren, kan dit euvel in de meeste gevallen worden verholpen. Het gras herstelt zich doorgaans vanuit het midden van de aangetaste plekken. Betreed je besneeuwde gazon zo min mogelijk!

Dollarspot

Dollarspot wordt vooral zichtbaar wanneer er een dauwlaag op het gazon ligt. Vooral fijne grassoorten lijden aan dollarspot. Een tekort aan stikstof in de bodem is ook hier een belangrijke factor.

dollarspot in je gras

Kenmerken

Er worden kleine ronde, gebleekte en droge plekken van 2 tot 5 centimeter zichtbaar. De ziekte ontstaat bij warm weer met een hoge luchtvochtigheid. Vooral tijdens warme dagen en koele nachten met veel dauw.

Oplossingen

Een drainage, beluchting en bewatering van het gazon is belangrijk. Zorg voor bemesting met extra stikstof en calcium en stimuleer de compostering van de viltlaag. Maai je gras dan zeker niet te kort.

Roest

Roest is een van de meest voorkomende grasziekten in een gazon. Ze komt voor op arme ondergronden en/of gronden met een te lage N-gift. Vooral veldbeemdgras en Engels raaigras zijn gevoelig voor roest.

roest is een gazonziekte

Kenmerken

Het gazon kampt met oranje/bruine roestplekken die zich vrij snel kunnen verspreiden. Roest ontstaat vaak in het voorjaar en kan tot in het najaar zichtbaar blijven.

Oplossingen

Breng de bemesting in balans en kies voor grassoorten met een hoge weerstand. Het gazon moet een goede luchtcirculatie en irrigatie hebben zodat het niet te lang nat blijft. Maai het besmette gras kort en voer het af.

Heksenkring

Je kan dan wel leuke verhalen vertellen over deze paddenstoelenkring die in je gazon opduikt, het is wel een teken van zwakte in je gras. 

heksenkring in het gazon

Kenmerken

Onder het gazonoppervlak groeit het mycelium of schimmelweefsel dat ‘s nachts vruchtlichamen vormt. Ze vormen bovengronds een cirkel van paddenstoelen.

Oplossingen

Maak in de lente of de herfst de aangetaste delen van je grasmat los met een riek om het mycelium te verscheuren. Geef die plekken daarna vaak en veel water. Het oppervlak mag gerust twee weken doornat zijn. Geef je gazon zuurstof door te beluchten. Lukt dit niet, dan moet je het aangetaste deel minimaal 50 cm afgraven en vervangen door bemeste teelaarde.

Plagen

Emelten

emelten in het gazon

Emelten zijn larven van de langpootmug en komen ‘s nachts boven de grond om allerlei plantmateriaal dat bladgroen bevat op te eten. Ze gedijen in een los en vochtig bodemoppervlak. Ze bijten een deel van de plant af en trekken die vervolgens mee onder de grond, waar ze overdag de tijd doorbrengen. Emelten bestrijden doe je met aaltjes, idealiter in de maanden september en oktober.

Engerlingen

engerlingen in het gazon

Ook engerlingen kunnen ernstige schade toebrengen aan het gazon. Het zijn larven van de bladsprietkeverfamilie die het gazon aantasten door de wortels van het gras op te eten. Engerlingen nestelen zich in gazons met een losse bodemstructuur of gazons in een bosrijk gebied. In tegenstelling tot emelten blijven engerlingen steevast onder de grond.
Ook engerlingen kunnen worden bestreden met soortspecifieke aaltjes.

gezond gazon grasmat

Voorkomen is beter dan genezen

Houd je je gras in topconditie, dan zal het niet zo gauw ziek worden of kapot gaan - dat spreekt voor zich. Een effen groene grasmat vergt echter wel wat onderhoud. Bovendien zal je door een correct onderhoud van je gazon problemen ook veel sneller opmerken en gemakkelijker kunnen aanpakken. 

Vermoed je problemen en wil je een snelle diagnose doen van je gazon? Let in de eerste plaats op verkleuringen, kale plekken, mos en paddenstoelen als eerste tekenen van problemen. Een ander vaak voorkomend kwaad is het dichtslaan van de bodem, veroorzaakt door overmatig beloop en slechte bodemstructuur. Dat leidt tot minder luchtcirculatie en slechtere opname van water en voedingsstoffen. Beluchten en verticuteren is hier de boodschap.

Ook externe factoren kunnen schimmels en plagen in de hand werken. Droogte kan gras snel beschadigen. Daarom rust je je tuin ook best uit met schaduwrijke beplanting en sterke grassoorten. Slechte afwatering bij hevige regenval kan op zijn beurt kan leiden tot een te nat gazon, wat ook zeer uitnodigend werkt voor schimmels. Zorgen voor een betere infiltratie van regenwater kan hier oplossingen bieden. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine